Dressyr
20 juni 2015 22:17

Kittel etta igen, Sverige tvåa

Det nya formatet på Nations Cup i dressyren andas succé. Holland var orubbligt, Sverige gjorde en stark laginsats bemannat av lagankaret Patrik Kittel och tre EM-aspiranter. Patrik och Watermill Scandic segrade individuellt igen på 81,875 procent.

Kittel etta igen, Sverige tvåa
Allt är möjligt. Patrik Kittel och Watermill Scandic slog världstvåan Edward Gal och Glocks Undercover. Individuell seger och laget kom tvåa. Kim C Lundin kim@witnet.se

Det nya formatet innebär att fyra ryttare rider Grand Prix och sedan rider två Specialen och två küren. De tre bästa resultaten från varje omgång räknas.

Holland startade starkt med att räkna bort Arlando N.O.P:s resultat på 74,18 procent. Det reparerade ryttare i Grand Prix Special genom att segra på över 77 procent före Patrik van de Meer med en Uzzo i lugn, fin form. 

Kristian von Krusenstierna och Rose Mathisen fick båda två bra ritter på strax över 70 procent och placerade sig fyra och femma med de två godkända hingstarna Biggles 1015 och Zuidenwind 1187. Tredjeplatsen gick till Charlotte Jorst med Kastel’s Nintendo, danska som tävlar för USA.

När küren började var de första fem ekipagen mer eller mindre ointressanta ur Nations Cup synvinkel. Med två så starka resultat låg Sverige fortsatt tvåa.

Det hettade till först när det första holländska ekipaget gjorde entré. Hans Peter Minderhoud och Glock’s Johnson trädde in i 80-plus-klubben genom att få 81,050 procent med alla fem domarna över de 80. Med det säkrade Holland segern nästan kassaskåpssäkert.

Paulinda Friberg och Di Lapponia T gjorde ett starkt program till sin dramatiska musik. Det är fortfarande travprogrammet som är deras starkaste kort, galopprogrammet var utan några större malörer. Paulinda utnyttjar den starka piaffen och passagen genom piaffvändningar i både början och slutet av programmet. 

Kommentatorn Laurens van Lieren berömde ekipagets utstrålning och änglalika uppsyn. Resultatet blev fjärdeplats på 76,325 procent och helt i linje med vad Paulinda och Di Lapponia T presterat under hela vintern. 

Hollands sista ryttare var Edward Gal och Glock’s Undercover, i stallet kallad ”Fritsie”, till vemodig och vacker musik med stråkar och en melankolisk mollstämma. Bedövande vackert, Undercover var dock fortfarande spänd och för mycket på tårna vilket syntes i halter och skritt. Det blev moderata 77,90 procent och deras lägsta resultat på länge.

Patrik Kittel och Watermill Scandic hade en verklig chans att sätta ett rejält nytt avtryck i Rotterdam. Så Patrik plockade fram Depeche Mode-musiken som han vann EM-brons med och så dansade de två syntkungarna. Det är alltid vankligt att via webb-tv uttala sig om eventuella fel i ritten. Via skärmen förmedlades den klockrena piaff-passagen som är så karakteristisk för ekipaget, skolor som svävar, serier som är som en egen gångart. Och Scandic ser så atletisk ut, så mycket power men ändå så mjukt, det är tveksamt om de varit bättre sedan när de tog EM-bronset, avpänningen var på plats. Patrik och Scandic segrade på 81,875 procent, Candyman och Scandyman levererade.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden