Hoppning
3 april 12:37

Snart gäller det: ”Man ska inte räkna bort någon av svenskarna”

LaddatDet drar ihop sig till världscupfinal i Göteborg och det är ett laddat gäng som har angjort Scandinavium. Ridsport träffade de tre svenska finalryttarna och förbundskaptenen dagen innan allvaret tar vid.

Snart gäller det: ”Man ska inte räkna bort någon av svenskarna”
Den svenska världscupfinaltruppen Henrik von Eckermann, Irma Karlsson och Peder Fredricson. Foto: Madeleine von Koch

Till världscupfinalen är som bekant tre svenskar med: Henrik von Eckermann med Toveks Mary Lou (WESTF sto f 2006 e Montendro I-Portland L, uppf Hubert Nienhaus, äg GT Elite Scandinavia AB), Irma Karlsson med Ida van de Bisschop (BWP sto f 2008 e Kashmir van Schuttershof-Papillon Rouge, uppf Tom de Craene, äg Irmelin AB)  och Peder Fredricson med Catch Me Not S (SWB, f 2006, e Cardento-Ramiro’s Son, uppf Krister Svedberg, äg Ebba Berglöf) och H&M All In (SBS val f 2006 e Kashmir Van Schuttershof-Andiamo Z, uppf Bas Huybregts, äg Stuteri Arch).

De tre ryttarna mötte pressen under onsdagsmorgonen tillsammans med förbundskapten Henrik Ankarcrona. Humör på topp och prima stämning råder i gänget, dagen innan de sätter igång på allvar. Det är en förväntansfull förbundskapten som är på plats i Göteborg och ser fram emot att se sina ekipage på banan.
– Det här har man väntat på. Världscupfinal och på hemmaplan – det ska bli otroligt roligt, säger Henrik Ankarcrona.

– Henrik har varit trea två år i rad och nu är Mary Lou ännu mer redo och i ännu bättre form. Peder vet vi ju redan att han kan i de största sammanhangen. Även om det är hans första världscupfinal har han mycket mästerskapserfarenhet. När det gäller Irma anser vissa att hon är en underdog, men hon har mer erfarenhet än vad många vet. Hon är mentalt stark och hennes häst är i bra form.

En svensk pallplats står högt på önskelistan, och förbundskaptenen konstaterar att att han har tre starka ryttare till start i finalen.
– Man ska absolut inte räkna bort någon av dem.

Irmapederkenrikhenrikwb
Förbundskaptenen och hans trio radar upp sig på podiet. Foto: Madeleine von Koch

Mary Lou i toppform

Henrik von Eckermann kommer till finalen med två tredjeplatser från de senaste världscupfinalerna.

– Såklart att jag hoppas på något ännu bättre, men en till tredjeplats vore inte så tokigt det heller, säger Henrik och skrattar.
– Självklart kommer man hit med en förhoppning om att vinna, men när jag väl börjar rida fokuserar jag på att rida till hundra procent.

Hur är er form på en skala 1–10?
– Åtminstone Mary Lous form är definitivt en tia. Min kan väl gå lite upp och ner, säger Henrik men ger lugnande besked om att allt är under kontroll.

Du och Mary Lou har vunnit här i Göteborg tidigare. Ger det extra positiva vibbar?
– Visst är det en fördel att veta att hästen känns bra på den här arenan. Det ger en positiv känsla, men likväl är det ett nytt spel som börjar nu.

Ridsport
Henrik och Mary Lou kände på banan under tisdagskvällen. Foto: Roland Thunholm

Siktar högt

Medan Henrik har gott om finalerfarenhet är det finalpremiär för hans svenska kollegor. Peder Fredricson är taggad inför finalen och drar skrattande till med en tolva formskalan 1–10.

– Det är klart att det är extra roligt och motiverande med final på hemmaplan, men jag försöker att inte låta det påverka min prestation. Jag försöker att vara så bra jag kan i varje tävling, i varje start, året om. Det gäller att inte lägga på extra press för att det är final – det är viktigt att hålla rutinerna och göra som jag alltid gör.

Peder rider EM-vinnaren H&M All In i den första världscupklassen, som går på torsdagskvällen. På fredag tar Catch Me Not S, den häst som Peder så snyggt red dubbelt felfritt med i Nations Cup-finalen, vid.

– Det har varit en del ändrade planer för All In. Han har gjort en tävling i år och den gjorde han bra, med seger i GP:n. Sedan gjorde smittoläget att det blev karantän.
– Catch Me Not S hoppade nyss i Paris och kändes riktigt bra. Han kommer att gynnas om banan byggs stort med stora oxrar snarare än väldigt tekniskt – han har så bra kapacitet.

Vad siktar du på i resultatväg?
– Klart man vill vinna – det tror jag att alla som är här vill, säger Peder med ett stort leende.
– Jag har högst ställda mål och ska försöka att vara med i matchen redan från början.

Största tävlingen

Irma Karlsson, som gjorde en så stabil världscupsäsong, är framme vid en riktig milstolpe i form av sin första världscupfinal.
– Hittills är det här den största tävlingen jag har gjort. Det är lite som ett mästerskap och det ska bli väldigt inspirerande och väldigt, väldigt roligt.

Det är lite som ett mästerskap och det ska bli väldigt inspirerande och väldigt, väldigt roligt.

Irma beskrivs ständigt som cool när det gäller, och mycket riktigt verkar hon lugn.
– Än så länge är jag det. Visst kan man känna lite mer på insidan, men överlag försöker jag att skapa ett lugn. Min häst behöver det och jag behöver det för att prestera.

Dressyr
Irma Karlsson och Ida van de Bisschop är tillbaka i Scandinavium. Arkivbild: Roland Thunholm

På formfrågan kommer svaret snabbt.
– Hästens form är en tia. Min egen är en åtta.

Vad ska du göra för att toppa upp din egen form?
– Lite mer sömn, ut och springa lite, få en bra känsla på warmup-hoppningen. Då kan den nog vara en tia i morgon.

Vad behövs för att du ska vara nöjd när tävlingen slutar på söndag?
– Först och främst vill jag vara med till finaldagen, och vara nöjd med min ridning när jag åker härifrån. Det är inte så ofta jag är helt nöjd med min ridning, men jag vill verkligen prestera en av mina bästa tävlingar. Det är min häst värd.

Så går

världscupfinalen till

Torsdag 4 april 18:00
Longines FEI Jumping World Cup™ Final I
Öppen för alla finalryttare. Bedömning C, tidshoppning där nedslag förvandlas till tidstillägg, 3 sekunder/nedslag. Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Fredag 5 april 18:00
Longines FEI Jumping World Cup™ Final II
Öppen för alla finalryttare som fullföljt Final I. En 1,60-hoppning med grundomgång och omhoppning.  Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Inför den avgörande finalen omvandlas poängen från Final I och II till antal fel, och den som leder får 0 fel och övriga i en stigande skala.

Söndag 7 april 14:00
Longines FEI Jumping World Cup™ Final III
Öppen för de 30 bäst placerade ryttarna efter Final I och II.
Final III rids i två omgångar, bedömning A där antal fel läggs till det tidigare resultatet.
Till Final III omgång 2 går de 20 bäst placerade ryttarna efter omgång 1, samt likaplacerade med ryttare placerad som nummer 20. De som ridit felfritt i omgång 1 men är utanför de 20 kvalade, får starta i omgång 2, men resultatet räknas bara i klassen, inte i sammandraget för världscupen.

Världscupsegrare är den ryttare som efter tre finalrundor har lägst antal fel.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-