Dressyr
22 februari 2018 15:41

Dufour intog Scandinavium

GHS DressyrI världscupens Grand Prix kval gjorde Die Queen och hennes kronsprinsessa upp och det blev seger till Cathrine Dufour. Bästa svensk var Patrik Kittel på tredje plats.

Dufour intog Scandinavium
Cathrine Dufour på Atterupgaards Cassidy representerar Danmark på VM i september. Foto: Roland Thunholm

När världscupcirkusen når Göteborg är det näst sista omgången i vinterserien som avgörs fredag eftermiddag. Startfältet på 14 deltagare är svenskdominerat men ett par ryttare är här för att verkligen kämpa för de åtråvärda biljetterna till världscupfinalen i Paris 11-14 april. För Jessica von Bredow-Werndl blir det femte gången gillt hon startar Unee BB i Göteborg, flera gånger med seger. Hon har med sig tränaren Johnny Hilberath för att på bästa sätt plocka poäng i jakten på en av Tysklands tre möjliga platser i Paris. Emile Faurie och Henry Ludovic aspirerar på finalbiljetter och om Cathrine Dufour klämmer till med en toppritt kanske hon har en chans.

Först gällde det dock för ryttarna att bekanta sig med Scandinaviums publik och arena i Grand Prix klassen som avgör startordningen i fredagens CDI-W kür där de åtråvärda poängen delas ut. Domare i år är Annette Fransén-Iacobeaus, Francis Veerbeek, Peter Holler, Magnus Ringmark och Jens-Christian Mathiesen.

Jeanna Högberg startade godkände hingsten Duendecillo P, med arbetsnamnet Peikko i stallet, och gjorde ett bra travprogram men blev lite yvig i galoppmomenten, totalt sett ett fint program på 67,543 procent.

180222 Jeanna Högberg Duendecillo P Rt A74q0078
Jeanna Högberg Duendecillo P Foto: Roland Thunholm

OS-ekipaget Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo Seq är tillbaka i tävling efter långt uppehåll och de är allt lite ringrostiga än så länge. Det blev totalt 67,217 procent.

180222 Mads Hendeliowitz Jimmie Choo Seq Rt A74q0128
Mads Hendeliowitz Jimmie Choo Seq Foto: Roland Thunholm

Emile Faurie är en av få britter som satsar på världscupfinalen och han har tidigare i vinter haft stora framgångar med Delatio. Här har han med sig EM-hästen Lollipop som är både mer orutinerad och lite mindre talangfull är den expressive Delatio. De red ihop 67,674 procent.

Det var härligt att se Zuidenwind 1187 på banan, under tisdagens SWB Trophy syntes en hel hög med hans fina avkommor i ringen. Rose Mathisen lotsade hingsten med den fina fina piaffen till sista halten med procenten 70,217 procent .

180222 Rose Mathisen Zuidenwind Rt A74q0248
Rose Mathisen Zuidenwind ArkivFoto: Roland Thunholm

Fransmannen Ludovic Henry rider After You som trots väldigt luftiga rörelser i trav har exteriören lite emot sig när det kommer till galopparbetet. Det blir mycket hög kruppa, svajjiga byten trots all rutin den 15-årige valacken har.

Malin Rinné är i Scandinavium för andra året med Scharmeur och var till synes inte en fördel för dem. Scharmeur kikade runt i halten och var inte riktigt sitt fokuserade och samarbetsvilliga jag. Inte deras bästa insats, totalt 65,934 procent.

180222 Malin Rinné Scharmeur Rt A74q0365
Malin Rinné Scharmeur Foto: Roland Thunholm

Det blev en dramatisk hemfärd från Neumünster i helgen för Charlotte Haid Bondergaard när deras lastbil fattade eld på motorvägen. Allt gick vägen och nu tävlar hon här i Scandinavium med ständige partnern Roberto des Frettes. Det gick riktigt bra tills det var dags för andra travökningen och Charlotte fick in galoppväxeln, dyrt liksom malörer i saxen. Totalt 65,348 procent.

180222 Charlotte Haid Bondergaard Roberto Des Frettes Rt A74q0414
Charlotte Haid Bondergaard Roberto Des Frettes Arkivbild: Roland Thunholm

Nivån höjdes med mer än en division när Patrik Kittel och Delaunay OLD intog banan, för att inte tala om publiktemperaturen. Det är en härligt avspänd silhuett på ”Dude” om är stallnamnet på  den elegante valacken efter Dr Doolittle. De ligger stadigt en bit över 74 procent och hämtar hem poäng i både trav- och galoppmomenten med snörräta serier och fina små, jämna piruetter. När de gör halt hörs helgens första samfällda tjut i arenan från publiken som verkligen njöt av uppvisningen, totalt 75,5 procent.

180222 Patrik Kittel Delaunay Old Rt A74q0517
Patrik Kittel Delaunay Old Arkivbild: Roland Thunholm

Godkände Gribaldi-sonen Unee BB är i på väg mot en ny världscupfinal med stormsteg.  Jessica Von Bredow-Werndl har även sitt sto Zaire kvalklart om platsen till Paris blir hennes. Det hänger inte på brist på poäng utan på att Dorothé Schneider och Fabienne Lütkemaier också slåss om en plats, Isabell Werth är som regerande mästare redan klar och tar därmed en av de tre platser en nation maximalt kan ta. Unee är fint med på noterna men ryggade in i staketet och tittade lite förvånat upp. Resten av deras program går som på räls, den här duon vet vad som krävs även om Unee inte går för full maskin idag. totalt 74,065 procent

I Ridsport nr 4 kans du läsa om Cathrine Dufours ögonsten Atterupgaards Cassidy. Nu var de på banan i Göteborg med sin härliga silhuett av dressyr i kubik. Cathrine Dufour har med sig sin landslagstränare prinsessan Nathalie zu Sayn Wittgenstein. Efter travprogrammet, som alltid är starkt, ligger de på över 80 procent. Efter i stort sett prickfri ridning blev det 80,674 procent och ledning.

180822 Cathrine Dufour Atterupgaards Cassidy Rt Fba74q0654
Cathrine Dufour Atterupgaards Cassidy Foto: Roland Thunholm

Die Queen Isabell Werth äntrade banan med en Emilio som ruskade lite på nacken nar han kom in. Genast gjorde Isabell några rörelser och klappade honom på båda sidor om halsen för att få honom att slappna av igen, efter några få sådana var fokuset återställt igen. Utvecklingen på ett år i den store valacken är remarkabel, så mycket starkare och tryggare på banan än för ett år sedan tack vare det gedigna grundjobb som görs med alla Werths hästar. Men, ingen är ofelbar, det blev en dyr malör i ettorna som kostade procent. Det höjer spänningen när det inte går att vinna med fel i bagaget. En stark sista linje med skolbokspiaff och passage som avslutning var det enda Isabell Werth kunde erbjuda, skulle det räcka? Nej det gjorde det inte, 79,717 procent innebar istället en andraplats för Die Queen.

180222 Isabell Werth Emilio Rt A74q0681
Isabell Werth Emilio Foto: Roland Thunholm

Det är otacksamt att komma in efter två sådana ekipage men Belinda Weinbauer med sin Söhnlein Brilliant MJ såg beslutsam ut när hon äntrade ringen. Brilliant är utbildad och tävlad av en av Isabell Werths beridare och elever tidigare. Brilliant är en häst i uppförsbacke med maffig nacke som gör många fina travrörelser men piaff är inte en av dem. En del annat kompenserar längs vägen och Belinda är glad för sin häst som jobbar för henne så gott han kan, totalt 71,217 procent.

Resultat
Ställning i världscupen

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden