Dressyr
18 oktober 2014 18:32
Ridsportplus

Jeanna och Paulinda trivs

Med en veckas varsel gjorde sig två dressyrryttare redo för världscupdebuten. Och de trivs som fisken i vattnet på världscupmeetinget i Odense. Jeanna Högberg och Paulinda Friberg fyllde platserna när spetstruppen lämnade fältet fritt.

Jeanna och Paulinda trivs
Jeann Högberg/Darcia VH Kim C Lundin kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Jeanna Högberg med bas på Segersta Herrgård utanför Stockholm tog resan i två etapper med sin Darcia VH. Det blev en övernattning i Skåne hos Darcias uppfödare familjen Hansson på Västra Hoby Stuteri. Paulinda Friberg har sin bas i Skåne och åkte över till Odense redan i torsdags.
– Di Lapponia T blev skrämd när vi tävlade i Vechta för något år sedan så vi behöver träna och vänja oss vid att möta andra hästar. Dessvärre har hon haft lite diarré här och inte druckit som hon ska så det var lite osäkert inför starten här, förklarade Paulinda.
– Nu har hon börjat dricka men jag har inte spänt bågen på henne för just det.

Jeanna kom på fredagen bara för att upptäcka att hennes box blivit norpad och istället fick hon och Darcia VH ta övern en box som använts som ”tack-box”, det vill saga för utrustningsförvaring.
– Det är egentligen inte ok om det skulle bli dopingkontroll för en sådan box är ju inte rengjord och städad men du har inte så mycket val när du kommer, konstaterar Jeanna.
– Darcia tar hela miljön med stort lugn med ett undantag och det är besiktningen, där kan det bli livat och här var det farligt. En häst kom lös och visaren, Bjarke Laustsen, blev illa sparkad och fick åka till sjukhus med flera revbensbrott och mer skador.  Den lösa hästen sprang runt runt henne så jag är glad att allt gick bra för oss.

Paulinda och Jeanna är nöjda med sina ritter även om båda två hade dyrbara misstag för att de tappade sin koncentration för en kort stund. Det finns det inte tid till i Grand Prix vilket båda är på det klara med.

– Jag tyckte det gick riktigt bra i ettorna och tittade ner någon kort sekund och då blev det ett dyrt misstag. Sen hade vi lite svårt med ingågnen i piaffen men jag är nöjd med att hon höll sig väl uppe i formen och mycket var bra, konstaterade Jeanna.

 – Vi hade en okarakteristisk start med toalettbesök mitt i inridningen och en halt där Di Lapponia inte stod still, det har aldrig hänt förut. Sen vet jag inte varför jag plötsligt räknar fel i saxen men jag tyckte det gick rätt bra och så blev det sådär, instämde Paulinda.

Trots det, båda svenska ekipagen runt de 70 och väl med i startfältet inför morgondagens kür, det känns otroligt lovande i den svåra konkurrensen i världscupdebuten i Odense..

Paulinda rider sin kür men jobbar hemma på en ny.
– Min plan var ju att starta specialen i Oslo så jag hade inte trott att jag skulle rida den fler gånger egentligen, nu blir det en start till här.

Jeanna rider sin kür för tredje gången, det har varit mycket Specialen på sistone inför VM. Musiken är baserad på Cressida Cowells bokserie om drakar och passar väl till de två heta damerna Jeanna och Darcia.
– Jag ska träna på mitt program lite för jag har inte ridit det alltför många gånger, det har jag mer än väl tid till.

För båda gäller det att tiden på tävlingsplatsen är ganska vilsam, det är bara en häst att ta hand om och i Odense är det nära till allt. Det blir tid till att både sköta sina ögonstenar och titta runt lite.

Imorgon kan ni se båda två via FEI-TV, den tidigare webb-tv sändningen är enligt uppgift inte igång imorgon. Klassen börjar 14:15 söndag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden