Världen
21 maj 2023 15:38

Hoppvärlden sörjer mästertränaren Heinrich Wilhelm ”Kaiser” Johannsmann

BortgångEn av världens främsta tränare i hoppning har gått bort. Heinrich Wilhelm ”Kaiser” Johannsmann var inte bara känd som topptränare i Ludger Beerbaums stall, han hade även starka band till Sverige.

Hoppvärlden sörjer mästertränaren Heinrich Wilhelm ”Kaiser” Johannsmann
Heinrich Wilhelm ”Kaiser” Johannsmann tränade svenska landslaget inför stora mästerskap och var en nestor i hoppvärlden. Foto: Roland Thunholm

Heinrich Wilhelm ”Kaiser” Johannsmann var den tyske topptränaren som under många år utbildade toppryttarna hos Ludger Beerbaum. Men han hade också en stark anknytning till Sverige. Bland annat tränade han för Hermann Schridde som också tränade svenska landslaget i början av 80-talet. Och längre fram blev ”Kaiser” själv inbjuden som landslagstränare av dåvarande förbundskaptenen Maria Gretzer

Under pandemiåret 2020 höll ”Kaiser” Johannsmann träningar för den svenska hoppeliten på Ekenbergs Ridsportcenter utanför Norrköping. Han lämnade inget åt slumpen utan det skulle vara på millimetern. Grundridningen var hans främsta grundpelare och detaljerna skulle nötas in.
– Varje häst och ryttare är en ny uppgift och situationerna förändras hela tiden, sa han i en intervju med Ridsport.

”Kaiser” Johannsmann berättade också att han gillade svenska hästar och den svenska utbildningen av ryttare.
– Hästarna har blivit bättre och bättre. Nu är det viktigt att de erfarna ryttarna delar med sig av sin kunskap till nästa generation. Då blir det riktigt bra.

Genom åren höll Heinrich Wilhelm ”Kaiser” Johannsmann återkommande träningar i Sverige, bland annat på Flyinge och Strömsholm. 

Bland de egna meriterna i sadeln hör en femteplats med laget vid VM i Aachen 1978 och ett lagsilver med hästen Sarto i Rotterdam 1979. Totalt red han 22 Nations Cup-hoppningar för Tyskland, innan han lade stövlarna på hyllan och satsade på tränarkarriären i slutet av 2005.

Mellan 2013 till 2015 var han förbundskapten för Ukraina.

Heinrich Wilhelm ”Kaiser” Johannsmann avled hastigt den 19 maj. Han blev 71 år gammal.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden