Dressyr
25 januari 2020 20:32

Isabell Werth och Weihegold kan bli historiska

World Cup DressageDressyrdrottningen Isabell Werth och hennes magnifika Weihegold slog till med femte världscupsegern i rad i dagens fria kür i Amsterdam. Resten av pallen var minst lika imponerande med Charlotte Dujardin och Mount St John Freestyle som tvåa och ingen mindre än Edward Gal och Glock's Zonik på tredjeplats. Nu siktar världsettan på sin fjärde världscuptitel med Weihegold.

Isabell Werth och Weihegold kan bli historiska
Det var första gången som Isabell Werth red ihop över 90 procent i Amsterdam. Foto: FEI/DigiShots

Man kan inte kalla världsettan Isabell Werth för något annat än oslagbar när hon för femte gången i rad går in och briljerar sig till en ny seger med Weihegold i dagens världscupkval i Amsterdam. Dessutom drämmer hon till med hela 90,280 procent.
– Allt började i Amsterdam när jag och ”Weihe” vann världscupen här 2016, så Amsterdam har alltid varit en speciell tävling för oss. Härifrån har vi tagit oss uppåt i sporten och det är fantastiskt att hon fortfarande känns så fin och motiverad när hon är 15 år gammal, sa Isabell Werth efter vinsten.

Charlotte Dujardin låg dock inte långt efter utan red ihop 89,505 procent med Mount St John Freestyle som fick alla att dra efter andan i den magnifika inledande ökade traven. Därefter skiljde det några fler procent till Edward Gal som slutade på 85,385 procent med Glock’s Zonik till hemmapublikens stora glädje.

Startlistan bjöd både på en rad tunga namn och stjärnor på väg upp, där bland andra Helen Langehanenberg och 18-årige Damsey visade upp en hel serie perfekta piruetter.

Kamp om dressyrtronen

Vägen mot världscupfinalen i Las Vegas i april har, utan att ta i alltför mycket, blivit något av en återkommande kamp mellan världsettan Isabell Werth och Charlotte Dujardin, som tidigare var oslagbar med sin forne tävlingskamrat Valegro – och som nu återigen aspirerar på världens dressyrtron.
– Jag visste att det var höga poäng att slå, men min häst kändes bra och jag gjorde allt jag kunde för att ge henne så mycket självförtroende som möjligt. Det här var bara hennes tredje stora tävling. När jag gick in idag visste jag att jag måste göra mitt bästa och jag var verkligen nöjd – bättre än så här har hon aldrig varit, sa Charlotte Dujardin efter dagens ritt.

Isabell Werth siktar på att ta sin fjärde världscuptitel med Weihegold i Las Vegas, och skulle det gå vägen är det första gången som ett och samma ekipage lyckas med en sådan bedrift under de 35 år som världscupen i dressyr har funnits.

Hela resultatlistan

Världscupen i dressyr – aktuell ställning 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden