Hoppning
10 april 12:06
Ridsportplus

Trion kring Cosmo laddar för final

Världscupfinalen"Det är som en dröm. Vem kunde tro att det skulle bli så här?" Ing-Britt Stefanussen är ägare till Markan Cosmopolit, som började som en snackis vid fikabordet och nu är redo för världscupfinal. De stolta ägarna följer finalen på plats i Leipzig.

Trion kring Cosmo laddar för final
Jens Fredricson med sin världscuphäst Markan Ccosmopolit och ägarna Ing-Britt Stefanussen och Bo Sundh. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att Jens Fredricson har ett öga för hästar är ingen nyhet, och för andra gången har han plockat en skolhäst från Strömsholm och gjort den till en stjärna.

Första hästen var Isac, men det var helt andra skäl bakom att han fick sluta som skolhäst.
− Han var istadig och dömdes ut som skolhäst, berättar Jens Fredricson om Isac, som blev hans tävlingspartner i tio år.

För känslig för att vara skolhäst

Cosmopolit (SWB val f-11 e Cohiba-Calido, uppf Sören Savgren, äg Markan Strömsholm)
däremot var för känslig för att passa som skolhäst. Han blev till salu som 5-åring och köptes av Jens Fredricson och ägarna till Marketenteriet på Strömsholm, efter att Jens och Markans ägare Ing-Britt Stefanussen under en tid hade pratat om att köpa häst tillsammans.

− Jag hade aldrig drömt att det skulle gå så här, och det är verkligen fantastiskt att få vara med om detta, säger Ing-Britt som är på plats i Leipzig för att följa finalen.
− Fast vi missade första starten med fem minuter, för vi satt i taxin på väg från flygplatsen.

Jag visste att det fanns något hos Cosmo och jag bad Ing-Britt om att vi skulle ge honom tid
Jens Fredricson

Ing-Britt Stefanusson har själv en bakgrund som hoppryttare och är bland annat vinnare av Drottningens pris, som avgjordes på Ryttarstadion. Hon och sambon Bo Sundh är numera ensamma ägare till Cosmo och har följt honom på nära håll under resan. I början var det inte givet att han skulle bli en stjärna, för det föll en bom här och där.
− I vanliga fall tänker jag att man ska sälja vidare en häst som inte når målen, men jag visste att det fanns något hos Cosmo och jag bad Ing-Britt om att vi skulle ge honom tid, säger Jens.

Rider tillsammans med brorsan

Genom åren har Jens ridit Cosmopolit för många olika tränare. Han rider för Kyra Kyrklund när hon är i Sverige, tränar markarbete för Louise Nathhorst, han har hopptränat för Rolf-Göran Bengtsson och har ridit för Kaiser Johansmann när han kommit till Sverige.
− Sedan rider jag och Peder mycket ihop.

Mellan skolhästarna Isac och Cosmo var det Lunatic som var Jens topphäst. Lunatic var inte stor och Jens fick hjälpa honom över hindren.
− Med honom handlade det om att vi båda fick kasta hjärtat över hindret först. Cosmopolit har full kapacitet och jag kan bara sitta och vänta som ryttare.

Säger Jens Fredricson som åter är i världscupfinal. Det var åtta år sedan sist, och då slutade han som nummer 12 med Lunatic.
− Om jag slår det? Det vet man aldrig.

Startlistan till finalen.

SVT sänder klassen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden