Hoppning
19 mars 2023 15:10
Ridsportplus

Efter drömsegern: ”Jag och Selma red super och hästarna hoppade super”

Saut HermèsAndré Brandt och Selma Hammarström bjöd på klassrunda efter klassrunda i söndagens prestigefyllda lagtävling ”Les Talents Hermès” i Paris. Frankrike och Irland bjöd på hårt motstånd men det var svenskarna som avgick med segern. Ridsport har intervjuat André och Selma om laginsatsen och drömvinsten.

Efter drömsegern: ”Jag och Selma red super och hästarna hoppade super”
Superlaget André Brandt och Selma Hammarström pekar ut framtiden för svensk hoppning. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var två väldigt glada unga ryttare som pustade ut efter den prestigefyllda segern i U25-ryttarnas lagtävling ”Les Talents Hermès” i Paris på söndagen. Både hemmanationen och Irland bjöd på hårt motstånd ända in i slutet, men de kunde inte rå på Selma Hammarström och André Brandt som briljerade för Sverige.
  – Jag och Selma red super och hästarna hoppar super, summerar André Brandt klassen som gick över två 1,45-rundor.

  – Idag var det högre och större, med en mur, oxer-oxer-kombination och andra sådana svårigheter, säger André som även tog hem segern i fredagens U25-klass över 1,40-hinder med sin El Qlassico TT.

  Superproffs som uppbackning

  – Det har varit utmanande och tufft, vilket det ska vara på sådana här tävlingar. Men både André och jag matchade det bra. Vi visade att vi kan vara med och fajtas, och att vi faktiskt också kan slå de här ryttarna, säger Selma Hammarström som är imponerad av sina U25-motståndare.

  – De är otroligt proffsiga med allt runt omkring. Det är väldigt annorlunda jämfört med att komma från Sverige. Jag skulle nästan säga att de är som riktigt inkörda seniorer. Det är riktigt hårt motstånd, vilket det ska vara. Men vi visade att vi också hör hemma här, fortsätter Selma som red sin YRSM-guldhäst Seed.

  Det är riktigt hårt motstånd, vilket det ska vara. Men vi visade att vi också hör hemma här.

  Selma Hammarström

  Både Selma och André hade med sig superproffs som uppbackning. Selma hade som vanligt med sig svenskirländaren Shane Carey och André bollade varenda steg med arbetsgivaren och hästägaren Royne Zetterman.

  Shaneochselma
  ”Det är också en trygghet att ha världens bästa coach med sig på plats”, säger Selma om Shane Carey.
  Selmaandre1
  Glada ryttare som bägge hoppas på fler chanser att få komma ut och hoppa internationella U25-klasser. Foto: Privat

  Inför den andra och avgörande rundan gick André ut bland de sista, och efter att ha sett de andra ändrades planen en aning.
  – Selma var näst snabbast när jag gick ut, och jag skulle skulle egentligen gå innanför till ett räcke. Vi sa att det var bättre att hålla en bra galopp, gå runt och bara flyta på. Bara så att vi fick en bra tid, men utan att behöva ta några risker.

  – Det var väldigt skönt att vi hade både Royne och Shane, som visste precis vad vi skulle göra. Vi ville inte göra något onödigt men det skulle ändå räcka för vinst, berättar André.

  Drömekipage gånger två

  Att säga att André och El Qlassico TT är ett drömteam är ingen överdrift. Nyligen gjorde de femstjärnig debut i både 1,50 och 1,55 och vann Lövsta Future Challenge med det bästa resultatet någonsin i tävlingens historia vid Gothenburg Horse Show. Därefter tog landslagsledningen ut duon till Saut Hermès, som länge varit Andrés absoluta drömtävling, och där levererar de två segrar. Inte heller André kan hylla sin ”Elvis” tillräckligt mycket.

  – De här små arenorna är egentligen hans enda svaghet eftersom han är så stor. Men eftersom han är så försiktig och alltid vill göra sitt bästa, gör han det väldigt bra inomhus också.

  Snart kan du inte säga att hans svaghet är inomhus?
  – Han kommer bäst till sin rätt utomhus, han är ändå 1,85, men han är en sådan fantastisk tävlingsindivid som alltid vill göra det bra. Ridbarheten är otrolig, du kan korta, länga och göra precis allt. Han är med dig hela tiden, säger André.

  Ridbarheten är otrolig, du kan korta, länga och göra precis allt.

  André Brandt om sin El Qlassico TT

  Selma är också lyrisk över sin häst.
  – Jag kommer aldrig att kunna tacka honom tillräckligt. Han är på riktigt min bästa, bästa kille. Han har lärt mig allt och när jag kommer in på banan vet jag exakt var jag har honom. Det är en otrolig trygghet. Jag är glad att han är så otroligt fräsch och han hoppar verkligen med hela sitt hjärta, säger hon.
  – Jag är otroligt tacksam för honom.

  Att få möjlighet att rida i sådana här sammanhang är avgörande för framtiden, menar André. Han inspireras av motståndet.
  – De är så otroligt duktiga, och man behöver komma hit för att se och lära sig. Jag gjorde ett misstag i omhoppningen i lördagens klass och fick ett nedslag i kombinationen. Jag har inte ridit så snävt innan, och för att göra det bättre behöver du få komma ut på sådana här tävlingar. Du måste vara här och lära dig sporten för att vara med i matchen. Du måste ta dig hit på något sätt, och det sättet är olika för alla, säger André.

  Ritterna kan ses via resultatlistan – följ länken här.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden