Dressyr
14 april 2018 17:09

Isabell Werth vinner världscupen – Patrik fyra

Tysk segerHon gjorde det igen! Ingen kunde rå på dressyrdrottningen Isabell Werth som tog ytterligare en seger i världscupen. Patrik Kittel levererade en suverän ritt med Deja och slutade på en fjärde plats.

Isabell Werth vinner världscupen – Patrik fyra
Isabell Werth tar ytterligare en världscuptitel. Foto: Roland Thunholm

Svallande nerver, euforisk publik, skickliga ryttare och fantastiska hästar. Årets avgörande Grand Prix kür lämnade ingen dressyrfantast oberörd. Under lördagen reds den avgörande klassen i Paris som skulle kora årets världscupvinnare i dressyr.

17 ekipage hade kvalat in till küren. Efter fredagens Grand Prix där amerikanska Laura Graves och Verdades slog regerande mästarduon Isabell Werth, Tyskland, och Weihegold OLD, var bara ett minne blott. I küren börjar alla ryttare om från noll – det är bara startordningen i küren som skvallrar om fredagens resultat.

Att första- och andraplatsen skulle gå till dressyrdottningen Isabell Werth och dressyrens kronprinsessa Laura Graves rådde inget tvivel om. Den stora frågan var om Werth skulle få behålla mästartiteln, och den andra frågan var vem som skulle knipa den åtråvärda tredjeplatsen.

Patrik Kittel levererade en enastående kür med Deja som inledningsvis satte dem i ledning när fyra ekipage återstod. 83,146 procent är personbästa för ekipaget och Patrik öste lovord över Deja efter ritten. Frågan var om det skulle räcka till tredjeplatsen?

Patriks suveräna kür kan du se i sin helhet här:

 

Även Laura Graves levererade en ritt som genererade personbästa: 89,082 procent. Med det gick hon förstås upp i en betryggande ledning, och satte rejäl press på titelförsvararen Isabell Werth. Dock lämnades inget åt slumpen denna gång – Werth satte sitt svåra program utan missar och red ihop 90,567 procent och satte ytterligare en seger.
– Det var en perfekt test idag, hon var fantastiskt fokuserad. Det var hennes bästa kür oavsett poängen, säger en mycket nöjd Isabell Werth efter ritten.
– Jag vet att det ibland går fel som igår, det bekymrar inte mig, jag analyserade vad jag behövde göra inatt. Idag hade jag henne mer öppen och framåt.

Även Weihegolds uppfödare Christine Arns-Krogmann var på plats i arenan.
– Jag är så nervös när jag står på sidlinjen, jag rider hela programmet själv. Hur eller hur, bästa häst vinner, jag hoppas att det är min, berättar Christine Arns-Krogmann.

Patrik Kittel låg på tredje plats när sista ryttaren Jessica von Bredow-Werndl och Unee BB levererade sin starka ritt. Totalt blir det personbästa även för Jessica, 83,725 procent, Jessica tar tredjeplatsen och Patrik Kittel kommer därmed fyra.
– Först såg Jessicas poäng ut som 82 så i några sekunder jublade jag, berättar Patrik efter tävlingen.
– Jag är väldigt nöjd med vår ritt, Deja har aldrig gått bättre, tillägger Patrik, som förutom att han tangerade sitt rekord med att komma fyra i världscupen även slog personbästa med Deja.

Jessica von Bredow-Werndl kunde inte hålla tårarna tillbaka efter tredjeplatsen.
– Jag är så rörd, detta var vår sista final, han har gjort så mycket för mig med fyra finaler. Idag kämpade han för mig, säger Jessica om sin häst Unee BB.

Resultat av världscupen i dressyr, Grand Prix kür, Paris 14 april 2018:

1 Isabell Werth, Tyskland – Weihegold OLD, 90,657%
2 Laura Graves, USA – Verdades, 89,082%
Jessica von Bredow-Werndl, Tyskland – Unee BB, 83.725%
4 Patrik Kittel, Sverige – Deja, 83.146%
5 Dorothee Schneider, Tyskland – Sammy Davis Jr, 81.843%
Madeleine Witte-Vrees, Nederländerna – Cennin, 81,336%
Daniel Bachmann-Andersen, Danmark – Blue Hors Zack, 80.532%
8 Edward Gal, Nederländerna – Glock’s Zonik N.O.P, 79.654%
Inessa Merkulova, Ryssland – Mister X, 79.139%
10 Morgan Barbancon Mestre, Spanien – Sir Donnerhall II OLD, 76.207%

Komplett resultat
Ridsports liverapportering av klassen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden