Sverige
12 maj 2020 09:51

Hopp om seniortävlingar i mitten av sommaren

CoronapandeminDet finns förhoppningar om att tävlingsverksamheten för seniorer i Sverige kan börja framåt sommaren. Men allt beror på utvecklingen av coronapandemin och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Detta framkom vid en presskonferens med Svenska Ridsportförbundet på tisdagens morgon. Representanter från förbundet kommenterade också de debatter om yrkesverksamma ryttare, digitala tävlingar och jämförelse med travsporten som har cirkulerat.

Hopp om seniortävlingar i mitten av sommaren
Ulf Brömster. Foto: Roland Thunholm

– Det är fortsatt ett ansträngt läge i Sverige och det kommer att fortsätta vara stort tryck på sjukvården. Det finns en stor risk för bakslag vilket vi redan har sett i andra länder när det börjar lättas på restriktioner, sa förbundsläkare Margareta Rödén angående coronapandemin vid pressträffen.

Klubbarna vill väldigt gärna ordna tävlingar och samarbetet med dem har fungerat väldigt väl. De vill genomföra tävlingarna på ett säkert sätt. Annica Lund, nationell samordnare vid SvRF.

– Samtidigt vet vi att ridsport inte är en högrisksport när det gäller smittspridning. Förhoppningsvis kommer det en ljusning för tävlingar i mitten av juli. Vi lyssnar på Folkhälsomyndighetens rekommendationer, fortsatte Margareta Rödén.

Det var i slutet av mars som Svenska Ridsportförbundet införde tävlingsstopp fram till den 31 maj. Detta efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Nyligen kom beslutet att barn och unga som är födda 2002 eller senare ska få börja tävla från den 1 juni.

”Fungerat väl”

– Klubbarna vill väldigt gärna ordna tävlingar och samarbetet med dem har fungerat väldigt väl. De vill genomföra tävlingarna på ett säkert sätt. Det handlar om att de gör om logistiken på anläggningarna så att folk inte ska behöva mötas, hittar lösningar för parkeringar och sådant, sa Annica Lund, nationell samordnare för bland annat dressyr.

Många som har lämnat in propositioner för tävlingar för barn och unga har också signalerat att de kan öppna tävlingen för seniorer också om detta skulle bli aktuellt.

Hopprofilen Maria Gretzer har på sociala medier varit kritisk till att yrkesverksamma ryttare fortfarande inte vet när de kan få tävla igen. Samma situation gäller för många professionella idrottare.
– Vi förstår dem väldigt väl, det är många som är drabbade yrkesmässigt. Vi har haft diskussioner om detta, sa Andrea Barth, verksamhetschef vid SvRF.
–  Med de rekommendationer som finns är det inte möjligt att starta tävlingar för seniorer nu, sa Ulf Brömster, ordförande i SvRF och förklarade också att jämförelse med travsporten som har fortsatt köra sina tävlingar utan publik inte är relevant för ridsporten då travet har ett helt annat upplägg med bland annat färre tävlingsplatser.

Titta på enskilda sporter

Margareta Röden menar att tiden nu kan vara kommen för Folkhälsomyndigheten att titta på detaljer som tävlande i enskilda sporter.

När det gäller digitala tävlingar är det fortfarande stopp av djurskyddsskäl då alla tävlingar omfattas av lagstiftning gällande till exempel veterinärers närvaro.

Även hanteringen av inbetalda tävlingslicenser togs upp vid presskonferensen och här avvaktar SvRF en tid till med att besluta om eventuell återbetalning på grund av tävlingsuppehållet.

Mycket kritik

Pandemin orsakar stora påfrestningar på hela samhället och Svenska Ridsportförbundet har inte varit undantaget.

Oavsett vilket beslut som har tagits har det kommit kritik från många håll.
– Det är någonting vi får hantera, det är därför vi är här. Men vi vill ju möjliggöra för dem som vill tävla att göra det. Det har varit en stor utmaning och blir en stor utmaning att under kontrollerade former öppna upp igen, sa Ulf Brömster.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden