Avelsnyheter
30 juli 2016 18:31

”Hon är ett supersto”

En ny champion är korad. Det 5-åriga stoet Victoria's Secret hyllas av sin ryttare Beatrice Buchwald. "Hon vill bara mer och mer, hon har bara svårt för en sak - att vänta", sa en överlycklig segrare. Finalen gick annars mer ut på att premiera god ridning än att sålla fram de största gångartstalangerna.

”Hon är ett supersto”
Victorias Secret - det är ingen hemlighet att hon är bäst. Nu vet alla vad Beatrice Buchwald sitter på. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Finalen för 5-åriga gångartstalanger dömdes av Kurt Christensen, Christoph Hess, Francis Verbeek v. Rooy och Isobel Wessels där de två sistnämnda stod för kommentarerna till publiken. 

Finalen kom igång med ett brak när första ekipaget Heiline’s Danciera (DWB e Fürstenball-De Niro, uppf/äg Stald Heiline) och Carina Cassøe Krüth slog till med 90,6 procent. Ritten fick mängder med lovord och kan vara ett bevis för att trägen vinner. I första kvalet var de 23:e bästa och galoppen värderades till 7,4, i lilla finalen hade den klättrat till 8,2 och i dagens ritt var den värd 8,8. Ekipagets potential gått från 7,9 till 9,5, en fantastisk utveckling och domaren Francis Verbeek v. Rooy har dömt i alla tre klasserna. De slutade på fjärde plats och var bara 0,4 procent från pallen. Publikens dom via appen ”Spectator Judging”  var inte riktigt lika nådig, 76,528 procent.

Många av de tidiga ekipagen hade lite bekymmer och det var först när Sacha Schulz och Quel Filou OLD (Old e Quaterback-Stedinger, uppf Hinxlage Aloys, äg Dressage Grand Ducal) äntrade banan som det hettade till. Eftre en felfri ritt var Isobel Wessels rätt så lyrisk i tonen.
– Vad mer kan vi önska från skritt, det blir 10, kommenterade hon.
Sympatiske Sacha Schulz har ridit final och kval många gånger med det var premiär för medalj när silvret till slut blev hans.

Längs vägen hissades hästar med ganska normala gångarter medan erkända talanger fick lägre poäng på grund av anmärkningar på ridningen. 

Nästa att falla domarkollegiet i smaken var Guadeloupe-Beau (KWPN e Bordeaux-Vivaldi, uppf P. rulkes, äg P. Pantapa och D. Pantapa), stoet med det alldagliga utseendet och den härliga mekaniken. Hon rids av Kim van der Velden, 36 år och beridare hos Frenk Jespers. Det blev belöning med fina travpoäng, det är en mycket taktsäker dam som jobbar med aktiva bakben, 9,4 och fint betyg för ridbarhet på 9,2, totalt 91 procent och en brnsmedalj.
– Jag har aldrig ridit mästerskap i någon form, detta är så otroligt att jag inte förstår det än, helt underbart, sa Kim som hade många kompisar på plats som hejade.

Sista startande blev den förlösande faktorn. Vem kan motstå en dam, 1,80 i strumplästen som ser ut och rör sig som Victoria’s Secret (Rhein e Vitalis-Fidermark, uppf Walther Schute-Böcker, äg Rhenania Pferde GmbH)? Ingen är svaret och det är helt korrekt. Mäktig travmekanik, fin skritt genom kroppen och en härlig galopp som fick obegripligt lågt betyg på 8,9. Wessels delade ut en 10:a på potential med kommentaren:
– Vi kan inte komma på något som saknas, hon är komplett som framtida dressyrhäst.
Piloten är inte vem som helst heller. Skickliga Beatrice Buchwald är sedan 4 år beridare hos Isabell Werth och har ridit flera finaler men aldrig varit på podiet.
– Det är helt obegripligt att jag ens vunnit. Jag försökte att inte göra för mycket, det är ett mycket svårare program så jag försökte hålla henne med mig bättre och ta det säkra sättet först, inga chansningar. Jag har varit i final förut och tappat bort medaljchanserna genom att vilja för mycket, kommenterade Buchwald.
– Vicky, hon gillar inte att vänta men har inga problem med atmosfären här eller något annat. Ägaren köpte henne som föl och nu drar alla i henne. Jag hoppas vi hittar en lösning som gör att jag kan behålla henne, det är ett supersto, bäst på alla sätt och vis, sa Buchwald som skulle fira, men bara lite.
– Imorgon ska jag kvala några 3-åringar till Bundeschampionatet.

För första gången användes appen ”Spectator Judging” i större skala. Det har delats ut priser varje dag till den användare som kommit närmast domarna i sina omdömen. Efter dagens klass kanske inte det var så lätt.


Siffran till höger om ryttarnamnet är domarbetyget, officiellt resultat, den andra anger publikens betyg. Det är satt antingen som en totalproent eller för de fem bedömningspunkterna.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden