Hoppning
13 oktober 2021 12:43

Indianas uppfödare: ”Malin har gjort allt för att få henne på sin sida”

Indianas resaAtt H&M Indiana är ett exceptionellt sto som kräver sin ryttare har nog inte undgått någon. Utan Malin Baryard Johnsson är det inte säkert att hon blivit den guldhäst som hon är idag. Det berättar Indianas uppfödare i en intervju.

Indianas uppfödare: ”Malin har gjort allt för att få henne på sin sida”
Malin Baryard-Johnsson och Indiana på väg mot OS-guld. Foto: FEI/Arnd Bronkhorst

H&M Indiana var något extra redan vid födseln. Det berättar uppfödaren Chloe Ruys i en intervju med Hippomundo. Indianas mor hade ett föllarm, men när Ruys kom till stallet på morgonen var stoet alldeles blodigt. Efter ett ögonblicks panik såg Ruys att Indiana stod bredvid stoet, helt torr och med en uppsyn som sa: ”Vad gör du här i min värld?”

”Indiana har alltid varit en väldigt rar häst men med en mycket stark personlighet. Hon var så rar och tillgiven ända till vi började ställa lite krav på henne”, berättar Chloe Ruys.

”Indiana accepterade snabbt både sadel och ryttare, men att styra henne var något helt annat. Om hon ville gå åt vänster så gick hon vänster, oavsett om du bad henne att svänga höger. Du märkte direkt att det inte var någon idé att fajtas med henne. Hon var så mycket starkare och smartare än oss.”

”Hon gav en otrolig känsla i hoppningen, men ridbarheten var förstås en utmaning”, fortsätter Chloe Ruys, som funderade på om det skulle gå att ta det egensinniga stoet hela vägen.

Noll ridbarhet

När Indiana var sex år gammal såldes hon till Stephex Stables, och därefter till Charlotte Söderström som såg stoet på en tävling i Arezzo. Malin, som var på plats, frågade Charlotte om hon hade någon ryttare till hästen. Annars kunde hon ta hem och testa henne.

Det var ett lyckokast, enligt Chloe Ruys, som inte är säker på att Indiana hade blivit den guldhäst hon är nu utan Malin.

”Hennes ridbarhet var lika med noll, och nu vid 13 års ålder har hon fortfarande sådana dagar, men Malin har anpassat sig så mycket till Indiana och har gjort allt för att få henne på sin sida. Malin har gjort ett otroligt jobb utan att försöka ändra på hennes personlighet, och det är det som är så viktigt.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden