Avelsnyheter
26 september 2021 20:10
Ridsportplus

Islandshästryttare segrade i ungponnychampionatet

Ungponnyhampionat dressyrI vanliga fall rider hon i landslagets utmanartrupp – nu satt Jennifer Svensson på en C-ponny. En av segrarna under helgen är egentligen islandshästryttare.

Islandshästryttare segrade i ungponnychampionatet
Gullabos Alioth och Jennifer Svensson. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I tävlingsformen ”Allmänt intryck” bedöms gångarterna, lösgjordheten och framtidsutsikterna för ponnyn. Programmet som rids är LB för ungponny och LA för ungponny.

Jennifer Svensson och 5-åriga Gullabos Alioth (SNF e. Wellhouse Willum – Rodlease Dancing Gold uppf Fam. Carlsson äg Lise-Lotte Karlsson) tog hem segern i klassen för C-ponny med siffrorna 7 för trav, 6,7 för skritt, 7,2 för galopp, 6,8 för lösgjordhet och 7,2 för framtidsutsikter. Totalpoängen blev 69,8. Under söndagens ritt blev poängen 71,6, vilket ger totalen 141,4.

Jennifer Svensson rider i landslagets utmanartrupp och var uttagen till årets Unghäst-VM, men nu red hon alltså en C-ponny.
– Det kändes bra, jag har bara ridit ponnyn tre gånger. Första gången på tävling i ett kval och sedan två gånger innan detta. Jag hade egentligen inte tid för jag ska rida Breeders om en vecka, men jag har ridit ponny för den familjen förr och de bönade och bad. Jag sa ja om det skulle innebära att de fixade allt och jag bara kunde komma dit och rida, säger Jennifer Svensson.

Hon har elever som rider ponny och har ibland ponnyer på träning.
– Jag rider ganska mycket ponny och tycker att det är kul. I vanliga fall är det mest D-ponny men denna var en C-ponny. Man måste ju alltid sitta stilla och stadigt men när hästen är mindre gäller det att tänka extra mycket på det.
Att träna och rida ponny är egentligen som att rida stor häst, menar Jennifer Svensson.
– De ska vara lydiga och lösgjorda. Man gör inte så mycket annorlunda men gångarterna är snabbare.

Sibelius-avkomma

Jennifer Svensson kan också sägas vara delaktig i vinnarponnyn i kategori D bland 5-åringarna. Det är nämligen hingsten Sibelius 1315, vars ryttare är just Jennifer Svensson, som är pappa till ponnyn vars namn är Frans Isak (ASRP e. Sibelius – Vermont RP 133, uppf och äg Pia Sohl).
– Det var jättekul, Sibelius äldsta avkommor är fem nu. Frans Isak är väldigt fin, en av de bästa ponnyer jag sett med tre riktigt bra gångarter, och framför allt ett väldigt bra psyke och ridbarhet. Sibelius lämnar väldigt bra temperament och det är viktigt för barnen som ska rida. Det var kul att det var en ung tjej som red, säger Jennifer Svensson.

Frans Isak
Tekla Petersson och Frans Isak. Foto: Yvonne Karlsson

Nöjd uppfödare

Tillsammans med ryttaren Tekla Petersson blev poängen för Frans Isak under lördagen 8,4, 8,2, 8,2, 7,4 och 8,3, med en total på 81.0. Under söndagens start fick ekipaget en totalpoäng på 82,4, vilket ger en sammanlagd summa på 163,4.
Ägaren och uppfödaren Pia Sohl är nöjd med ekipaget.
– Det var tio procent ner till tvåan, och det är ganska mycket. Ryttaren är en 14-årig multitalang som rider islandshäst i vanliga fall, hon har ridit SM för islandshästar. Hon rider med fart och fläkt och det påverkar Frans Isak, som är lite ängslig och har varit en försiktig general, men det är han inte längre. Han har väldigt stort förtroende för henne, säger Pia Sohl.

Ryttaren själv är på bra humör efter segern.
– Det kändes jättebra, han var jättefin och han har aldrig varit ute på sånt här. Han har så fina gångarter och ställer alltid upp, säger Tekla Petersson.
Hon rider som sagt mest islandshäst, det här var hennes femte dressyrtävling, men tycker inte att det är så svårt att ställa om.
– Det är svårt att förklara skillnaden, det är andra gångarter och domarna bedömer annat.

Dubbelt upp för Alexandra Börjesson

5-åriga A-ponnyn Lord Silver (valack e. Dalsgårds Lord Gold – Furunäs Jotex, uppf och äg Veronica Nilsson Lindström) och Vilda Brandin fick ihop 61,8 plus 61,4 poäng, alltså totalt 123,2.

Lord Silver
Den 5-åriga A-ponnyn Lord Silver och ryttaren Vilda Brandin. Foto: Yvonne Karlsson

Under lördagens klass i kategori B var det Wilma Hall och 6-åriga Peax Gry (SNF e. Sörbys Lotus – Mustang, uppf Peax Lantbruks AB, äg Eva Gustavsson) som lyckades bäst. Poängen blev 7, 6,8, 7, 7 och 7,3, med totalen 70,2. Söndagens klass gick ännu bättre, med totalen 71,4. Sammanlagt fick det vinnande ekipaget 141,6.

Peax Gry
6-åriga B-ponnyn Peax Gry med sin ryttare Wilma Hall. Foto: Yvonne Karlsson

I kategori C segrade 6-åriga Moon Star (valack e. Claudius – Vermont, uppf Amanda Nielsén Johansson & Ruth Börjesson, äg Ruth Börjesson) och Alexandra Börjesson.

Moon Star
Moon Star fick visas avsuttet vid prisutdelningen – ryttaren hade två hästar med. Foto: Yvonne Karlsson

Även i kategori D för 6-åringar hette den segrande ryttaren Alexandra Börjesson, men denna gång hette hästen Bouganvilla Arden (sto e. Bocaccio Arden – Valerossi (DE), uppf Ruth Börjesson, äg Peder Olausson).

Bouganvilla Arden
Bouganvilla Arden och Alexandra Börjesson. Foto: Yvonne Karlsson

Bland 7-åringarna fick Frida Andersson och C-ponnyn Lily of the Valley (sto ASRP e. Monty – Cognac uppf Marianne Lundin äg Maria Holmertz) en blygsam poäng på lördagen, med 68,6. På söndagen slog ekipaget till med en total på 75,4.

Lily Of The Valley
Frida Andersson och C-ponnyn Lily of the Valley vann sin klass och kategori. Foto: Yvonne Karlsson

7-åriga D-ponnyn Sållas Andromeda (sto e. Leuns Veld’s Lord (NL) RP 181 – Leuns Veld´s Elegant (NL) RP 135, uppf Jan & Camilla Heiskanen, äg Liselotte Brehmer) och Julia Brehmer vann sin klass med 70,8 plus 70,4, alltså 141,2.

Sållas Andromeda
7-åriga D-ponnyn Sållas Andromeda och Julia Brehmer. Foto: Yvonne Karlsson

Domare på lördagen var Mollis Persson och Karoline Lindahl, medan Mollis Persson och Ann-Kristin Karlsson dömde på söndagen. Det är Svenska ponnyavelsförbundet som står som avsändare till Ungponnychampionatet.

Här hittar du resultatlistorna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden