Hoppning
16 november 2019 16:30
Ridsportplus

Hoppryttaren Emelie Grönberg i hinderkrasch

OlyckaEmelie Grönberg kraschade på fredagen med Jamaica VHL i en 1,25-klass på Grevagårdens Ryttarförening. Troligen efter att hästen hade fastnat i förbygeln. Ryttaren fördes till sjukhus med ambulans och det 5-åriga stoet fick smärtlindring av veterinär.

Hoppryttaren Emelie Grönberg i hinderkrasch
Emelie Grönberg och Jamaica VHL slutade trea i femårsfinalen på Elmia. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Jag har fått en rejäl hjärnskakning och mår väl inte så jättebra, säger Emelie Grönberg hemma från soffan i Fjärås när Ridsport når henne dagen efter kraschen.

Tanken var att hon skulle ha tävlat hela helgen på Grevagårdens nationella tävling, men efter en första felfri runda i 1,15 med Jamaica VHL (f-14 e Arezzo VDL ue Cardento, uppf Gebr. van Helmond, äg Stall Grönberg HB), som nyligen var trea i femårsfinalen på Jönköping Horse Show, var olyckan framme i 1,25.

Det unga stoet var felfri fram till femte hindret, en tvåkombination med oxer in som Jamaica hoppade felfritt.
– Hon gjorde ett av sitt livs bästa språng, men sedan fick hon inte ut ena frambenet och landade på huvudet, berättar Emelie.

Hela världen bara snurrade och nu ser jag ut som en boxare.

– Oftast hinner man tänka att ”nu går det åt helvete”, men hon bara störtade och jag fortsatte in i B-hindret och fick en bom i ansiktet. Hela världen bara snurrade och nu ser jag ut som en boxare, fortsätter hon och tillägger att alla som såg fallet säger att hästen fastnade i förbygeln.

Händelseförloppet är även fångat på film, men det var hinderstöd i vägen som gör det svårt att se exakt vad som hände.

Hjälp rusade till från alla håll efter kraschen, hästskötaren tog hästen och Emelie fördes med ambulans till sjukhus. Samtidigt undersöktes Jamaica VHL av veterinär på tävlingen som även gav hästen smärtstillande. Först trodde man att Emelie hade brutit okbenet i ansiktet, men lyckligtvis var så inte fallet – och senare på kvällen kunde sambon Simon Johannesson hämta hem både Emelie och hästarna.

Hon gjorde ett av sitt livs bästa språng, men sedan fick hon inte ut ena frambenet och landade på huvudet.

Det är inte första gången i år som Emelie Grönberg råkar ut för en rejäl smäll. I samband med Wermland Equestrian Games i Hammarö i maj kraschade hon på hinder med hästen Call Me Sweet (f-09 e Cagancho ue Emilion, uppf Johan Öhlin/STall Ekhagen, äg Stall Grönberg HB) i en 1,50-klass.

Då blev det också ambulansfärd och en befarad överarmsfraktur visade sig i stället vara en kompressionsskada på en ryggkota. Då var hon borta från tävling i en månad. Nu har hon fått ridförbud i två veckor.

Blir du inte rädd efter sådana här smällar?
– Jag tror att fallet i våras tog hårdare, för det tog jag på mig lite själv. Vi kom för långt ifrån, hon började cykla och fick bommen mellan frambenen på en trippelbarr. Här var det inget som varken jag eller hästen kunde ha gjort annorlunda, säger Emelie.

Just nu känns det inte som att hon vågar hoppa med förbygel i fortsättningen, trots att hon alltid är extremt noga med att spänna åt martingalen ordentligt.
– Jag vet inte vad jag ska göra, vissa hästar är ju svåra att rida utan martingal. Kanske att hovtejp kan hjälpa.

Hur mår Jamaica?
– Vad veterinären säger och vad vi kan se nu så är det inga större skador, förutom att hon är lite stel i mjukdelarna – och det kan jag säga att jag också är, avslutar Emelie.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden