Hoppning
8 april 2022 19:13
Ridsportplus

Jens laddar för final: ”Det gäller att inte slappna av”

VärldscupfinalJens Fredricson och Markan Cosmopolit fortsatte att visa storform även i världscupfinalens andra omgång under fredagen. Jens tror på sig själv och sin häst – men det gäller att hålla huvudet kallt. Se vad han säger här.

Jens laddar för final: ”Det gäller att inte slappna av”
"Jag vaknade i natt och ville att det skulle vara morgon", sa Jens Fredricson om anspänningen innan dagens ritt. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att världscupfinalen i hoppning kallas för ”inomhus-VM” är inte för inte. Det är mastiga tre dagar med totalt fyra grundomgångar över 1,60-hinder – och två omhoppningar för den som håller nollan. Inför söndagens final är Jens Fredricson och Markan Cosmopolit bara ett nedslag från en topplacering.

Duon har bjudit på förstklassiga rundor de två första dagarna, så när som på en liten bricka som föll från muren i fredagens andra finalomgång.
– Jag var jättenöjd med både hästen och mig själv, men jag var inte nöjd med resultatet, säger han till Ridsport efter ritten.

Både dagens och gårdagens banor har passat honom och ”Cosmo” bra, även om han gärna hade sett lite mer kreativitet i andra omgången.
– Det var två S-bågar åt samma håll, det var lite fantasilöst. Men för min del var det bra eftersom de var åt rätt håll. Cosmo gillar att komma in från vänster och han landar oftare i höger galopp, säger Jens.

Felet vid muren lägger han till rutinkontot.
– Han har aldrig sett något sådant förut och i efterhand kanske jag lade på lite onödigt mycket skänkel. Jag kanske bara skulle ha litat på den rutin vi ändå har, men det är alltid svårt säga i efterhand. Hade jag inte lagt på skänkel hade han kanske stannat, eller gjort något annat. Men han kändes jättehärlig hela vägen.

”Var perfekt i huvudet”

Jens känner sig väldigt trygg med hur Cosmo löser banans svårigheter.
– Han är väldigt ridbar, det är svårt att bygga bort honom.

Även Jens känner ett extremt starkt fokus.
– Jag var perfekt i huvudet idag. Jag kände mig laddad, avspänd och lugn och det fanns ändå en anspänning. Jag har känt mig jättebra i mitt fokus både igår och idag.
– Det här är en sådan lång helg då man inte kan hålla på och slappna av. Även om det har gått bra finns det alltid saker man kan göra bättre, analysen måste alltid göras.

Lördagen blir en vilodag inför den stora totalfinalen på söndag.
– Jag ska gymnastisera honom och ta igen mig lite, säger Jens.

Hur går tankarna inför söndagens utmaning?
– Jag känner mig väldigt förhoppningsfull. Förhoppningsvis är det ännu lite större hinder, ju högre desto bättre.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden