Avelsnyheter
25 oktober 2019 21:24
Ridsportplus

Hippoauktionen: ”Framtiden ser ljus ut”

Många nyfiknaIntresset från uppfödarna var stort och Hippoauktionen fick mycket ros som ett proffsigt arrangemang. Dessvärre var det lite tunt med köpare bland publiken på Strömsholm. Knappt hälften av fölen fick en ny ägare. Auktionens populäraste föl klubbades dock för en ansenlig summa. Även snittpriset talar sitt tydliga språk, menar Lars Forsström, en av initiativtagarna.

Hippoauktionen: ”Framtiden ser ljus ut”
Både föl och människor trivdes på Hippoauktionen som fick mycket god respons. Foto: Linda Eriksson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Alla hade gått och funderat på varsitt håll – saknas det inte en auktion som lyfter den ”vanliga” uppfödaren som föder upp prestationshästar? Uppfödaren som har lite färre ston och en mindre gård, men med ”samma stora passion som den stora uppfödaren”.

När den gemensamma tanken väl luftades var det inte långt från idé till handling. Röda Ridhuset på Strömsholm bokades. På den tid som fanns ledig. Och sju veckor senare släpptes det första auktionsfölet in. Närmare bestämt i helgen som gick.

– Visst är vi duktiga. Drivna människor fixar allt, säger Anita Rostner från Myrsjö Gård, som höll ställningarna i stallarna.

Som en av intiativtagarna är hon själv glad över att slippa åka över halva riket till Flyinge, som annars är det närmaste stället när det kommer till fölauktioner.
– Det tar väldigt mycket på märren, alla vill inte åka så långt.

Hippo7
Auktionsförrättaren Jonas Engman och presentatören av fölen, Gustaf Johansson, trivdes i manegesanden. Foto: Linda Eriksson

Anita Rostner är också kritisk till den hårda selekteringen på elitauktionerna.
– Allt ska kallas elit, det tycker vi är strunt – de flesta fölen blommar upp även om de inte är uttagna till en elitfölsauktion.

Auktionens populäraste föl var King Arthur (King Louie-Larino) som hade flera intressenter. Han klubbades för 125 000 kronor.
– Det var en hoppmänniska som köpte honom, en 60-årig dam som håller på mycket själv. Men hon gissar att det inte är hon som kommer att rida honom i framtiden, säger Anita Rostner, som fött upp fölet.

Hippoauktione
”Mycket proffsiga handlers”, var responsen från både uppfödare och publik. Foto: Linda Eriksson

Alla föl väckte dock inte samma intresse som King Arthur. Under dagen ropades 21 föl ut varav 10 såldes. Det fanns folk på läktarna, uppskattningsvis mellan 80 och 100 personer, men trots det blev det få budgivningar.
– Det måste ju vara fler än en som bjuder, annars blir det inga priser. Många var nog bara nyfikna, säger Anita Rostner.

Att köparna finns där ute råder det dock ingen tvekan om, enligt Lars Forsström, Hippo Essentia, som också är en av intiativtagarna. Det visar inte minst det genomsnittliga priset på 71 307 kronor, inklusive moms, per sålt föl, menar han.

Hippo3
Den ljusnande framtid är vår, inte minst för Hippoauktionen som satsar på nytt igen nästa år. Foto: Linda Eriksson

– Det finns en auktionstrend i Europa, där ett välstammat föl som presenteras professionellt attraherar köpare, säger Lars Forsström.
– Men det tar tid att befästa en auktion och vi är väldigt stolta över vårt första år. Vi planerar redan för en spännande framtid, där vi vill förbättra upplevelsen för säljarna och köparna ännu mer.

Övriga som står bakom Hippoauktionen är Linda Eriksson och Paddy Looney från Stockholm Seminstation, Stina Forsström från Hippo Essentia och Mette Jansson.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden