Hoppning
30 juli 2017 17:01

Irma och Ida tog SM-guld

Vilken SM-avslutning det blev på Sundbyholm! Irma Karlsson kämpade genom oväder och solsken med Ida vd Bisschop. Radarparet tog hem guldet efter klockrena ritter.

Irma och Ida tog SM-guld
Tre glada medaljörer med Jens Wickström på silver, Irma Karlsson guld och Robin Ingvarsson på brons. Foto: RolandThunholm

Till söndagens finaler på Sundbyholm har hela stora banan använts, framridning sker på ”Gilla-häst”-banan. Det innebär en rejäl banstorlek på 70 x 117 meter, ytor att jobba med för banbyggare Peter Lundström.

SM-finalen för seniorer innehöll 18 ekipage. Finalomgången reds i bedömning A över 1,55-meters hinder på banan med 13 hinder och 16 språng.

Segerintervjuer
Guld till Irma Karlsson och hennes Ida vd Bisschop (BWP f -08 e Kashmir van Schuttershof-Papillon Rouge, uppf Tom De Craene, äg Irmelin AB).
– Jag är nöjd, så himla nöjd, jag har bara ett brons på SM sedan tidigare, det har inte varit riktigt min grej. Min häst är så smart, så försiktig, det finns alltid mer att hämta och naturligt snabb. Det är min bästa häst för framtiden, tror jag. Nu tävlar jag i Danmark men hoppas framför allt på att få rida U25-klasserna på EM i Göteborg.

Jens Wickström och Enzo (SWB f -06 e Quite Easy-Robin Z, uppf Mikael Carlsson, äg Hanna Smedenman) tog silver .
– Enzo har aldrig gått så här stort eller under tre dagar, det är dessutom en väldigt försiktig häst. Det passar honom bra att galoppera på lite framåt, han river sällan. Idag var det en distans där jag var tvungen att hålla ihop honom och sedan blev han väl försiktig och hoppade väldigt stort. Han har känts jättepositiv och väldigt på, jag ville vara med så mycket jag kunde men inte riskera för mycket. Idag visste jag att vi hade råd med ett tidsfel och blir det en nollrunda så skapar jag press på de andra, den planen fungerade. 

Robin Ingvarsson och Hansson WL (SWB f -08 e Hip Hop-Iowa, uppf Walltorps Lantbruks AB, äg  Måsel AB ) om sitt SM och sin häst.
– Min finalresa började rätt bra men efter andra omgången där vi hade ett ner så var vi lite efter. Mitt mål var att försöka bättra på resultatet och knipa en medalj. Hansson är inte seg, det är mest ryttaren som är det och det smittar väl lite. En dag kommer han att bli snabb, han ska bara få lite tid. Vi har haft en riktigt bra säsong och det är bara början.

Medaljörerna om banorna:
Bra banor, hela vägen i genom. Idag med hela banan var det fantastiskt med stora ytor och dessutom jättefina framridningsmöjligheter

Om det gemensamma SM-meetinget:
Allt har varit riktigt bra så när som på uppstallningen i tältsstallarna där det var sand i botten med damm och en del hästar som fick kolikkänning i början på veckan. Resten har varit fantastiskt.
Det är en bra idé med ponny och samlat SM, vi borde ridit igår och ponny idag för publiktillströmningen.

Klassreferat
Första felfria på hinder i seniorernas final var Karin Martinsen på sin häst Quantos (SWB f -04 e Quidam´s Rubin-Maraton , uppf/äg Britt och Brage Sundström) som kanske borde byta namn till Hermes för han hade verkligen vingar på hovarna.

Förargliga rivningar var det gott om. Kanske svor Niklas Jonsson med Caral (SWB f -03 e Casir Ask-Ralmé Z, uppf E Ohlsson & B Lundgren, äg Björn Lundgren) lite extra när sista oxerns övre bommar föll både fram och bak i en annars snygg runda. 

Väl grova kämpatag stod Johanna Rinnesjö ridande för Linköpings Fältrittklubb på Campione (SWB /f -04 e Camiell-Flamingo Z-Feliciano, uppf Petra Schade, äg ryttare) för när hennes ”vinnare” inte ville hoppa vatten, totalt 11,17 fel.

Första helt rena nollrundan stod Robin Ingvarsson och Hansson WL (SWB f -08 e Hip Hop-Iowa, uppf Walltorps Lantbruks AB, äg  Måsel AB ) för där ryttaren kämpade rejält i sadeln. Oavsett, ritten kom att räcka till brons. 

Robin Ingvarsson med Hansson WL bronsmedaljörer.

Med mindre än 3,43 fel med in i final var Jens Wickström och Enzo (SWB f -06 e Quite Easy-Robin Z, uppf Mikael Carlsson, äg Hanna Smedenman) farliga och de satte en nollrunda, men ett tidsfel placerade dem på 4.43 hur långt skulle det räcka. Det räckte hela vägen till silver.

Jens Wickström och Enzo kämpade lite i 1,55-debuten.

Långt eftersom Helena Persson och hennes vapendragare Bonzai H (SWB f  -00 e Baloubet du Rouet-Caletto II, uppf Stuteri H, Bengt o Anita Johansson, äg Salio AB) faktiskt rev bort sig med två missar, tramp i vattnet och bom ner. Samma sak med Shane Carey och Quantum KS (SWB f -08 e Quintender-Robin Z, uppf Bengt Andersson, äg Shane Sweetnam), två nerslag.

Skulle Irma Karlsson och hennes Ida vd Bisschop (BWP f -08 e Kashmir van Schuttershof-Papillon Rouge, uppf Tom De Craene, äg Irmelin AB) hålla distansen ut? Ja, visst gjorde det fina radarparet det. En säker, fin runda, verklig stilridning och väl avvagt gav noll fel och inga tidsfel. Irma och Ida slutade därmed på fina 0,95 fel efter tre omgångar. 
Guld-Irma och Ida.

SM-final medaljörer
Guld Irma Karlsson och hennes Ida vd Bisschop 0,95 fel
Silver Jens Wickström och Enzo 4,43 fel
Brons Robin Ingvarsson och Hansson WL 5,48 fel

Rutinerat hanterade Jens Wickström den här delen av prisceremonin, Irma blev genomblöt.

Irma Karlsson berättade om sin fantastiska vecka.
– Det har varit en lång och härlig vecka. Min häst har varit i fin form hela veckan och knappt rört en bom, hon är så smart. Detta har varit jättebra tävlingar, fina banor och ett härligt meeting. Hemma har jag sex egna och sex som ägs av andras, justnu går sex stycken på 1,50-nivå. Jag hoppas få rida U25-klasserna på EM i Göteborg. 

SM-final seniorer
Banskiss

Arrangörens hemsida 
Start- och resultatlistor 
Livesändning 

Regler seniorer 

Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden