TräningstipsPå bara några år har Working Equitation blivit en populär tävlingsgren. Men det är även hjärngymnastik och ett nyttigt redskap i vardagsträningen – oavsett vilken gren du ägnar dig åt annars. Läs mer och kolla in sex stycken WE-övningstips.
Testa hjärngympan som bygger förtroende
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Kanske blir det lättare att förstå möjligheterna att använda Working Equitation, WE, om man ser det som en övning för självförtroende, uppmärksamhet, lydnad och lösgjordhet, i stället för den tävlingsgren som det faktiskt är.
Ulrika Pernler är dressyrdomare och ridlärare, men också tränare, banbyggare och domare upp till svår klass i WE. Ridsport är på plats när hon tränar tre ekipage, som alla har lite olika förutsättningar. Men att individanpassa undervisningen ser hon inte som ett problem.
− Eftersom WE kan ridas på så många olika nivåer tilltalar det också många olika sorters elever.
I detalj.
Working Equitation
WE är en gren som växer snabbt i Sverige men också i övriga Europa och i USA. Enkelt sagt kan man kalla WE för tillämpad dressyr, eftersom det precis som i dressyren handlar om lösgjordhet, precision och samspel. Här får ryttaren ett kvitto på att allt fungerar genom att ekipaget klarar att utföra uppgifterna i hinderbanan.
De tre ryttarna som skrittar fram i ridhuset känner varandra och passar på att diskutera lite innan de kör i gång. Den 14-åriga hingsten Coornelius är veteranen som har tävlat fälttävlan och hoppning på medelsvår nivå, men även i svår klass dressyr och WE. Han är enligt sin ägare en självsäker individ som inte jobbar i onödan. I dag verkar han lite trött, troligen beroende på pälssättningen, enligt ägaren Maria Jurestam.
− Han blir mer motiverad i dressyrarbetet när han får jobba med WE-hinder. Då hjälper han till mer och vid vissa hinder kan jag i princip bara sitta still och åka med. Han får bättre bjudning och motivation av WE, säger hon.
Första passet
I ridhuset finns också det 4-åriga stoet Energetic Girl. Ägaren Emelie Eklund presenterar en glad häst som älskar att arbeta och har lätt för sig. Målet är att hon ska bli GP-häst i dressyr. Detta är hennes första WE-pass.
− Hon har aldrig testat WE, men verkar ta det med ro och även tycka att det är riktigt kul. Själv har jag bara ridit WE en gång på min andra häst, en Grand Prix-häst som är väldigt uppmärksam och har lite för bra koll på sin omgivning ibland. Att lära hästen att bli lugn och trygg i olika miljöer är så värdefullt, säger Emelie Eklund.
Hon tycker att WE är ett bra komplement för dressyrhästen för att få en allsidig träning.
– Och ett bra tips för att upptäcka oliksidighet. För min unghäst kändes det som ett naturligt sätt att göra lösgörande övningar och att få henne att vänta på mig med all sin energi, i och med att hon får ett föremål och en övning att fokusera på också. I dag ville jag på ett lugnt sätt introducera henne för övningar och saker hon aldrig har stött på förut, vilket jag tyckte att hon gjorde över förväntan.
”Komplett gren”
Lusitanovalacken Zulu-A kompletterar trion. Han är Skandinaviens högst bedömda lusitano och har i år kvalat till Intermédiaire. Tillsammans med sin ryttare Anna Nordin siktar han mot Paralympics i Tokyo 2020. För Anna är WE också en övning för att balansen, koordinationen och hjälperna sitter exakt där de ska – hon har amputerat nedre delen av ett ben efter en ridolycka.
I dag är Anna Nordin lite extra nöjd med att deras kommunikation på enhandsfattning och i slalomryggning fungerade så bra.
− WE är en komplett gren helt enkelt, en slags hästagility som dessutom gör dressyrarbetet pedagogiskt och meningsfullt för oss båda.
Uppmärksam häst
Ulrika Pernler bär fram hinder. De består av tunnor, hinderstöd med rep, slalompinnar. Och en kaffekanna. Hon konstaterar:
− WE gör inte hästen mindre tittig – vi vill ha en häst som är uppmärksam. Poängen är att häst och ryttare får större förtroende för varandra och bättre kommunikation. Det är det som upplevs som mindre tittigt, men det här är så mycket bättre då du kan använda det i alla situationer.
– De olika hindren är utvecklande för ekipage som tävlar i alla grenar, säger Ulrika Pernler.
− WE är också riktigt publikfriande. Det är lite fart och fläkt, och för den oinvigde är det ändå roligt att titta på hinderbanan. Det händer något det hela tiden.
TRÄNINGSTIPS
Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 23/2018.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på