Dressyr
14 april 2018 14:10

Hög spänning i världscupens GP-kür

LiverapporteringPatrik Kittel försvarade de svenska färgerna med den äran, och Laura Graves gav Isabell Werth en match. Men dressyrdrottningen var bäst när det gällde - här hittar du Ridsports livereferat från världscupens avgörande GP-kür.

Hög spänning i världscupens GP-kür
Patrik Kitell slåss om en pallplats, Isabell Werth rider för att behålla världscuptiteln. Foto: Roland Thunholm

Detta är ett livereferat skrivet under pågående klass. En mer utförlig resultatartikel hittar du här.

Sjutton ekipage rider Grand Prix kür-finalen i Paris. Patrik Kittel och Deja (SWB sto f-04 e Silvano-Don Shufro, uppf Marie Haward) går tack vare sin femteplacering från gårdagen ut i den andra gruppen – han startar som nummer 13 klockan 16.15. De sju domarna i den avgörande klassen är tyska Dr. Evi Eisenhardt, Irina Maknami från Ryssland, Francis Verbeek från Nederländerna, huvuddomaren Isabelle Judet från Frankrike, danska Susanne Baarup, Maribel Alonso från Mexiko och amerikanska Janet Foy.

17:14: Sista ryttare ut är tyska Jessica von Bredow-Werndl på KWPN-hingsten Unee BB. Ekipaget levererar stark och sätter nytt personbästa på 83,725 procent – därmed kniper de tredjeplatsen före Patrik Kittel.

180414_varldscupvinnareskakoras_rolandthunholm_2
Jessica von Bredow-Werndl på Unee BB. Foto: Roland Thunholm

16:56: I dag lämnas inget åt slumpen. Titelförsvararen Isabell Werth, Tyskland håller full fokus på Weihegold OLD under hela ritten och genomför sitt svåra program till synes helt utan missar. Med omärkliga hjälper, en och annan utpustning från Isabell, och till slut ett stort leende som spricker upp när hon inser att hon säkrat vinsten. Domarna belönar henne med hela 90,657 procent och tar över ledningen.

180414_varldscupvinnareskakoras_rolandthunholm_6
Isabell Werth på Weihegold OLD. Foto: Roland Thunholm

16:46: Det blir en mardrömsstart för tyska Dorothee Schneider när musiken inte sätter igång som den ska. Efter någon minut, som känns som en evighet, får arrangören ordning på tekniken och Dorothee kan påbörja sitt program med DSP-valacken Sammy Davis Jr. Rutinerat och till synes oberörd av incidenten lotsar Dorothee Schneider sin häst professionellt genom det svåra programmet. 81,843 procent blir resultatet och hon går in på en tredje plats efter Graves och Kittel när två ekipage återstår.

180414_varldscupvinnareskakoras_rolandthunholm_3
Dorothy Schneider på Sammy Davis Jr. Foto: Roland Thunholm

16:35: Så är det dags för amerikanska Laura Graves att ge dressyrdrottningen Isabell Werth en match. Med KWPN-valacken Verdades sätter hon ett mäktigt program som hon hoppas ska skriva dressyrhistoria. Hon slår sitt personbästa med råge, belönas med 89,082 procent, går med marginal upp i ledning och sätter en rejäl press på resten av startfältet.
– Jag gjorde personbästa klart att jag är nöjd. Jag är så imponerad över hur min häst klarar miljön, helt fantastiskt. Jag har satsat på avslappning med honom, han har hetta och framåtanda så det räcker ändå, säger Laura Graves efter ritten.

180414_varldscupvinnareskakoras_rolandthunholm_4
Laura Graves på Verdades. Foto: Roland Thunholm

16:24: Gårdagens femma, och världs-nian Patrik Kittel rider in på SWB-stoet Deja till sitt Stevie Wonder-medley för att slåss om den totala tredjeplatsen i klassen. Inledningen är mycket stark, ritten är koncentrerad och det ser både mjukt och harmoniskt ut. Patrik har lagt sig på en hög svårighetsgrad och han sätter programmet finfint. Jubel blir det från både publik och Patrik när ritten är slut, och domarna är eniga. Upp i ledning på personbästa –  83,146 procent. Ska det räcka till tredjeplatsen?
– Det är det bästa hon gått någonsin, helt suveränt, allt satt, alla piaffer allt, det satt som en smäck. Det hade inte kunnat vara bättre, säger en lycklig Patrik efter ritten, och tillägger ”visst är hon lovely?” om Deja.
Uppfödaren och ägaren Marie Haward håller med.
– Det var ett fantastiskt program, vi grät allesammans, säger Marie Haward.

180414_varldscupvinnareskakoras_rolandthunholm_5
Patrik Kittel på Deja. Foto: Roland Thunholm

16:14: Österrikes Belinda Weinbauer hade inte sin bästa dag med hannoveranerhingsten Söhnlein Brilliant MJ, utan hon drar på sig flera kostsamma missar i galoppombytena. Utdelningen blir 74,032 procent och Weinbauer går in på en åttonde plats när nu Patrik Kittel går in på banan.

16:05: Elfte ryttare är Madeleine Witte-Vrees från Nederländerna på KWPN-hingsten Cennin. Programmet är mycket väl sammansatt till hästen och utdelningen blir stor från domarna efter den fina ritten – med 81,336 procent går Madeleine Witte-Vrees upp i ledningen.
– Jag var otroligt nöjd för det är bara andra gången jag är över 80 procent. Han är så bra i piaff och passage och har fin skritt, sade Witte-Vrees efter ritten och berättade att hon och Cennin nu har varit ett ekipage i fem år

15:55: Pappa Blue Hors Zack ligger i ledning när sonen Glock’s Zonik N.O.P. gör entré med Nederländernas Edward Gal på ryggen. Uppvisningen är både explosiv och harmonisk och det råder inget tvivel om att Gal i Zonik har hittat ytterligare en svart hingst som han har potential att ta till den absoluta toppen. Denna dag blir det 79,650 procent och ekipaget går in på en andraplats efter Bachmann-Andersen och Blue Hors Zack – sonen strax bakom fadern när tio ekipage ridit kürfinalen.
– Det kändes mycket bättre idag, en helt annan känsla men ändå höll han tillbaka en del. Jag gjorde fel i en piruett men annars var vi bättre. Sen är det en annan sak att vi kan mycket bättre och blir allt bättre, sade Edward Gal efter ritten.

15:30: Ryska toner inbjuder publiken att klappa takten när Inessa Merkulova, Ryssland, gör ytterligare en världscupfinal med Mister X. Musiken passar ekipaget som handen i handsken och Mister X ser ut att njuta med publikens taktfasta stöd. En överlycklig Inessa kastar sig om halsen och pussar sin häst efter ett mäktigt program. Andra plats går de in på när nio ryttare ridit, och totalt 79,168 blev belöningen av domarna. Nu blir det femton minuters paus innan klassens tionde ryttare gör entré.

15:19: Efter gårdagens fina uppvisning blir det spännande när danska hoppet Daniel Bachmann-Andersen äntrar banan till ett kürprogram som är specialkomponerat av Joost Peters till KWPN-hingsten Blue Hors Zack. Daniel har lagt sig på en hög svårighetsgrad och ekipaget ser inledningsvis inte ut att ha det riktigt lika lätt som i gårdagens strålande uppvisning. Upp i ledning blir det hur som helst för det fantastiska ekipaget när de blir klassens första ekipage över 80-procents-gränsen när de belönas med 80,432 procent av domarna.

180414_varldscupvinnareskakoras_rolandthunholm_1
Daniel Bachmann-Andersen på Blue Hors Zack. ArkivFoto: Roland Thunholm

15:09: Brittiska Hayley Watson-Greaves levererar ett genomgående mycket fint program med Rubins Nite, men tyvärr blir det också ett antal missar. Belöningen blir ändå totalt 75,365 procent och ekipaget lägger sig på en andraplats.

14:59: Jublande glad är också Yvonne Losos de Muniz från Dominikanska Republiken när hon ridit klart på BWP-valacken Foco Loco W – världscupfinalen är det största Yvonne gjort i sin karriär. 72,675 procent belönas ekipaget med och resultatet lägger dem på en fjärde plats efter sex ryttare.

14:50: Spanska Morgan Barbancon Mestre skrittar lugnt och avslappnat in på banan med Sir Donnerhall II OLD och följer upp med ett genomgående lätt, elastiskt och fint program. Morgan ser nöjd ut och jublar överlyckligt när ritten är avslutad. Publiken jublar också – så mycket att Sir Donnerhall gör några extra skutt. Domarna visar också att de gillar vad de sett och belönar ekipaget med 76,207 vilket är nytt personbästa för duon. Därmed blir det spansk ledning i klassen när fem ryttare ridit.

14:39: Fjärde ekipage ut är Nederländernas Patrick van der Meer på KWPN-valacken Zippo som bjuder på ett mäktigt program. Domarnas siffror landar på 72,289 procent och holländaren går in på en tredje plats efter fyra ryttare.

14:29: Hemmaryttaren Ludovic Henry gör sin första världscupfinal, och han har definitivt publiken med sig. Det blir stående ovationer för sin fina ritt med DSP-valacken After You och belönar ekipaget med 75 procent. Domarna håller inte med publiken, resultatet blir 72,804 procent och Ludovic Henry går in på en andra plats.

14:19: Andra ekipage ut är Hanna Karasiova från Bulgarien på Zodiak. Ekipaget har valt ett lite enklare program och slutresultatet blir 70,264 procent.

14:09 Först ut i startfältet är amerikanska Shelly Francis på hannoveranervalacken Danilo. Gårdagens felridning var kostsam, och det är en betydligt nöjdare Shelly Francis som rider ut från banan efter avslutad ritt. Ritten belönas med 74,207 procent.

Så går dressyrfinalen till

Fakta från SvRF

Världscupfinalen i dressyr rids under fredag och lördag och består av Grand Prix, det obligatoriska programmet, och en Grand Prix Kür, det fria programmet till musik, som är den avgörande finalen.

Världscupfinalen är öppen för nio ryttare från den västeuropeiska ligan, två ryttare från den centraleuropeiska ligan, två från den nordamerikanska ligan, en från Stilla havs-ligan, en öppen plats och två platser där FEI, det internationella ridsportförbundet, utser ryttarna.

Första finalklassen, fredag 13 april 15:30: 18 ryttare är startberättigade i den inledande Grand Prix-klassen.

Andra finalklassen, lördag 14 april 14:00: Alla 18 går också vidare till küren och gör där upp om den totala världscupsegern, förutsatt att ekipaget når över 60 procent i Grand Prix. I küren startar alla ryttare om på noll.

Start- och resultatlista
Livesändning SVT Play
Livesändning FEI TV

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden