Körning
27 mars 2020 10:29
Ridsportplus

Inget stopp för nationella körtävlingar

CoronavirusetEffekterna av coronaviruset slår hårt åt alla håll. Även sportkörningen får ändra sina planer, men i Skåne planeras fortfarande för nationellt körmeeting i maj.

Inget stopp för nationella körtävlingar
Coronavirusets framfart stoppar en rad körtävlingar. Men inte alla. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ulla Herner, vice ordförande i Svenska Ridsportförbundets körkommitté och även arrangörsansvarig, har bråda dagar. Tävlingssäsongen utomhus för alla kuskar borde vara igång men vad gäller egentligen just nu?

– KUSK, Kullasällskapet för körning i nordvästra Skåne, kör sin tävling på Krapperup den 4 april, berättar Ulla Herner.
– En endagstävling med max 40 starter. Intresset har varit stort för att få starta och det finns en reservlista.

”Lite normalitet känns bra”

Arrangörsföreningen har tydlig information om vad som gäller. Ingen cafeteria, ingen gemensam prisutdelning och en stark vädjan om att alla regler och riktlinjer följs av dem som kommer dit.
–  Härligt att de ändå satsar. Lite normalitet i dessa tider känns faktiskt ganska bra, fortsätter Ulla Herner.
Stortävlingen i Åstorp sista helgen i maj har lockat drygt 70 startande så här långt.
– Jättekul att så många vill komma, jag uppmanar också kuskar att forsätta anmäla även efter att vi har nått maxgränsen 80 ekipage. Det blir alltid en del som hoppar av, då tar vi in reserverna.

Svårt hitta sponsorer

Ekonomin på en körtävling är alltid svår, i år i virustider, är det extra svårt med sponsorer.

Många stora tävlingar är inställda. Flera svenska landslagskuskar hade tänkt att starta säsongen i Exloo i Holland – inställt. Klassiska Windor – inställt. Kladruby – inställt. Nebanice som körs under midsommarhelgen – inställt. Bland många andra körningsarrangemang.

I år hade också elitkuskarna en extra spännande tävling i Danmark att se fram emot. Danska körsällskapet står bakom en helt ny körtävlingsarena, Raevebjerg, nästan granne med klassiska Dorthealyst i Knabstrup norr om Roskilde.

Bygger vidare

Men det blir inget. Corona sätter stopp och det enda man kan göra är att blicka framåt mot månadsskiftet april/maj nästa år. Och bygga vidare.

– Visst finns det de som tycker att vi ska ställa in allt. Jag anser att vi ska försöka genomföra om det är möjligt, det är ändå två månader kvar till Åstorp, säger Ulla Herner och fortsätter:

– Alla måste ta sitt ansvar, hålla sig till rekommendationerna och tvätta händerna, gång på gång. Vi som arrangörer kommer naturligtvis följa vad som händer och även diskutera med smittskyddsläkarna här i Skåne vad de anser vara lämpligt. Det känns just nu tveksamt med tanke på vad de ansett om nationella tävlingar, men vi avvaktar med beslut in i det sista, säger Ulla Herner.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden