Sverige
20 december 2021 11:39
Ridsportplus

Hon kan ha startat Sveriges första obemannade hästaffär

AutoshopOm det går att sälja fläskkött i en obemannad butik – varför skulle det inte gå att sälja sårvård för häst? Det frågade sig Maria Wallin, och öppnade därefter en bod med bland annat produkter mot kolikkänning – utan personal.

Hon kan ha startat Sveriges första obemannade hästaffär
Maria Wallin kan vara den första i Sverige att öppna obemannad butik med hästprylar. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När Maria Wallin besökt nyöppnade Fläskomaten utanför Mantorp, där en gård säljer sitt eget griskött i en obemannad butik, fick hon idén att själv öppna butik utan personal.
– Jag har fått åka ner till butiken jag driver, Mantorps travshop, på lördagar och söndagar när någon haft stora sår eller kolik, för att hjälpa de som behöver. Men när jag såg den obemannade butiken tänkte jag att det kanske inte vore så dumt att ha något liknande, säger Maria Wallin.

Det tog sin lilla tid från att hon fått idén i våras till att den lilla ”autoshopen” öppnade nyligen.
– Jag behövde hitta en bod som nu står utanför vår vanliga butik, det skulle dras el och wifi och så vidare. Så det tog tid, men det var egentligen inte svårt, säger Maria Wallin.

Handlar med bank-id och Swish

Den som vill handla i butiken beställer en qr-kod och loggar sedan in med bank-id. Butiken är kameraövervakad, vilket är tydligt skyltat.
– Men jag tror gott om människor, jag tror man stjäler mindre i en sån butik. Det finns säkert en och annan som inte är noga men det gör det i en vanlig butik också.

Kunden slår in vilka varor hen tar i en app i mobilen, och betalar med Swish.
– Det som går bäst är varor för mage och tarm, när hästar fått kolikkänning, och så sårvård. Nu på slutet har det gått mycket brodd också.

268502285_208692688119517_7634823706131389656_n
Här lyser personalen med sin frånvaro. Foto: Privat

Snösulor

Även snösulor och stängsel finns i den obemannade butiken. Varor som behöver mätas och diskuteras finns däremot inte. Då hänvisas kunderna till den bemannade butiken.
– Men om någon har svårt att hinna till butiken under öppettiderna kan vi lägga varan i boden.

Det finns gott om hästbutiker i Sverige, både IRL och på nätet, men Maria Wallin tvekade inte att ta över Mantorps travshop för 2,5 år sedan.
– Vi har billig hyra och ligger bra utmed E4:an. Det finns gott om hästar i närheten, och även travet ligger nära. Totalt har vi nu en årsomsättning på närmare 18 miljoner kronor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden