Dressyr
23 februari 2018 16:34

Feber på GHS när Dufour satte personbästa

GHSVärldscupens sjunde omgång är avgjord. Fördel Cathrine Dufour som tog hem segern med härlig marginal. Patrik Kittel och Delaunay OLD trea på nytt personbästa.

Feber på GHS när Dufour satte personbästa
Foto: Roland Thunholm

Världscupens sjunde omgång i Göteborg visade lite på de utmaningar serien står inför med flera år av delvis lägre intresse men också allt bättre prestationer på banan. Med endast 13 ekipage på startlinjen var det ett litet startfält men med ack så hög kvalité i andra startgrupp. Domare i år är Annette Fransén-Iacobeaus, Francis Veerbeek, Peter Holler, Magnus Ringmark och Jens-Christian Mathiesen.

Sammanfattning
I en kvalomgång med tre ekipage en bra bit över 80 procent så fick publiken se något utöver det vanliga. Bäst var den smått makalösa Cathrine Dufour och hennes härlige partner Atterupgaards Cassidy följt av Isabell Werth Emilio och Patrik Kittel med Delaunay OLD.

Resultat
Klassreferat
I världscupkvalen är det numera obligatoriskt att använda Degree of Difficulty-systemet, kallat DoD. Det innebär att ryttarna har lagt in sitt program, var rörelser börjar och slutar, om de ska göras tillsammans med andra rörelser. Tillsammans skapar det en förutbestämd svårighetsgrad där ett program väl exekverat kan få max 10 poäng. Flera av toppryttarna har idag program med över 9 i svårighetsgrad. DoD har inneburit att även okända ryttare får ”betalt” efter prestation i högre grad än tidigare.

Roberto des Frettes och Charlotte Haid Bondergaard blommade verkligen ut i sin kür, en musikkostym som inte är helt lätt att fylla ut. Med en förväntad svårighetsgrad på 8,92, den poäng som ryttaren får om alla rörelser rids till betyg 7 eller högre, är hög. Med högre svårighetsgrad öka risken för misstag så varje ryttare gör en avvägning. Charlotte drabbades av något som inte är så vanligt, ojämna artistiska domarsiffror efter väldigt enade tekniska betyg, totalt 70,945 procent.

De hade inte sin bästa dag Scharmeur (SWB e Schwadroneur- Napoleon, äg Sundsmåla Gård AB) och Malin Rinné under Grand Prix klassen.  Det började så mycket bättre i dagens kür och ekipaget gick att känna igen. En bit in i programmet hade Scharmeur bitit sig och huvuddomaren Annette Fransén-Iacobeaus kunde konstatera blod och med det blev det uteslutning.

Så var det dags för Zuidenwind 1187 (KWPN f -04 e  OO Seven- Jazz, äg Gränsbo Stuteri & VDL Stud) och Rose Mathisen. De rider till smäktande vacker musik med körer i bakgrunden, markerade övergångar och tydliga skiften som understryker programmets dramaturgi. Piaffvändningar och passageslutor är hög svårighetsgrad och programmet innehåller många sådana, en del problem i några övergångar drog ner procenten. Totalt 72,425 procent.

Jimmie Choo Seq(Old f -04 e Sandro Hit- Don Schufro, äg Segersta Equestrian) och Mads Hendeliowitz har en otroligt rockinfluerad början på sin kür. Det börjar bra i travprogrammet med fin piaff men är betydligt svajjigare i galoppen och Jimmie gör en del märkliga dubbeltramp bak. Totalt 70,93 procent.

Fransmannen Ludovic Henry rider After You har ett ganska extremt musikmedley av superdisco, med massor av korta bekanta låtsnuttar. Det blir både charmigt och stundtals lite förskräckligt. Som ekipage är de helt klart mer till sin fördel i den ”fria åkningen” där After you jobbar troget på och gör den ena svåra kombinationen efter den andra, Henry är lyckligt leende när han rider ut med 73,49 procent.

Jeanna Högberg startade godkände hingsten Duendecillo P, med arbetsnamnet Peikko i stallet, till lite teknoinspirerade toner med tungt gung som rimmade bra med den krallige hingsten. Han är väldigt mycket av gammaldags, stor och tung dressyrhäst och uppvisningen utstrålar mer kraft än lätthet och elegans. Det var dock mycket lydigt tills en bytesserie på böjt spår blev väl yvig men Jeanna jobbade på och hittade rätt i rytmen igen. Det gav resultat och de fick 71,93 procent.
180223 Duendecillo P Jeanna Högberg Rt A74q0094

Emile Faurie och Lollipop hade ett mål, säkra så många poäng som möjligt. Lollipop tyckte det var passande att kika lite på omgivningen, Scandinavium var ganska mycket mer välbesatt än under Grand Prix-klassen. Faurie har förmodligen det smartaste musikvalet hittills – engelska 60-tals evergreens – det bör tala till minst tre av de fem domarna. Faktum är att Lollipop blir bättre till den passande musiken med mycket takt. De tydliga musikmarkörerna och övergångarna blir en lika tydlig fiende när ekipaget hamnar lite fel i tajmingen, Faurie klarade sig genom en snygg räddning på slutet. Totalt 72,52 procent.

Söhnlein Brilliant MJ och Belinda Weinbauer behöver sina poäng och visade att de tänkte rida för det. Brilliant var på G, kanske eldade den väl pampiga musiken på honom för han höll på att bege sig iväg i flera övergångar. Trots det var det många verkligt fina moment och Belinda sken som en sol när hon red ut och fick ta emot Göteborgs-publikens varma applåder. Och visst gick det bra 77, 205 procent.

-Jag har gjort en ny kür, en mycket modernare musik, det blir spännande, sa Cathrine Dufour. Inledningstonerna löd ”I am strong in love, I will never give up”.

180223 Cathrine Dufour Cassidy Rt A74q0189
Cathrine Dufour Cassidy Foto: Roland Thunholm

Och visst var det mycket modernare än tidigare versioner, dessutom med en verkligt hög svårighetsgrad. Programmet låter den idag mäktige Atterupgaards Cassidy excellera i piaffvändningar, passageslutor och det är så bra så håret reser sig på undertecknad. De går direkt ner i avslappnad skritt och de här två är ett. Allt som Cassidy förr var ”bange for”, rädd för, ar han nu trygg med. Galoppen kunde tidigare vara lite kort och studsig, nu följer schvungen med in i galoppen också. Det är så atletiskt i allt, samtidigt mjukt samspel. Det blev ett världsrekord – alla fem domarna gav henne 10 i svårighetsgrad!!  Totalt 88,694 procent, givetvis ett nytt personbästa för kronprinsessan Dufour.
Göteborgs publik gav Dufour och Cassidy en stående ovation på väg ut och Cathrine knöt handen i luften. Det är en ritt alla kommer att minnas  med ett ”vi var där”.
180223 Cathrine Dufour Cassidy Rt A74q0217

Det fick garanterat Die Queen Isabell Werth och Emilio att skärpa sig än mer, en både beslutsam och avslappnad min fanns över Isabells anletsdrag. ”Una bambino caro” till piaffpiruett med den elegant mäktige Emilio är starkt. Isabell har otroligt hög svårighetsgrad i sitt program och speciellt piruetterna är fantastiska. Piaffavslutningen är urstark och Emilio står som en staty i halten. Totalt 85,38 procent, strax under vad de har ridit till tidigare.

180223 Isabell Werth Emilio Rt A74q0228
Isabell Werth Emilio Foto: Roland Thunholm
180223 Isabell Werth Emilio Rt A74q0267
Isabell Werth Emilio Foto: Roland Thunholm

Godkände hingsten Unee BB med Jessica von Bredow-Werndl är här för femte gången. Det hjälpte inte, han blev helt fångad av något uppåt läktaren och Jessica valde att utgå.

180223 Unee Bb Jessica Von Bredow-werndl Rt A74q0298
Unee Bb och Jessica Von Bredow-Werndl
180223 Unee Bb Jessica Von Bredow-werndl Rt A74q0301
Unee Bb och Jessica Von Bredow-Werndl Foto: Roland Thunholm

Sist ut var Patrik Kittel med Delaunay OLD och hans rockiga kür till Gun’s and Roses musik har en förväntad svårighetsgrad på 10! I London fick de fyra tior så det är helt möjligt att uppnå. Delaunay dansar fram , det är en verkligt lätt och elegnt häst som trampar rytmiskt på i piaff. Patrik Kittel har ett hektiskt program i Göteborg, på banan är han dock ett med sin häst och inget annat existerar. Fortfarande finns det mer att hämta i galopparbetet men utvecklingen för Delaunay sista året är riktigt härlig. Nytt personbästa blir det med 83,635 procent.

180223 Patrik Kittel Delaunay Old Rt A74q0343
Patrik Kittel Delaunay OLD Foto: Roland Thunholm
180223 Patrik Kittel Delaunay Old Rt A74q0347
Patrik Kittel Delaunay OLD Foto: Roland Thunholm
180223 Patrik Kittel Delaunay Old Rt A74q0391
Patrik Kittel Delaunay OLD Foto: Roland Thunholm

Resultat
Ställning i världscupen

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden