Hoppning
13 juli 2021 09:49
Ridsportplus

”Jens har gjort ett fantastiskt fint jobb med Cosmo”

HästägareMarkans Cosmopolit är hästen som ägs av Markan på Strömsholm, och har en egen bakelse uppkallad efter sig. I söndags vann valacken 1,50-finalen i Sweden 7-Star Spring Tour i Falsterbo.

”Jens har gjort ett fantastiskt fint jobb med Cosmo”
Ing-Britt Stefanussen och Bo Sundh från Markan tillsammans med Jens Fredricson och Markan Cosmopolit vid tävlingar i Lilleström, Norge 2019. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hallå där Ing-Britt Stefanussen, Markan på Strömsholm, ägare till hästen Markan Cosmopolit, som gjort ett segertåg tillsammans med Jens Fredricson denna vår.

Hur blev Markan hästägare till Cosmopolit?
– Det började med att ”Cosmo” var till salu från ridskolan på Strömsholm när han var sex år. Jag har haft ett hoppintresse sedan jag var ung, och var sugen på att köpa en häst. Det visste Jens som var stallmästare på Strömsholm, och vi började prata om hästen – och så köpte vi honom.

Markans-dromtarta
Markans berömda drömtårta.

Hur är det att vara hästägare och ha Jens Fredricson som ryttare?
– Det är jätteroligt. Jens har gjort ett fantastiskt fint jobb med Cosmo. Vi visste att han hade talang, men det går ju inte att säga hur långt en 6-årig häst kan gå. Jens är också väldigt mån om oss som hästägare. Han ringer och han skickar bilder, så vi känner att vi verkligen är med i leken.

Vad betyder det för Markans affärer att vara hästägare?
– Det är väldigt bra reklam nu när han heter Markan Cosmopolit. Det är många som pratar om honom, och när han har vunnit gör vi särskilda Cosmobakelser med ett brunt hästhuvud och en morot i marsipan på, för Cosmo älskar morötter.

Skulle ni rekommendera fler att sponsra en ryttare med en häst?
– Ja, om man brinner för sporten, så absolut. Vi har haft mycket glädje av det, men det krävs också att man har en bra och tydlig deal med ryttaren.

Till sist, vad är hemligheten bakom Markans berömda drömtårta?
– Grejen är smörkrämen, som vi gör själva i en stor kittel och som är svår att få till hemma. Det handlar bland annat om att värma äggen till rätt temperatur och att använda riktigt smör. Sedan avnjutes den förstås bäst på Markan.

Fakta

Markan och hästen

Markas-cosmobakelse
Cosmobakelsen

Hästen: Markan Cosmopolit (SWB val f -11 e Cohiba-Calido, uppf Sören Savgren, äg Markan Strömsholm).

Meriter: Breedersvinnare som 7-åring, tävlade i Falsterbo 2019, fem 1,50-segrar hittills under 2021

Ägarna: Markan, Strömsholms marketenteri.

Historik: Utskänkningsställe för soldaterna, som först låg där sadelmakeriet finns i dag och på 1950-talet flyttade till dagens lokaler på Strömsholm.

Ägarna: Ing-Britt Stefansson och mamma Birgit tog över driften 1976, därefter drev Ing-Britt Markan och nu är det dottern Helene som basar där.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden