Körning
10 februari 2020 14:50
Ridsportplus

Kul på hjul för sportkuskar i alla åldrar

KörskojKörtävlingen Hjulkul rullar på. Tävlingen som inte är en tävling utan ett arrangemang. Vad det än kallas så lockar det sportkuskar i alla åldrar i södra Sverige att ställa upp. Från barn och ungdomar till dem som är med i landslaget.

Kul på hjul för sportkuskar i alla åldrar
Hanna Holstein i full fart ut ur ridhuset i Annelöv. Linhagens Oj och Linhagens Okej var på hugget. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Reglerna är enkla. Kuskarna är uppdelade i orutinerade och mer rutinerade ekipage. De allra yngsta kör i en barnklass. Två gånger kör alla en bana i ridhus med både maratonhinder och konpar med bollar på topp. Snabbaste ekipage vinner utom i barnklassen där alla är vinnare. Svårare än så är det inte, men Hjulkul är perfekt. Både får att introducera nya kuskar i sporten och för att skapa en god och rolig start på en ny tävlingssäsong för våra landslagskuskar.

Helgens Hjulkul arrangerades av Tågarsportens Ryttarförening på anläggningen i Annelöv. 25 ekipage kom till start, bland dem nyblivna landslagskusken Hanna Holstein med sina fina welshar, Linhagens Oj och Linhagens Okej. ”Grabbarna” var redan rejält taggade och i år ska de också går internationellt.

– Vi ska bland annat köra i Dorthealyst i Danmark, Nebanice i Tjeckien, SM i Åstorp och sedan körningen på Ribersborg i Malmö, berättade Hanna, medan hon laddade om till den andra omgången.
– Det blir nog fler tävlingar men jag ska undvika att det blir som förra året när det till slut inte var roligt längre. För det ska vara roligt också – det är viktigt!

2.-jens-larsson
Jens Larsson och Wittstein värmer upp i Annelöv. De toppade de rutinerade kuskarnas klass. Foto: Eva Österlund

Jens Larsson var en annan elitkusk som också hittat till Annelöv.
– En bra start och uppvärmning inför tävlingssäsongen, menade Jens.
Hästen Wittstein 2 är i fin form redan.
– Men han är 18 år i år, det måste man komma ihåg.

Hjulkul-bana-av-annelie-stigsdotter-andersson
Banan byggdes av Annelie Stigsdotter Andersson. Foto: Tågarpsortens Körgrupp

Wittstein hade dock inga problem när han presenterade dagens snabbaste tid i klassen för de rutinerade, 4,01 före Hanna Holstein som klockades på 4,07. Tredje bäst var Natahalie Hellberg med Sibelle på 4,13. I den så kallade orutinerade klassen var Annika Gudmundssson dubbelt i topp. Hon satte dagens bästa tid totalt, 3,53, med en av sina welshar och 4,08 med welsh nummer 2. Trea här var Helen Einarsson på tiden 4,12.

Det var ett trevligt och trivsamt arrangemang av Tågarpsortens duktiga medlemmar som också delade ut specialpris till bland annat gladaste kusken och snabbaste ekipaget.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden