Sport
27 februari 2015 18:06
Ridsportplus

”Jag hade tur”

Nyfiken på vad Jessica, Isabell, Patrik och Katrina tyckte om världscupens GP-kval idag? Då har du hittat rätt, vi har pratat med dem alla.

”Jag hade tur”
Dagens segrare Jessica von Bredow-Werndl med Unee BB hade en het hingst att hantera idag. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Dagens GP-kval inleddes med en bang när Paulinda och Di Lapponia T gick in och levererade en bra ritt. Katrina Wüst, mycket meriterad tysk domare, satt i huvudsätet vid C och gillade det hon såg.
– Jag såg Paulinda i Neumünster, ett jätte trevligt ekipage. Hon kom in och red jättebra och blev femma, fick poäng därefter, det var roligt att se, menade Katrina som tyckte att standarden i klassen var bra även om det var få till start.
– Det bevisar att vi kan ge rättvisa poäng även till de som startar i första grupp.

Hennes svenska kollega Anette Fransén Iacobeaus fyller i 
– Vi har sett väldigt fina hästar, även om de inte var på topp för att det fanns en och annan detalj som inte riktigt fungerade just idag.

Inför morgondagens kür så söker Katrina Wüst dressyrens försäljare. Hur menar hon då?
– Jag känner till flera av de här ryttarnas kürer och jag vill att de ska göra det som de är riktigt bra på – att sälja dressyren till publiken. Flera av de ekipagen vi har här som Jessica von Bredow-Werndl, Isabell Werth, Patrik Kittel och Edward Gal är riktigt bra på det. De har kreativa program, hög svårighetsgrad och risk i kombination med intressant musik. Det är precis vad dressyren behöver, förklarar Wüst.

Hon och Anette har en mycket enkel förklaring till varför Patrik Kittel och Toy Story förlorade en del poäng idagens kval.
– Han gjorde för få steg i piaffen, glömde räkna och då kan vi inte gå högre, det är inte godkänt. Så nu har vi uppmanat honom att räkna – det krävs dock bara 10 steg piaff i kür jämfört med 12-15 i GP:n, säger Wüst.
– Jag tyckte kvalitén på piaffen var så bra att jag gav lite högre, menar Anette
– Vi har inte alltid varit lika noga med det här, vi har i ärlighetens namn inte trimmat ryttarna att vara noga med det här. Det är kvalitén som vi har fokuserat på, menar Wüst och Franzén Iacobeaus instämmer.

Dagens segrare Jessica von Werndl-Bredow var nöjd med dagens rätt och lite lättad.
– Jag hade tur idag, han var väldigt het, Unee BB försökte till och med ta tyglarna från mig, förklarar Jessica.
– Men som helhet hade jag en riktigt bra ritt som fick väldigt lite poäng, Jag har gjort mycket sämre ritter och fått mycket mer poäng, lite synd men så är det väl. 
– Unee var helt skogstokig inne på ärevarvet, jag hade världens problem med att kasta blommorna, han höll på att gå upp i atomer så glad han var, han älskar ärevarvet här.
Imorgon är det dags för hennes kür ”I have a dream”, en specialkomponerad skapelse som är inspirerad av Martin Luther King med hennes egen röst.
– Jag tror det går bättre i küren, förra året hade jag också en del problem i GP:n för att han var het men då gick det bättre i küren. Jag hoppas på samma sak i år, säger Jessica med ett brett leende.

Har hon något råd att ge till unga satsande dressyrryttare i Sverige?
– Du måste göra din ridsatsning helhjärtat och ge all din kärlek till hästarna, då kan du lyckas, men det krävs passion och massor av energi, menar Jessica.

Isabell Werth var trea i klassen med El Santo som kallas Ernie. Han är hennes val till finalen i Las Vegas.
– Ernie klarar karantänen och två dagar av att bara skrittas vid hand hur bra som helst. Med Don Johnson(Johnny) är det mycket mer en chansning, han är ju redan ganska het i vanliga fall. Det är ingen som vet hur han skulle uppföra sig efter två dagar utan arbete och med atmosfären i LAs Vegas, Ernie är säkrare. Årets satsning handlar om EM och då är det Bella Rose som gäller, förklarar Isabell.

Hon red idag i hatt efter att ha varit utrustad med hjälm under en ganska lång tid.
– Det är mer en humörfråga och känsla, med El Santo känns det som om det passar med hatt och idag var det ett sånt läge, säger Isabell och skrattar. 
Apropå den benhårda konkurrensen om de tre tyska platserna som är möjliga till Las Vegas kommenterar Isabell så här:
– Ja de unga amazonerna Jessica och Fabienne (Lütkemaier) har varit otroligt heta på gröten för att åka till Vegas, de har legat i ordentligt. Jag har varit där flera gånger tidigare men det blir vi tre som åker med Sönke Rothenberger som reserv, så ser poängläget ut. Jag fortsätter tävla med alla, Johnny går i Dortmund om två veckor och Bella Rose startar utesäsongen i vår, hon har haft lång vintervila.

Patrik Kittel var verkligt nöjd med Toy Storys insats, han kändes bra på alla sätt, fin i formen, uppe och framme på hjälperna och lättfotad i alla rörelserna. 
– Hans prestation idag var bland de allra bästa han har gjort, jag kunde både rida framåt och ta tillbaka. Jag är så glad för hur han han gick på banan med mig idag, riktigt riktigt fin.
– Sen gjorde jag nog för få steg i den andra piaffen, i gengäld tyckte jag han var fin i de andra.
– Toy trivs med att tävla mer och då gör han bättre ifrån sig. Han passar bra i Göteborg, gillar att tävla här och vi satsar imorgon såklart, förklarar PAtrik.
– Jag uppskattade att Katrina Wüst förklarade för mig vad som fattades, att det var stegen, det är toppen med feed-back. Det blir svårt nog imorgon i alla fall, det är få starter men ett väldigt bra startfält.

Patrik rider utan press här i Göteborg, han satsar inte mot Las Vegas men gillar Göteborg som en bra tävling. Finalen har aldrig legat i planen och även om han tar rrejält poäng här så ändrar det inte hans planer. I nästa vecka åker han till Doha med Scandic som får gå utvalda tävlingar med bra prispengar.
– Scandic är lite halvpensionär, han får gå de roliga enkla tävlingarna. I år matchar jag Deja mot EM med Rio som det längre målet.
– Jag tror vi kan göra bra ifrån oss i küren men det är många här som rider suverän kür som Jessica, Isabell och låt oss inte glömma Edward. Sen känns det som om Paulinda är på gång och det är otroligt roligt, ju fler vi är som rider på hög nivå, desto bättre, det är bra för landslaget, det är så vi kan ta medalj, säger Patrik, just utsedd till årets dressyrtränare 2014.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden