Sverige
11 maj 2016 08:00

I dag intar hästfolket riksdagen

Den tröstande kraften hos en mjuk mule är stor. Det anser riksdagspolitikern Cecilia Widegren (M) som åter kallat till Hästriksdag i riksdagshuset i Stockholm. Ņrets tema är jobb och integration.

I dag intar hästfolket riksdagen
En mjuk mule har mycket att ge.

Det är dock inte främst riksdagspolitiker som kommer lyssna när bland andra Svenska Ridsportförbundets vice ordförande Helena Carlsson, Hästnäringens nationella stiftelses VD Stefan Johansson och LRF Hästs chef Erika Lindberg talar på Helgeandsholmen i eftermiddag. En majoritet av de sjuttiotalet anmälda kommer i stället från hästbranschen.
– Det är svårt att fånga intresset hos riksdagsledamöterna, det pågår väldigt mycket i riksdagshuset på en onsdag, konstaterar Cecilia Widegren.
Hon är hästansvarig inom Moderaterna och den som regelbundet, men inte riktigt varje år, under det senaste decenniet bjudit in till Hästriksdag. Bakgrunden är att hon tycker att det finns så väldigt många viktiga frågor som berör hästen som behöver diskuteras som en helhet i stället för uppdelade på olika riksdagsutskott som skatteutskottet eller jordbruksutskottet. Till exempel årets stora frågor jobb och integration.
– Vi har bett alla deltagarna att bidra med goda exempel och förslag på hur de i dag över 30 000 årsarbeten som finns inom hästnäringen ska bli fler. Men också vilka försvårande hinder som finns så att vi politiker kan fatta beslut som sänker trösklarna.
Men hästen kan inte bara var till hjälp i integrationen som jobbskapare enligt Cecilia Widegren.
– Hästen som djur har också mycket att bidra med. Jag har jobbat mycket med sociala hälsofrågor och som alla som håller på med hästar vet kan en mjuk mule vara till stor tröst när man har det svårt.

Johanna Ulrika Orre

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden