Hoppning, Ponny
9 mars 2018 13:57

Ingemar Hammarström om träningen i USA: ”Svårt till en början”

HoppningFrån traditionell tysk ridstil till den lättare amerikanska – Ingemar Hammarström, 15, fick många erfarenheter med sig när han blev inbjuden att tävla och träna i Wellington, Florida, för ingen mindre än guldolympiern Chris Kappler.

Ingemar Hammarström om träningen i USA: ”Svårt till en början”
Ingemar Hammarström har haft många framgångar inom ponnyhoppningen i Sverige. Nu har han varit i USA och fyllt på med inspiration och kunskap. Foto: Roland Thunholm

När vintern härjade som värst i Sverige reste Ingemar Hammarström, tillsammans med mamma Anna och lillasyster Annabell, till soliga och varma Florida. I bagaget hade de en inbjudan till Ingemar att träna och tävla med Chris Kappler, amerikanen som tog individuellt silver och lagguld i Aten-OS 2004 på Royal Kaliber.

Det var svårt till en början att hitta rätt i tvåpunktsitsen med ordentligt sänkta hälar, men så småningom fick jag kläm på det. Ingemar Hammarström.

På plats ställdes 14-åriga stoet Ubris till Ingemars förfogande och det blev daglig träning, och en handfull starter vid den stora anläggningen i Wellington.
– Det var en fantastisk upplevelse, säger Ingemar.

En del myror i huvudet blev det först.
– Chris predikar den amerikanska stilen, som ju är lättare än den tyska. Det var svårt till en början att hitta rätt i tvåpunktsitsen med ordentligt sänkta hälar, men så småningom fick jag kläm på det, berättar Ingemar.

”Mer modernt”
– Det kändes lite mera modernt och det blir till hjälp för mig när jag ska anpassa ridningen till olika hästar.
Kontakten med Chris Kappler fick Ingemar via sin mamma Anna. Kappler har samarbete med Holger Hetzel i Tyskland, som också är den som matchar Ingemar.
– Chris har varit min bordskavaljer de senaste tre åren på Holgers auktioner, skrattar Anna.

20180309_ingemarchriskappler_privat
Chris Kappler gav Ingemar Hammarström mycket nytt att tänka på under de dagliga träningspassen. Foto: Privat

Kappler tränar regelbundet Holger Hetzlers dotter Laura.
– Laura har varit i Wellington hos Chris och då pratade vi om att även Ingemar skulle få komma och så blev det av nu. Det var en fantastisk vecka med mycket häst och härlig sol, säger Anna.
– Chris kommer dessutom till Europa ett par gånger om året och Ingemar kommer i framtiden att få vara med på dessa träningar.

Satsar på häst
Ingemar hade egentligen tänkt ge sin ponnytid även detta år, men har tänkt om. I stället satsar han på sina fyra stora hästar, Cascara, Aileen, Captain Sparrow och Thunder Girl. Det stora målet är JEM i Fontainbleau, med blott åttaåriga Cascara.
– Vi ska se om Ingemar kan ta sig till mästerskapet på ett bra sätt, säger mamma Anna.

16-åriga ponnyn Ocean des As, ”Olle”, (NM- och SM-vinnare och segrare i Falsterbo) finns dock kvar hos Ingemar.
– Olle får följa med ut internationellt där han inte tar plats för någon av de stora hästarna, säger Anna och understryker att Olle inte ska säljas utan tävlas vidare av Ingemars småsyskon.

Tävlar i Herning
Just nu tävlar Ingemar trestjärnigt i danska Herning. Hans siktar på den enstjärniga 1,40-Grand Prixen på söndag och förberedde det med en dubbelt felfri runda med Cascara i ett 1,35-kval på torsdagen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden