Träningstips
13 december 2018 17:07
Ridsportplus

Testa hjärngympan som bygger förtroende

TräningstipsPå bara några år har Working Equitation blivit en populär tävlingsgren. Men det är även hjärngymnastik och ett nyttigt redskap i vardagsträningen – oavsett vilken gren du ägnar dig åt annars. Läs mer och kolla in sex stycken WE-övningstips.

Testa hjärngympan som bygger förtroende
Anna Nordin och Zulu A, som har kvalat till Intermédiaire, gillar träningen: ”WE är en komplett gren, en slags hästagility som gör dressyrarbetet pedagogiskt och meningsfullt för oss båda”. Foto: Christer Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Kanske blir det lättare att förstå möjligheterna att använda Working Equitation, WE, om man ser det som en övning för självförtroende, uppmärksamhet, lydnad och lösgjordhet, i stället för den tävlingsgren som det faktiskt är.

Ulrika Pernler är dressyrdomare och ridlärare, men också tränare, banbyggare och domare upp till svår klass i WE. Ridsport är på plats när hon tränar tre ekipage, som alla har lite olika förutsättningar. Men att individanpassa undervisningen ser hon inte som ett problem.
− Eftersom WE kan ridas på så många olika nivåer tilltalar det också många olika sorters elever.

I detalj.

Working Equitation

WE är en gren som växer snabbt i Sverige men också i övriga Europa och i USA. Enkelt sagt kan man kalla WE för tillämpad dressyr, eftersom det precis som i dressyren handlar om lösgjordhet, precision och samspel. Här får ryttaren ett kvitto på att allt fungerar genom att ekipaget klarar att utföra uppgifterna i hinderbanan.

De tre ryttarna som skrittar fram i ridhuset känner varandra och passar på att diskutera lite innan de kör i gång. Den 14-åriga hingsten Coornelius är veteranen som har tävlat fälttävlan och hoppning på medelsvår nivå, men även i svår klass dressyr och WE. Han är enligt sin ägare en självsäker individ som inte jobbar i onödan. I dag verkar han lite trött, troligen beroende på pälssättningen, enligt ägaren Maria Jurestam.

− Han blir mer motiverad i dressyrarbetet när han får jobba med WE-hinder. Då hjälper han till mer och vid vissa hinder kan jag i princip bara sitta still och åka med. Han får bättre bjudning och motivation av WE, säger hon.

Första passet

I ridhuset finns också det 4-åriga stoet Energetic Girl. Ägaren Emelie Eklund presenterar en glad häst som älskar att arbeta och har lätt för sig. Målet är att hon ska bli GP-häst i dressyr. Detta är hennes första WE-pass.

− Hon har aldrig testat WE, men verkar ta det med ro och även tycka att det är riktigt kul. Själv har jag bara ridit WE en gång på min andra häst, en Grand Prix-häst som är väldigt uppmärksam och har lite för bra koll på sin omgivning ibland. Att lära hästen att bli lugn och trygg i olika miljöer är så värdefullt, säger Emelie Eklund.

Hon tycker att WE är ett bra komplement för dressyrhästen för att få en allsidig träning.
– Och ett bra tips för att upptäcka oliksidighet. För min unghäst kändes det som ett naturligt sätt att göra lösgörande övningar och att få henne att vänta på mig med all sin energi, i och med att hon får ett föremål och en övning att fokusera på också. I dag ville jag på ett lugnt sätt introducera henne för övningar och saker hon aldrig har stött på förut, vilket jag tyckte att hon gjorde över förväntan.

”Komplett gren”

Lusitanovalacken Zulu-A kompletterar trion. Han är Skandinaviens högst bedömda lusitano och har i år kvalat till Intermédiaire. Tillsammans med sin ryttare Anna Nordin siktar han mot Paralympics i Tokyo 2020. För Anna är WE också en övning för att balansen, koordinationen och hjälperna sitter exakt där de ska – hon har amputerat nedre delen av ett ben efter en ridolycka.

I dag är Anna Nordin lite extra nöjd med att deras kommunikation på enhandsfattning och i slalomryggning fungerade så bra.

− WE är en komplett gren helt enkelt, en slags hästagility som dessutom gör dressyrarbetet pedagogiskt och meningsfullt för oss båda.

Uppmärksam häst

Ulrika Pernler bär fram hinder. De består av tunnor, hinderstöd med rep, slalompinnar. Och en kaffekanna. Hon konstaterar:
− WE gör inte hästen mindre tittig – vi vill ha en häst som är uppmärksam. Poängen är att häst och ryttare får större förtroende för varandra och bättre kommunikation. Det är det som upplevs som mindre tittigt, men det här är så mycket bättre då du kan använda det i alla situationer.

– De olika hindren är utvecklande för ekipage som tävlar i alla grenar, säger Ulrika Pernler.

− WE är också riktigt publikfriande. Det är lite fart och fläkt, och för den oinvigde är det ändå roligt att titta på hinderbanan. Det händer något det hela tiden.

TRÄNINGSTIPS

1 Fotograf Christer Lundin (23 Av 87)
Övning 1: Sidvärtsbommen är både lösgörande och en kommunikationsövning. En svår övning, men rolig. Den går att utveckla genom att ha flera bommar, till exempel i en L-form där det tillkommer en vändning på mitten.
Så här gör du: Steg ett är att låta hästen gå rakt, kliva över bommen med sina framben och stå still. Nästa steg är att få den att börja korsa benen och gå åt sidan, en liten bit i taget. Ett annat sätt är att rida öppna bakom bommen och så småningom kliva fram och över bommen på mitten och fortsätta sista biten över bom. Foto: Christer Lundin
2 Fotograf Christer Lundin (1 Av 24)
Övning 2: Enkelslalom/parallellslalom är lösgörande. Att rida mellan pinnarna på en rak linje med små omböjningar, som man gör i enkelslalom, kräver också balans. Kan göras i alla gångarter.
Så här gör du: I galopp kan den ridas med bibehållen galopp eller med byten mitt mellan pinnarna. Det brukar bli byten i vart tredje eller vart fjärde språng. I parallellslalom står pinnarna på två rader och rids mer som serpentinbågar. De förhållandevis små vändcirklarna gör den också samlande. I galopp rids galoppombyten mellan varje båge. Foto: Christer Lundin
3 Fotograf Christer Lundin (18 Av 24)
Övning 3: Grinden både kräver och ger samarbete. Det är ett hinder där du kan känna hur hästen hjälper till och får tillfälle att känna sig duktig.
Så här gör du: Börja alltid öva utan rep. Hästen och du behöver lära i vilken ordning allt ska göras. Välj tempo trav eller galopp, gör övergång till skritt och gör halt vid grinden. Öppna, gå igenom öppningen, rygga, gör ny halt. Stäng grinden. Gör sedan en övergång till galopp eller trav igen. När detta flyter och häst och ryttare har lärt sig ordningen, är det enkelt att lägga till repet. Foto: Christer Lundin
Fotograf Christer Lundin (24 Av 36)
Övning 4: Rygga i mönster är bra för att kunna rygga rakt och precis önskat antal steg, med bjudning. Övningen rakriktar hästen i slutänden, då man kan hjälpa den att rygga med lika långa steg.
Så här gör du: Pinnarna står i en rad med tre meter emellan och du ryggar sick sack mellan pinnarna. Rygga ett steg i taget, det vill säga ett steg per hjälp. Det blir då det antal steg som ryttaren har bestämt sig för innan. Med eftergift mellan varje steg blir ryggningen lugn och avspänd. Du väljer om du vill göra en paus mellan stegen. Med en ovan häst gör du större paus. Med en rutinerad kan det göras i tät följd, så att det inte syns att det är ”ett steg i taget”. Foto: Christer Lundin
5 Fotograf Christer Lundin (16 Av 24)
Övning 5: Två eller tre tunnor är hinder med övergångar som förbättrar precision och tajming. Dessutom blir det tydligt hur oliksidig hästen är vid ridning runt ett objekt.
Så här gör du: Runt två tunnor rider du en åttvolt. Volterna ska vara lika stora och symmetriska. Hästen ställs om vid växlingen mellan volterna. Du kan även lägga till en tredje tunna. För att arbeta för en mer liksidig häst kan du välja att göra fler volter åt det svåra hållet. Övningen är enkel på alla nivåer och går att göra i alla gångarter. I galopp går det att göra byten mellan tunnorna. Foto: Christer Lundin
6 Fotograf Christer Lundin (32 Av 87)
Övning 6: Bord och kanna är en övning som ger ett tydligt kvitto på att övergången görs på rätt plats. Kommer halten för sent eller för tidigt går det inte att utföra hindret.
Så här gör du: Gör en halt så nära kannan som möjligt. Kommer halten för sent eller för tidigt så kommer du inte att kunna lyfta upp kannan. Luta dig för att nå kannan, lyft den över huvudet och sätt ner den igen. Hästen ska hålla sin position trots att du lutar dig ner. Rid fram i valfri gångart, övergången ska vara ren och på hjälpen. Foto: Christer Lundin

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 23/2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden