Ridsport åsikt
10 augusti 2017 17:34

”Hopp-SM höjde ribban för arrangörerna”

"Detta SM för alla åldrar har satt ribban högt för framtida SM-arrangörer. Jag har bara positiva ord att ge kring idén med ett gemensamt hopp-SM", skriver Ridsports krönikör Niklas Jonsson som själv upplevde arrangemanget på plats i Sundbyholm.

”Hopp-SM höjde ribban för  arrangörerna”
"Det blir förstås svårt att hitta klubbar som har kapacitet att genomföra ett så stort arrangemang igen, men jag skulle gärna se att alla utomhus-SM var gemensamma i framtiden." Anna-Lena Bergqvist

När man ska skriva en krönika ligger det nära till hands att söka efter saker att kritisera. Saker som berör och upprör.
Efter en lång SM-helg på Sundbyholm är jag på så bra humör att jag helt enkelt inte kan uppbringa en kritisk tanke.
Detta SM för alla åldrar från ponny till senior har satt ribban högt för framtida SM-arrangörer. Jag har bara positiva ord att ge kring idén med ett gemensamt hopp-SM.

Det blir förstås svårt att hitta klubbar som har kapacitet att genomföra ett så stort arrangemang igen, men jag skulle gärna se att alla utomhus-SM var gemensamma i framtiden.
Hörde någon ryttare som tyckte att det var för mycket liv och rörelse på tävlingsplatsen. Personligen tyckte jag att detta SM stack ut med en härlig atmosfär, mycket folk och lite nya ansikten i en annars ganska jämngrå tävlingsvardag. 

Jag fick även förtroendet att vara domare i inverkans-SM. En trevlig och intressant upplevelse med mycket bra ridning. Införandet av detta skapade kraftig kritik i ponny-leden till en början.
Delar av kritiken var säkert befogad, men jag tycker, sett i backspegeln, att den var något överdriven. Jag tycker fortfarande att det finns en hel del att utveckla för att få ut mer av konceptet, men det är i stora delar en kul och nyttig tävlingsform.
Min framruta är större än bakrutan och jag tycker att det är intressantare att diskutera framtiden.

Om nu syftet med inverkanshoppning är att skapa incitament för bra ridning är det kanske dags att vidareutveckla det och rikta insatsen där den verkligen skulle göra skillnad.
Att på lokal nivå införa till exempel caprilli-tävlingar, för att sedan kunna klassas upp till regionala klasser och så vidare. Jag har inget färdigt koncept men jag tror på att bygga vidare på ett system som håller ihop från nybörjare till elit. För att detta ska fungera väl behöver vi först skapa en stabil och kalibrerad domarkår.

Avslutningsvis tänkte jag bara kasta in en brandfackla i den senaste diskussionen kring användandet av sociala medier bland aktiva ryttare. 
I själva sakfrågan kring diverse uttagningar väljer jag att hålla mig neutral eftersom jag inte är insatt i detaljerna. Men jag tror att det är viktigt att människor, såväl gamla som unga, lär sig förstå att det man skriver på nätet är något man måste ta ansvar för IRL.
Jag tycker att det är beundransvärt att man står upp för sina åsikter, men om man publicerar kritik eller något nedlåtande på nätet om sin kompis, chef eller för all del sin förbundskapten/landslagsledning, får man nog vara beredd att ta konsekvenserna.

Niklas Jonsson

Detta är en krönika, en personligt skriven text.
Skribenten själv står för åsikterna som framförs i krönikan som publicerades första gången den 10 augusti 2017 i Ridsports pappersutgåva nummer 15-2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden