Hoppning
7 april 2022 17:12
Ridsportplus

Jens Fredricson: ”Sista linjen passade mig perfekt”

VärldscupfinalDet föll bommar för många av finalekipagen i den inledande tidshoppningen, och den sista linjen med trippelbarr, rättuppstående plank och en avslutande oxer med vattenmatta ställde till det för många. Men inte för Jens Fredricson och Markans Cosmopolit. "Den passade mig perfekt", konstaterar han efter dagens sjundeplats.

Jens Fredricson: ”Sista linjen passade mig perfekt”
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit över sista hindret. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Han har ridit två världscupfinaler tidigare och har som bäst en tolfteplats med Lunatic. Tanken är att förbättra den placeringen nu. 54-årige Jens Fredricson är inte helt olik sin yngre bror, världsettan Peder Fredricson, när han nu befinner sig i en ointaglig bubbla på plats i Leipzig. Inte ens en felfri runda och en fin placering ruckar hans fokus för en liten stund.

  Markan Cosmopolit (SWB val f-11, e Cohiba-Calido I, uppf Sören Savgren, äg Interbreed/Strömsholms Marketenteri) såg från sidan ut att hålla nerverna i styr i den inledande tidshoppningen, men Jens Fredricson berättar att valacken var lite väl på tårna.
  – Det är ju ett bra resultat, men han var kanske lite för het för att jag skulle kunna göra den bästa av rundor. Men för att vara en tidshoppning och första dagen så är jag tillfreds med vad vi gjorde.

  – Han var het idag men inte på ett dåligt sätt. Det blir ännu bättre när han är lite lugnare, summerar han.

  Sista linjen fällde många

  På frågan om det var en tuff sista linje kommer svaret blixtsnabbt.
  – Ja, och det passade mig perfekt.

  Jens menar att Cosmopolits stora galopp underlättar mycket när sådan frågor dyker upp.
  – Jag har extremt bra utväxling i galoppen på Cosmo så jag är aldrig rädd för distanserna – det var nog 24 meter där i slutet och det är inga problem med fem språng på honom. En annan häst som har lite kortare galopp får ta ett extrasteg, det tar tid, det blir krångligare och tar mer kraft.

  Efter att ha sett ett par av ekipagen i början av klassen blev det en tupplur innan han satte sig i sadeln för att rida fram – uppenbarligen ett fungerande koncept. På läktaren satt Cosmopolits ägare Ing-Britt Stefanussen och Bo Sundh, ”fantastiska hästägare” hyllar Jens Fredricson och säger att de inte vill störa för mycket.

  – Vi går ut och äter middag på fredag kväll är planen. Ing-Britt har ju själv tävlat upp till svår hoppning så hon vet precis vad det handlar om.

  Angelica 27:a inför morgondagen

  Det var en sansad Angelica Augustsson Zanotelli som kommenterade sin ritt med Kalinka van de Nachtegaele (BWP sto f -10, e Epleaser van t Heike-Cicero Z, uppf Marcel Jacob, äg Angelica Augustsson Zanotelli/Rostal NV) – en ritt som gav två nedslag.
  – Jag är ändå ganska nöjd med hästen, hon hoppade väldigt bra. Hon är inte så van att gå mot klockan och då blir hon lite stark. Första nedslaget får jag ta på mig själv och sen så tror jag att hon blev lite stressad över att hon rev, och då föll nästa hinder också. Men efter det redde hon ut sista delen av banan väldigt fint tycker jag.

  Det heta fuxstoet är kvick runt hindren, men än går det inte att rida riktigt snabbt med henne.
  – Vi kunde ändå hålla det tempot jag hade tänkt, hon är ju väldigt snabb. När det inte är en tidshoppning så försöker jag lugna henne lite mer mellan hindren, det har man ju inte riktigt tid med nu. Men vi tog de innanför-svängarna jag hade tänkt, så det är jag nöjd med.

  Angelicas gissning är att morgondagens grundomgång blir rejäl, och planen där är enkel.
  – Jag hoppas att vi tar oss igenom felfritt och sen så får vi se efter det.

  Finalen fortsätter i morgon

  Hoppningens världscupfinal fortsätter i morgon fredag klockan 14.00, med en klass som innehåller grundomgång och omhoppning mot klockan. Samtliga ekipage som genomfört dagens klass har rätt att starta där, men ryttarna har även möjlighet att byta häst. De 30 bästa från fredagen går sedan vidare till den tredje och sista finalklassen på söndag.

  Resultat torsdag
  Poängställning efter torsdagens klass

  SVT Play sänder samtliga finalklasser, och hoppningen visas även i SVT1/SVT2.
  ClipMyHorse/FEI-TV sänder samtliga klasser online

  Start- och resultatlistor samt tidsprogram
  Samtliga ryttare, kuskar, voltigörer och hästar
  Arrangörens hemsida

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden