Dressyr
14 april 2018 20:55

Isabell Werth tackar Weihegold för segern

MedaljintervjuerIsabell Werth tog sin fjärde världscuptitel, Laura Graves blev åter akterseglad och Jessica von Bredow-Werndl har triss i tredje platser. Läs Ridsports intervjuer med medaljörerna.

Isabell Werth tackar Weihegold för segern
Die Queen Isabell Werth med finalbucklan, hennes fjärde seger och andra gången hennes namn skriv in på den här pokalen. Foto: Roland Thunholm

Efter den kvalitetsmässigt vassaste världscupfinalen på flera år var det tre pristagare som alla åstadkommit något unikt var och en på sitt sätt. Ingen besvikelse kunde spåras, bara stolta ansikten över tre topprestationer.

Ridsport
Triss i medaljörer, från vänster Laura Graves, Isabell Werth och Jessica von Bredow-Werndl Foto: Roland Thunholm

Isabell Werth sken som en sol, lyckokänslan gick inte att ta miste på. Hennes första ord var: Merci till Weihegold – stort tack till Weihe.

– Det var en fantastisk prestation för mitt sto, det var förmodligen hennes allra bästa kür någonsin oavsett vad procenten visade, vad jag än bad om gav hon mig mer.

– Det är klart att stor konkurrens är motiverande, det är spännande att ha så starka motståndare. Igår analyserade jag vad jag behövde förändra och förbättra för att inte ha så många fel igen. En stor ändring vara att vi värmde i den större framridningen närmare stallarna där det finns mer plats.
– Visst, att ha erfarenhet är en fördel, när något går snett så kan du använda något ur din erfarenhetsbas för att göra om och göra bättre.

Ridsport
Isabell Werth segrade med underbara Weihegold OLD. Foto: Roland Thunholm

– Ingen vinst är någonsin enkel. Hästar är hästar och allt kan hända, det är aldrig någonsin givet med segrar. Det kanske andra tror, att det bara är för mig att gå in och vinna, det fungerar inte så. Därför var jag inte besviken igår, bara beslutsam idag. Det var härligt att rida inför en så stor publik som verkade uppskatta dressyr.

Isabell Werth:
– Idag var bara en helt fantastisk dag på banan.

Ridsport
Die Queen Werth och Weihegold OLD. Foto: Roland Thunholm

Laura Graves hade satsat för att vinna men var nöjd med sin andraplats inte minst i kraft av ett härligt lyft på sitt personbästa på flera procent.
– Jag spenderar mycket tid med att studera andra såsom Isabell därför har det gått väldigt bra även om jag bara tävlat internationellt i fyra år. Min framgång består av Verdades, det är hans kvalité som gjort min framgång möjlig. Det går inte att tacka honom nog och han förbättras fortfarande.

Ridsport
Laura Graves och Verdades glänste på banan. Foto: Roland Thunholm

– Jag kände att jag hade en svaghet i mitt kürprogram för hemma i Florida används inte (reds anm Degree of Difficulty) DoD. Jag insåg ganska snabbt när jag studerade andras kürer att jag behövde vässa mitt program med hjälp av DoD, som är ett fantastiskt verktyg, för att kunna konkurrera här i Europa.

Ridsport
Domarprotokollet på domare F:s skärm för Laura Graves. Foto: Roland Thunholm

– Jag kände idag att allt var möjligt men jag visste också att jag behövde ha procent i det häradet nära 90 procent för att kunna vinna, nu blev det 89,082 procent. Det var ett otroligt fint personbästa för mig och jag ska hem och träna på kür för jag kan hämta hem mer poäng där. I’ll be back!

Jessica von Bredow Werndl grät floder redan på uppvärmningen efter sin ritt när det stod klart för henne att hennes hingst Unee BB tagit henne till prispallen en tredje gång. Att starta i denna sista final med honom var en känslomässig berg- och dalbana för henne.

Ridsport
Jessica von Bredow-Werndl och Unee BB. Foto: Roland Thunholm

– Det skapade extra motivation för mig att starta efter Laura, Isabell och Patrik Kittel. Jag kunde bara göra mitt absolut bästa, om inte jag och Unee gick på topp skulle vi inte haft en chans att slå Patrik som gjort en riktigt bra ritt. Jag är så stolt över Unee och den resa vi gjort tillsammans.
– Jag är kvalad till finalen för femte gången med Unee och det är otroligt känslosamt för mig, jag kallar honom min partner in crime, vi har gjort allt tillsammans och idag gjorde han sin bästa kür.

Ridsport
Jessica von Bredow-Werndl och Unee BB. Foto: Roland Thunholm

Här kommer tårarna fram igen för Jessica och hon behöver lite tid för att samla sig. Under prisceremonin fick Unee gå ut för att han blev lite för exalterad så hingst han är.

– Unee är helt kär i Weihegold, det är hon och bara hon som gäller, det var därför min hästskötare fick ta ut honom ur arenan. Det är faktiskt inte ens säkert för oss att vara på samma framridning, han blir heltänd.

– Det finns ingen pensioneringsplan men han kommer inte till fler världscupfinaler, vi rider i Wiesbaden härnäst.

Ridsport
Triss i medaljörer, från vänster Laura Graves, Isabell Werth och Jessica von Bredow-Werndl Foto: Roland Thunholm

Resultat Topp-10
Isabell Werth, Tyskland – Weihegold OLD, 90,657%
Laura Graves, USA – Verdades, 89,082%
Jessica von Bredow-Werndl, Tyskland – Unee BB, 83.725%
Patrik Kittel, Sverige – Deja, 83.146%
Dorothee Schneider, Tyskland – Sammy Davis Jr, 81.843%
Madeleine Witte-Vrees, Nederländerna – Cennin, 81,336%
Daniel Bachmann-Andersen, Danmark – Blue Hors Zack, 80.532%
Edward Gal, Nederländerna – Glock’s Zonik N.O.P, 79.654%
Inessa Merkulova, Ryssland – Mister X, 79.139%
10 Morgan Barbancon Mestre, Spanien – Sir Donnerhall II OLD, 76.207%

Komplett resultat
Ridsports liverapportering av klassen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden