FHS 2024Det var riktigt bra drag i onsdagens hunting i Falsterbo. "Oj, ska vi rida så fort." Det var vinnaren Amanda Anderssons tanke när hon såg förra årets tvåa Axel Lindberg gasa runt Falsterbo hunting på onsdagens eftermiddag.
Huntingdebutanten efter segern: ”Har nog aldrig ridit så fort”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det syntes redan från start att Amanda Andersson och Double Carat (SWB val f 15 e Diamantino VDL–Numero Uno, uppf Linnea Konnberg, äg Munkagårds Egendom AB) hade segern i sikte. Ekipaget kom direkt in i ett bra flyt i ett fräscht tempo. Trots ett nedslag och tidstillägg för detta räckte det hela vägen.
– Jag har nog aldrig ridit så fort, säger den 22-åriga ryttaren som bor på en gård utanför Falkenberg.
Jag och min kompis gör detta tillsammans och hästen har verkligen fört oss samman.
Amanda Andersson.
Det var första gången hon startade Falsterbo hunting.
– ”Oj, ska vi rida så fort” tänkte jag när jag såg första startande Axel Lindberg, säger hon.
– Men jag är en tävlingsmänniska och brukar sätta höga mål, fortsätter fälttävlansryttaren som tycker att både farten och den stora publiken var utmanande för henne.
– Fälttävlanshästar är inte vana vid så stor publik, man kan önska att det skulle vara så mycket folk på alla våra tävlingar.
Segerekipaget är regerande YR-mästare i fälttävlan, representerade Sverige på YREM förra året och har vunnit internationella klasser upp till och med trestjärnig nivå. Ekipaget är etablerat på kort, fyrstjärnig nivå och nästa steg är att nå samma stabilitet i lång fyrstjärnig klass.
En riktig kompishäst
Double Carat är uppfödd av en god vän till Amanda Andersson, och de båda vännerna delar på det mesta när det gäller hästen som egentligen inte var tänkt att ta sig an de stora fälttävlansbanorna.
– Jag och min kompis gör detta tillsammans och hästen har verkligen fört oss samman, säger Amanda Andersson.
Traditionsenligt började de 17 ekipagen ekipagen inne på internationella arenan, tog sig sedan ut över framridningsbanorna och dressyrarenan innan de kom tillbaka in på internationella arenan där några hinder var rivningsbara banhoppningshinder. Finlands Axel Lindberg och Quelle Bonne var först ut över den 23 hinder och drygt 2 km långa banan. Ekipaget, som var tvåa i huntingen förra året, satte ordentlig press på ekipagen som kom efter genom att vara snabbt hela vägen runt. Men han blev snart omsprungen av Amanda Andersson som alltså höll i ledningen resten av klassen.
– Min häst är fantastisk, jag har haft henne sedan hon var fyra år, säger finländaren om Quelle Bonne.
Lina Forsberg och Caloj, som blev tolva på JEM 2017, såg ut att satsa på en säker runda utan se ut att försöka vara snabbast i klassen – och så blev det också.
VM-ryttaren Aminda Ingulfson och Vintersaga gjorde en prydlig runda utan att ha några problem över de tekniska svårigheterna som smalhinder och bankar av olika slag, men ekipaget fick inte riktigt upp tempot.
Årets OS-reserv Malin Asai startade Maggan V som var fint med på noterna men fick med sig en bom efter ett bakbensfel på arenan i första vändan.
Solen tittade fram lagom till de sista ekipagen i klassen skulle göra sitt och ett av dem var flerfaldige mästerskapsryttaren Niklas Lindbäck och Poynstown Porsch. Ekipaget löste alla frågor ute på banan fint i ett bra tempo. Publiken jublade och hejade för fullt när ekipaget kom in på arenan. Inför sista sträckan låg ekipaget något före Amanda Andersson i tid, men översta bommen på sista hindret föll och tidstillägget gjorde att ledningen tappades.
Blev tvåa
Det räckte dock till en andraplats i klassen – alltså upp ett snäpp i resultatlistan jämfört med förra året.
– När jag såg Axel och Amanda flyga förbi tänkte jag att den farten har jag inte i min häst. Men när jag hörde att jag bara var tre sekunder back när jag kom in på arenan så chansade jag. Jag är nöjd med placeringen i dag, säger Niklas Lindbäck som också har varit inblandad i förberedelserna av året hunting.
– Huntingen är ett fint skyltfönster för vår fälttävlan, kanske framförallt för barn och ungdomar. Vi är tacksamma att kunna få vara här på de fina tävlingarna, säger Niklas Lindbäck.
Titelförsvararen Ebba Adnervik startade sist med startfältets yngsta häst, 7-åriga Delux Cake, alltså inte samma häst som hon vann huntingen med förra året. Det tuffade bra hela vägen runt tills valacken kom in på stora arenan för andra gången och inte ville vara med vid graven. Ekipaget fullföljde inte tävlingen.
Vinnaren Amanda Andersson fick 40 000 kronor i prispengar, tvåan Niklas Lindbäck fick 15 000 kronor och trean Axel Lindberg 10 000 kronor.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på