12 november 2014 08:40
Ridsportplus

”Jag kommer aldrig att sälja Careful”

Careful 1112, hingsten som har haft stora framgångar både i avelsboxen och på tävlingsbanorna med sin ryttare Jannike West, lämnade tävlingsbanorna bakom sig år 2011. I stället väntade ett nytt, lite lugnare liv, söderut. Det här är tredje delen i "Vart tog du vägen" där vi tittar närmare på vad som hänt med hingsten Careful.

”Jag kommer aldrig att sälja Careful”
Jannike West och hingsten Careful vann Grand Prix-finalen i Skövde 2011. Kort därefter pensionerades han. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den bruna hingsten (f–95 e Contender-Veritas, uppf Klaus Kotschofsky) visade tidigt att han var ett stort framtidslöfte genom att vinna sitt bruksprov i tyska Neustadt/Dosse.

Åtta år gammal såldes han på auktion hos Paul Schockemöhle. På plats för att provrida lite yngre hästar var familjen West.
– Sen kände jag att vi skulle ta fram en svårklasshäst. Det var något jag kom på då. När de tog in honom i ridhuset när vi skulle provrida honom var det kärlek vid första ögonkastet. Han hade en sådan utstrålning, berättar ägaren Lotta West.

Med hem till familjen West på Drottningholm utanför Stockholm kom han i alla fall. Att Jannike West skulle rida honom var dock inte tanken från början.
– Det var faktiskt min man som provred. Han skulle ha honom själv men sen hade han inte så mycket tid att rida.
Jannike red någon gång och sa att ”nu är han min”. Han var så pass bra så det fanns ingen anledning att min man skulle harva runt på honom, säger Lotta West.

År 2005 blev det silver på Young rider-SM. Framgångarna fortsatte även efter ungdomsåren, med placeringar i internationella Grand Prix-klasser, och 2008 slog sig Jannike och Careful in i landslagets utmanartrupp. Trots framgångarna har familjen West valt att inte sälja sin hingst.
– Det är lite once in a lifetime. Vi har fått många höga bud på honom och min man har ibland sagt att vi måste släppa honom. Glöm det, har jag sagt, han bor här. Det är klart att man är dum i huvudet men det är en sådan häst jag känner att jag aldrig kommer att sälja, säger Lotta West.

Men det är inte bara på tävlingsbanorna Careful har lämnat spår. Även inom den svenska aveln har han varit verksam.
– Han har mycket fullblod i sig, är stencool i huvudet och har en enorm galopp. Det är nu som folk kommer och säger att det är jättehårt tryck på Careful även utomlands. Så det är lite kul. För ett år sedan fick han en till godkänd son i England.

Careful i dag
2011 pensionerades den då 16-årige hingsten från tävlingsbanorna. Careful blev dock kvar hos ägarfamiljen och har sitt hem i Danmark, där Jannike West bor.
– Jannike tyckte att om han inte kan gå de här höga klasserna som han har gjort så är det ingen ide. Men hon rider och hoppar honom hemma. Så han tror att han fortfarande är en stjärna, säger Lotta West.

Vad gör han nu?
– Den här avelssäsongen har han varit hos Jan Brink och där har de också ridit honom. Där kommer han att vara nästa säsong också. För mig är det jättesvårt, men jag åker och hälsar på honom. När Jannike inte rider honom längre så tar jag nog hem honom. Han går bredvid barnvagnen och stoppar ner huvudet och gullar med William (Jannike och Andreas Schous son). Han är lika pigg och energisk fortfarande. Det är viktigt att han hålls på gott humör. Han har gjort så mycket för oss så nu är det hans tur att få ha det bra, säger Lotta West.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden