Sverige
21 december 2016 10:14

Abortvirus uteslutet – veterinärerna söker vidare

Provtagning gav negativt utslag, den häst i mellansverige som uppvisade symptom på virusabort i centralnervös form är inte drabbad av EHV-1. Nu fortsätter arbetet med att hitta orsak till hästens besvär på ett annat spår.

Abortvirus uteslutet – veterinärerna söker vidare
Ett glädjande besked till hästägarna på Vikbolandet - inget EHV-1 virus konstaterat.

Efter länsveterinärernas besked att provtagningen från den häst på Vikbolandet som uppvisat symptom på misstänkt EHV-1 virus, även kallat virusabort, var negativt är det många som andas ut. 

Länsveterinär Pernilla Stridh meddelar att utredningen kring hästen går vidare med analys av eventuell förekomst av anaplasma, tidigare benämnt ehrlichias, som ger snarlika symptom som virusabort i centralnervös form. 
– Det är ändå ett bättre besked eftersom en eventuell förekomst av anaplasma är mer behandlingsbar än virus i olika former, förklarar Stridh.

EHV-1 är främst en luftburen smitta, men smittar också indirekt via exempelvis otvättade händer eller föremål. Viruset är anmälningspliktigt om det har lett till abort eller visar sig i centralnervös form, som hos de två hästar som avlivades utanför Norrköping i november.

Komplett information från SVA om EHV-1

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden