Hoppning
30 december 2019 18:04

Ingen blågul dag i Mechelen – segern till Daniel Deusser

VärdscupvinnareEvelina Tovek gjorde en snygg ritt i dagens världscup i Mechelen, men Henrik von Eckermann hade ingen kul dag på jobbet. Sist ut i omhoppningen blev också bäst av alla när Daniel Deusser vann efter en iskall runda med Killer Queen VDM. Läs vad Henrik Ankarcrona säger om svenskarnas insats.

Ingen blågul dag i Mechelen – segern till Daniel Deusser
Daniel Deusser gick från 10 till 30 poäng efter dagens världscupseger i Mechelen. (Bilden är från ett annat sammanhang.) Foto: FEI/Dirk Caremans

Grannlandet i väster stod för det första felfria ekipaget till omhoppning med norska Johan-Sebastian Gulliksen på hästen Chaloubet. Det var en tuff och tajt grundomgång med mycket bågar och böjda spår med många val, men efter 36 starter var ovanligt många redo för omhoppning. Dock ej någon av svenskarna.

Evelina Tovek och Dalila de la Pomme gjorde en stabil runda med ett oturligt nedslag medan Henrik von Eckermann och Fancy Me började med att riva första hindret. Ekipaget hittade aldrig riktigt rytmen och gick i mål på 12 fel.

Sist ut vann

Det satsades friskt i omhoppningen där flera ekipage drog på sig nedslag efter vändningar i luften. Hemmaekipaget och långsamma nollan Wilm Vermeir ledde med hästen IQ van het Steentje tills det var fem ryttare kvar. Då slog rutinerade schweizaren Pius Schwizer och Cortney Cox till med en dryga sekunden snabbare runda och gick upp i ledningen. Vis av misstagen från föregående ryttare höll han igen en aning i precis rätt ögonblick för att slippa ett retligt nedslag och taktiken höll – ända tills sista ryttaren äntrade arenan.

Daniel Deusser visste exakt vad som behövde göras, han hade nerverna i styr och blott 9-åriga Killer Queen VDM var med honom i varenda steg. Ekipaget gick i mål dryga två sekunder snabbare än Pius Schwizer som fick se sig besegrad på mållinjen.

Både Daniel Deusser och Pius Schweizer tog därmed rejäla skutt upp i den totala världscupställningen. Daniel Deusser plussade på sina 10 poäng med 20, vilket fick honom att avancera från plats 44 till 11, och Pius Schwizer ökade från 25 till 42 poäng och klev från plats 16 till 6. Något som sannolikt gör honom klar för finalen i Las Vegas i april redan nu.

Måste bygga för framtiden

Ridsport
Henrik Ankarcrona siktar mot OS. Arkivbild: Roland Thunholm

SVT intervjuade förbundskaptenen Henrik Ankarcrona i pausen och han kommenterade svenskarnas rundor så här:
– Evelina gör en fantastiskt stark insats, men blir lite ivrig i kombinationen. Hon gör dock alltid stabila rundor, vilket är skönt att se. Henrik kommer in med en orutinerad häst och det är klart att man alltid hoppas på lite mer, men hästarna måste också få chansen att få den erfarenhet som krävs inför större uppgifter.

Henrik Ankarcrona kommenterade vidare att ryttarna alltid brottas med vilka hästar de ska välja när det är viktiga starter. Det går inte att bygga allt kring några få hästar och vissa val kanske inte är logiska utifrån sett, men viktiga för att bygga ett så starkt lag inför framtiden som möjligt.

Främsta fokus ligger dock inte på världscupen 2020, utan årets stora mål är OS i Tokyo.
– Det kanske inte är optimalt att flyga till Las Vegas innan Tokyo. För vissa hästar kanske det fungerar, men för andra blir det mindre bra, sa Henrik Ankarcrona till SVT.

Bästa svensk är just nu Peder Fredricson som har 28 poäng, men i och med dagens resultat tappade han från plats 12 till 15 och det kommer att krävas fler poäng för att ta sig hela vägen.

Hela resultatlistan.
Aktuell ställningen i världscupen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden