Dressyr
5 april 2019 18:45

Isabell Werth: ”Jag vet att Laura jagar mig”

GP-vinnareLaura Graves är hungrig på en världscupseger, men ännu så länge håller Isabell Werth henne på avstånd i resultatlistan. Efter fredagens GP-seger står det dock klart att allt kan hända, och Isabell hoppas på att alla deltagare ska försöka göra det bästa de kan i den avgörande küren.

Isabell Werth: ”Jag vet att Laura jagar mig”
Isabell Werth vann fredagens Grand Prix, men hon har hungriga ryttare bakom sig som vill högst upp på podiet. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Vid fredagens Grand Prix-klass vid Gothenburg Horse Show, den första omgången av dressyrens världscupfinal, blev det den regerande världscupmästaren och världsettan Isabell Werth som tog hem segern (läs Ridsports livereferat från klassen här). Med 81,755 procent vann hon klassen, men domarkåren var inte enig – ”bara” fyra av de sju domarna placerade den tyska dressyrdrottningen på första plats. Tre av domarna placerade hade Laura Graves som sin favorit i klassen.
– Det var ett nöje att rida idag och jag är lycklig över resultatet, men i morgon är det en ny dag och jag vet att Laura jagar mig, sade Isabell vid presskonferensen efter tävlingen.
– Det är ett starkt startfält och alla startande kommer försöka göra det bästa de kan i morgon, även hästarna.

190405_rolandthunholm_isabellwerth
Isabell Werth tar emot ännu ett förstapris. Foto: Roland Thunholm
190405_isabellwerth_jennyschwielerstaaf2
Isabell Werth var glad och nöjd vid presskonferensen, men hon vet att det är en ny dag och en ny tävling under lördagen. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Att tävla i Göteborg är något som Isabell tycker är speciellt, dels för att hon har många fina minnen från tävlingarna med bland annat sitt livs första världscupseger, men också för att Weihegold är så omtyckt av publiken.
– Hon är ganska berömd här på grund av aveln och det gör det spännande för publiken, sade Isabell, och syftade på Weihegolds son Total Hope (e Totilas) som blev bruksprovsvinnare för några år sedan och har använts flitigt i aveln.

190405_jennyschwielerstaaf_lauragraves2
Laura Graves kom ännu en gång på andra plats, slagen av Isabell Werth. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Vill stå högst upp på podiet

Laura Graves tog andraplatsen med 80,109 procent tillsammans med Verdades, men var alltså favorit hos tre av domarna. Laura berättar att hon tror på sin häst och att han är i sitt livs bästa form. Som världstvåa, silvermedaljör vid VM och tvåa i förra årets världscupfinal är hon redo att ta ett steg framåt.
– Jag är väldigt hungrig på att stå högst upp på podiet, erkänner Laura.

190405_jennyschwielerstaaf_lauragraves
Laura Graves vill vinna. Foto: Jenny Schwieler Staaf
190405_jennyschwielerstaaf_amerikanskor
Laura Graves, Adrienne Lyle och Kasey Perry-Glass red alla på över 75 procent. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Från USA startade tre unga amerikanskor från USA:s silverlag i Tryon. Alla tre red på över 75 procent och placerade sig bland de åtta främsta i klassen – något som Laura tyckte var spännande.
– Jag är väldigt stolt, sade Laura om sina landsmäns prestationer.

190405_jennyschwielerstaaf_danielbachmannandersen2
Daniel Bachmann Andersen och Blue Hors Zack kom på tredje plats. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Zack älskar när publiken sitter nära

På tredje plats placerade sig danska ryttaren Daniel Bachmann AndersenBlue Hors Zack med 78,152 procent. Han berättar hur kan kom till Göteborg med ett gott självförtroende i ryggen efter världscupsegern i ’s-Hertogenbosch, och att hans häst Blue Hors Zack gillar när publiken sitter nära och engagerar sig. Detta trots att Zack bara har syn på ett öga.
– När jag kommer in och alla applåderar är det som han tar in det, och han blir bara bättre och bättre ju närmare publiken sitter, säger Daniel.

190405_jennyschwielerstaaf_danielbachmannandersen
Med en färsk världscupseger i bagaget kom Daniel Bachmann Andersen med gott självförtroende till Göteborg. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Publikstödet är en välsignelse

Även den bästa svenska ryttaren, Patrik Kittel, berättar hur härligt han tycker det är med publiken och det stöd han känner.
– Det stör mig inte alls, det är snarare en välsignelse, svarar han på frågan om hur han upplever hur det känns att komma in i en arena som dundrar av applåder.
– För mig får det mig att rida bättre, säger Patrik, som samtidigt tar på sig missarna från dagens ritt där han slutade sexa på 76,304 procent.

190405_jennyschwielerstaaf_patrikkittel
Patrik Kittel slutade sexa men var jublande glad vid prisutdelningen. Publikens stöd är en välsignelse tycker han. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Under lördagen rids den avgörande GP-küren dit alla 18 ekipage kvalificerade sig. Klassen börjar 16:00 och har ett avbrott för en show, och startar därefter vid 17:50 igen. Segraren i küren blir den som vinner världscupen 2019.

190405_bucklan_jennyschwielerstaaf
Pokalen alla rider om. Ska Isabell Werth få sitt namn ingraverat för tredje gången? Foto: Jenny Schwieler Staaf

Resultat 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden