30 juni 2015 08:39
Ridsportplus

”Historiens värsta rysare” när RGB tog EM-guld

Minns du rysaren när Rolf-Göran Bengtssson tog EM-guld med Ninja la Silla i Madrid 2011? Det gör Ridsports skribent Christel Behrmann, som var på plats under veckan när det gick från medaljchans, till ett tapp i täten, till medaljchans igen. Och så blev det guld!

”Historiens värsta rysare” när RGB tog EM-guld
Rolf-Göran Bengtsson och Ninja la Silla tog EM-guld efter en riktig rysare i Madrid 2011. © Fotograf Jan Gyllensten AB

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Ibland har jag brukat se den där första uppvärmningshoppningen vid mästerskapen. Det kan vara lite intressant att studera hästarna och ge en liten indikation på formen.

  I Madrid 2011 blev det intressantare än någonsin när svenskarna red in. Rolf-Göran Bengtsson, tippad bland medaljfavoriterna, lät bara Ninja la Silla ta en handfull språng inne på den stora banan – men vilka språng! Aldrig tidigare hade det lyst så om lilla Ninja, aldrig hade han sett så fit och mjuk ut.

  Det syntes att något var på gång, att här fanns vilja och beslutsamhet, och här skulle resultatet av månaders noggranna planering och matchning ge resultat.

  Och här fanns revanschlusta, efter den missade VM-finalen året innan i Kentucky, efter ett förargligt litet pet i semifinalen. Då när han bedrövat konstaterat: ”Det var sista chansen för Ninja la Silla, sedan blir han nog för gammal för stora mästerskap.”

  Men det var inte för sent. RGB kände att det fanns mer i Ninja, både lust och kraft.
  Och Ninja fortsatte som han börjat. Hade häng på täten efter första tidshoppningen och höll sig torr om fötterna, till skillnad från övriga svenskar, över vattengraven. Också i andra laghoppningsrundan (den tredje i den individuella tävlingen) blev det felfritt.

  Men på fredagen trodde RGB att det var slut. Han hade gjort ett misstag och Ninja rev en bom. Tätkänningen var borta, konkurrenterna framför honom för bra. Men han gjorde det enda han kunde göra, han red felfritt, först i första finalrundan, och sedan i andra, från sin fjärdeposition.

  Själv orkade han inte se finaluppgörelsen utan försvann ut på framridningen. Vi andra stannade, och fick uppleva historiens värsta rysare. Vi såg hur den en ena efter den andra i topptrion rev – och när ledande Gerco Schröder dunsade i allra sista hindret, i mästerskapets sista språng, då var det klart. GULD! Det blev en eufori av aldrig skådat slag, en lyckoorgie att minnas för alltid.

  Och själv firade jag (med kollegorna) i champagne. För självklart hade jag satsat på RGB i den interna vadslagningen!

   

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden