Hoppning
8 april 2022 14:12

McLain Ward vann andra finalrundan – Jens i topp tio inför totalfinalen

VärldscupfinalVärldcupens andra finalomgång bjöd på fin ridning av svenskarna men slutade med amerikanskt i topp och två unga britter på pallen. Jens Fredricson och Markan Cosmopolit ligger delad nia inför söndagens totalfinal. Läs mer här och se Ridsports liverapportering från klassen här.

McLain Ward vann andra finalrundan – Jens i topp tio inför totalfinalen
McLain Ward och Contagious vann världscupfinalens andra omgång och leder inför söndagens totalfinal. Foto: FEI/Liz Gregg

Jens Fredricson och Markan Cosmopolit var snubblande nära omhoppning men fick med sig en pytteliten bit av muren och fick istället se omhoppningsrundan vid sidan av banan.
– Hästen hoppade jättebra och poängmässigt behöver det inte betyda så mycket, sa Jens Fredricson till SVT efter ritten.
– Han var avspänd, han tyckte det var kul och han lät sig ridas, sa han om sin häst.

Vann gjorde amerikanen McLain Ward som säkrade upp en snabb runda med Contagious före två unga britter som respektlöst tog sig an det rutinerade motståndet. Tvåa blev Harry Charles med sin OS-häst Romeo 88 och trea blev Jack Whitaker med Equine America Valmy de la Lande. Preliminärt ligger Jens Fredricson delad nia med Jack Whitaker inför söndagens totalfinal, motsvarande två nedslag från ledaren McLain Ward. Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele ligger på plats 21 efter ett nedslag i fredagens klass.

Inför klassen

”Nu är vi med i matchen.” Det sa Jens Fredricson efter torsdagens första finalomgång i världscupen, där han tillsammans med Markan Cosmopolit red in på en sjunde plats bland 35 startande ekipage. Angelica Augustsson Zanotelli fick dessvärre två nedslag med Kalinka van de Nachtegaele, vilket adderade sex straffsekunder till en annars bra tid.

På fredagen är det dags för den andra finalomgången, där alla ryttare från första omgången är välkomna att starta. Dock finns det möjlighet att göra ett hästbyte, vilket torsdagens segrare Martin Fuchs har valt att göra. Istället för Chaplin rider han The Sinner, som nyligen tog hem en 1,55-seger i Dutch Masters. Med omvänd startordning går det schweiziska ekipaget ut sist i startfältet som decimerats till 32 startande ekipage.

Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele går ut som nummer 6 medan Jens Fredricson och ”Cosmo” startar som nummer 26. Liksom i första omgången bjuder den världsberömda banbyggaren Frank Rothenberger på många frågor i fredagens klass som består av en grundomgång över 1,60-hinder följt av en omhoppning. Grundomgången innehåller 13 hinder och 16 språng med maxtiden 72 sekunder. Omhoppningen bjuder på åtta hinder med nio språng.

Liverapportering från klassen

Klassen inleds dramatiskt när Saudiarabiens Abdullah Alsharbatly väljer att sakta av efter hinder nummer sex och hoppa av sin häst Hunter C som visar ordentlig hälta fram. Ryttaren klappar om sin häst och får stöd av publiken på vägen ut.

Amerikanska Katherine Dinan gör en rejäl uppryckning från torsdagens första omgång med sin Brego R’N B och är ett tidsfel från felfritt på den utmanande banan.

Fem ryttare in i startfältet är det fortfarande ingen som har satt en helt felfri runda när Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele äntrar banan. Det börjar bra men Kalinka får ett bakbensfel på hinder nummer sex som står i en svår vinkel. Det svenska ekipaget fullföljer resten av banan och går i mål med fyra fel och väl inom maxtiden.

Titelförsvararen Steve Guerdat hade ingen bra start i första omgången men blir den första ryttaren till omhoppning efter en snygg felfri runda med Victorio Des Frotards. Chansen att han ska bli historisk och ta sin fjärde världscupfinalseger är dock inte stor.

Irländaren David Lynch rider hingsten Cristello som klarar banans svårigheter mycket bra – ända fram till sista hindret där den förrädiska vita plankan går i backen. Så nära men ändå så långt från omhoppning.

Syriens Amre Hamcho får fina språng med sin Vagabon Des Forets, men resan tar slut på hinder sju där det äkta vattnet spelar ekipaget ett spratt.

John Whitaker gör världscupfinal nummer 22 i ordningen och vilken runda han bjuder på med Equine America Unick du Francport. Ekipaget blir det andra till omhoppning där de gör Steve Guerdat sällskap.

På vägen ut möter John Whitaker brorssonen, stjärnskottet Jack Whitaker, som rider hingsten Equine America Valmy de la Lande. Ekipaget var ett av de nio felfria ekipagen i första omgången och det ser lika enkelt och okomplicerat ut idag. Och visst gör han sin farbror sällskap i omhoppningen med en briljant felfri runda.

När klassen tar paus för lite finputsning av banan är det Steve Guerdat, John Whitaker och Jack Whitaker som är vidare till omhoppning.

– Jag är jättenöjd, hon hoppade fantastiskt fint och kämpade med mig hela vägen runt. Hon har inte gjort så många så stora klasser inomhus och jag är jättenöjd med henne, säger Angelica Augustsson Zanotelli till SVT efter ritten.

– Den reds som den gick, jag tror det är en bana som passar honom. Han sa att han hade en väldigt bra känsla igår och jag tror att han kan lyckas med en felfri runda, säger hon om Jens Fredricsons chanser i slutet av klassen.

Klassen drar igång igen med Tysklands Christian KukukChecker. Duon var felfri under torsdagen men får ett frambensfel på b-hindret i trekombinationen, därefter följer ett bakbensfel på ett hinder efter kombinationen. Ytterligare ett nedslag ger 12 fel i mål för det tyska ekipaget.

Endast tre felfria efter 18 ekipage visar på att banan är lite att bita i – men inte för fransmannen Gregory Cottard och Bibici som går i mål felfritt och blir fjärde ekipaget till omhoppning.

Ytterligare ett brittiskt stjärnskott, Harry Charles, visar vad britterna går för och blir en av tre britter till omhoppning med sin OS-häst Romeo 88.

Geir Gulliksen fick en fin start in i tävlingen med en felfri runda i första omgången, andra omgången slutar dessvärre med 16 fel efter en lite matt insats med 16-årige VDL Groep Quatro.

Marcus Ehning har liksom Steve Guerdat tagit tre världscupfinalsegrar, men någon fjärde blir det inte efter att ha passerat mållinjen med 12 fel tillsammans med skimmelstoet Calanda.

Holländaren Harrie Smolders rider Monaco som ägs tillsammans med Evergate Stables, och ekipaget gör en kanonrunda med högklassig ridning och utan fel. Så långt är det tre britter, en schweizare, en fransman och nu en holländare till omhoppning – och där lär det bli åka av.

Jens Fredricson och Markan Cosmopolit får med sig pyttelite av muren tidigt i banan, men valacken fortsätter i stor stil och går i mål utan fler fel. En mycket fin runda av det svenska ekipaget som dock missar omhoppningen. Vad det innebär i resultatlistan inför söndagens totalfinal är svårt att säga med tanke på att ekipagen till omhoppning så långt låg efter Fredricson innan klassen.

Den amerikanska insatsen har hittills inte varit på topp när det blir dags för McLain Ward och Contagious som gör en mycket väl avvägd runda och ekipaget blir sjunde ekipaget till omhoppning. Med alla omkastningar idag har nu Angelica Augustsson Zanotelli plötsligt avancerat till plats nummer 13 med fyra ekipage kvar i klassen.

Tysklands David Will och C Vier visade toppform i första omgången, men i andra rundan vill det sig inte riktigt. Två nedslag får ekipaget att trilla en bra bit nedåt i resultatlistan.

Irländaren Conor Swail får slita mer med Count Me In, som nästan får med sig en hinderflagga på hindret innan trekombinationen. Det blir ett nedslag för ekipaget efter en kämpainsats.

Österrikaren Max Kühner och Electric Blue P flyter igenom banan lika elegant som i första omgången, men får med sig den sista plankan. Så förargligt efter en mycket fint riden runda.

Så till gårdagens segrare Martin Fuchs som har växlat från Chaplin till The Sinner och det ser enkelt ut – fram till hinder sju med vattnet. Där backar The Sinner av och tar ryttaren på sängen, vilket resulterar i tappade tyglar och lätt kaos. Men som den mästare han är reder Martin Fuchs ut det hela och går i mål på fyra fel.

Sju ekipage till omhoppning är facit så långt när alla ryttare har ridit och dessa är:
Steve Guerdat och Victorio Des Frotards.
John Whitaker och Equine America Unick du Francport.
Jack Whitaker och Equine America Valmy de la Lande.
Gregory Cottard och Bibici.
Harry Charles och Romeo 88.
Harrie Smolders och Monaco.
McLain Ward och Contagious.

Omhoppningen

Frank Rothenberger hade önskat sex ekipage till omhoppning och det var nästan mitt i prick. Steve Guerdat är först ut och får med sig en bom tidigt i banan. Ytterligare ett nedslag ger åtta fel i mål för schweizaren.

John Whitaker och Equine America Unick du Francport trycker på med sin storgalopperade häst som inte är naturligt snabb, men ekipaget får ett retligt nedslag.

Jack Whitaker ser sammanbiten ut på Equine America Valmy de la Lande, och går helt klart på felfritt hellre än snabbt. Och det blir en mycket välriden nollrunda som placerar honom i topp med fyra ryttare kvar.

Fransmannen Gregory Cottard fräser på med Bibici och är snabbast av alla, men får med sig en bom och Jack Whitaker håller kvar greppet om ledartröjan.

Harry Charles och Romeo 88 rider snävare än Jack Whitaker och går i mål på tiden 47,14 sekunder, vilket slår landsmannens 48,66 sekunder. Två unga britter i topp alltså.

Återstår gör två rutinerade rävar, först ut är Harrie Smolders som sätter rejäl fart på Monaco. Men det blir ett bakbensfel på näst sista hindret vilket placerar ekipaget på tredje plats med den snabbaste tiden.

McLain Ward ryggar Contagious innan han lägger upp galoppen. Han rider på men säkrar samtidigt upp – och vinner världscupfinalens andra omgång i stor stil.

Resultat final II.
Ställning efter final II.

SVT Play sänder samtliga finalklasser, och hoppningen visas även i SVT1/SVT2.
ClipMyHorse/FEI-TV sänder samtliga klasser online.

Start- och resultatlistor samt tidsprogram.
Arrangörens hemsida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden