Sport
24 februari 2017 09:15
Ridsportplus

Isabell gav Emilio alla chanser

Världsetta på FEI:s ranking och i världscuptabellen – Isabell Werth äger dressyrscenen. Vi fick en intervju med henne om sin nya stjärna Emilio och mycket annat.

Isabell gav Emilio alla chanser
Isabell Werth och Emilio glänste och förgyllde klassen i Scandinavium Mikael Persson/STELLA PICTURES

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Isabell Werth vann Grand Prix-kvalet med sin häst Emilio, en 11-årig valack med en speciell historia, som lite felaktigt beskrivits i andra medier som en reservhäst. En härlig reserv som ligger åtta på FEI:s rankningslista. I kvalet så satte de ekipage nytt personligt rekord på 81,08 procent. Det betyder att Isabell Werth nu har tre hästar med på den exklusiva 80-procentslistan i Grand Prix. I Specialen har de varit över den nivån tre gånger så det var mest en tidsfråga innan den rätta ritten skulle sitta. 

Förra helgen tävlade hon i Nemünsters världscup med Don Johnson FRH, innan i vinter har stoet Weihegold plockat hem flera segrar.

Du har alla poäng du behöver, vad är det som gör att du går mot strömmen och satsar här i Göteborg i alla fall?
– Det här är en suverän tävling som verkligen förtjänar att få hit toppryttare. Det är synd att vi har så få starter här men problemet ligger i tävlingskalendern. Det finns så många tävlingar nu som ligger nära varandra i tid, ibland på samma helg, att det blir svårt att fylla startlistorna. De allra flesta ryttare har bara en Grand Prix häst att tävla med i världscupen så de måste naturligtvis välja bort några.
–  Jag är extremt lyckligt lottad idag med tre internationella topphästar i stallet och behöver inte välja bort på samma sätt. Om jag har en häst i form vill jag alltid rida här för det är en verkligt bra tävling.

Det som gör det möjligt för Isabell Werth att ligga ute och tävla är förstås ett bra team hemma. Det finns en lång rad tyska ryttare som fått sin skolning i hennes stall och som sedan skapar sin egen karriär därifrån. Senaste i raden att bli självständig var Beatrice Buchwald, innan dess Matthias Bouten som bland annat tävlat i Falsterbo.

Nu har hon en ny beridare som bland annat hjälpt till att rida just Emilio medan Isabell var på tävling, Lisa Wernitzick.
– Hon är verkligen en klippa, en ung tjej jag hoppas mycket för Lisa har alla de rätta egenskaperna för att bli en duktig dressyrryttare: både hjärna, hjärta och talang.
– Tack vare Lisas träning hemma så räckte det med att jag red två dagar innan han var tvungen att resa hit, det är riktigt bra.

Isabell beskriver Emilio som en häst med så stor talang att rörelser aldrig har varit något problem att lära honom eller finslipa på. Det som varit svårt är hans stora rörelsemönster, och att han har så mycket schvung i kroppen att det lätt blir för mycket.
– Utmaningen i all träning med honom ligger istället på det mentala planet, att bygga upp hans självförtroende så att han kan hålla lugnet kvar. Han har förbättrats mycket i galopparbetet och även skritten fungerar allt bättre, menar Isabell Werth.
– Han var alltid otroligt begåvad i piaff och passage, väldigt rörlig och elastisk, naturligt kvick, så jag visste att han var en framtidshäst, nu kommer resten slag i slag.

Ändå var det ytterst nära att himlen fick en stjärna till för cirka sju år sedan. Emilio kom till Isabells stall som ung 3-åring men skadade sig och tillbringade sedan något år hos sin uppfödare. Där fick man stora problem med att rida honom, så fort någon satt upp blev han riktigt rädd utan att någon kände till orsaken.
– Han kom tillbaka till oss som 5-åring, vi visste hur bra han var och ville såklart föröka.
-Vi försökte med allt möjligt men lyckades lokalisera problemet till att varje gång han såg något i ögonvrån på ena sidan blev han otroligt skrämd och drog iväg, ingen blev på.
– Det gick så långt att vi var nära att ge upp, det blev för farligt. Det fanns inget fysiskt fel i ögat.
– Min dåvarande ryttare Matthias Bouten löste det dock tack och lov. Han satte på en blinkers, en täckning över det ena ögat, och sedan började han långsamt om från början med Emilio.
– Det är viktigt att förstå varför hästar bär sig åt på olika sätt, att ge dem en chans. Då kan det sluta så här bra.

För Emilio är Göteborg lite av en stor övning, det är hans första längre resa och premiär i en så här stor arena.
– So far so good, han reser bra, och det är viktigt men allt är nytt för honom, framridningen funkade fint, han äter och sover bra här. På många sätt är han en komplett tävlingshäst.  Jag försökte hålla honom lugn på prisutdelningen, han blev skrämd för längre sen och det är ett svårt moment för honom.

Emilio klarade nästan hela varvet, lite bock blev det. Isabell bara klappar.

Här i Göteborg har Isabell Werth med sin 7-årige son. Det fungerar på en tävling som den här där det finns utrymme och saker att hitta på runt omkring.
– Idag kan jag hantera berömmelse, karriärens upp- och nedgångar, för de kommer också och jag har haft min beskärda del av lågmärken. Just nu går allt fantastiskt bra, det är jättekul och enkelt att hantera, jag har med åren blivit stark, jag kan ta när det svänger för det kan alltid vända, så är livet med hästar, menar Isabell Werth. 

Idag får publiken se henne och Emilio i en kür till klassisk musik, se och njut.

Se Isabell och Emilios uppvisning igen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden