Sportnytt
5 april 2022 06:25

Fyrtal i världscupfinaler – nu startar det

InternationelltDenna vecka ska fyra nya världscupvinnare koras, i hoppning, dressyr, fyrspannskörning och voltige. För svensk del är tre ryttare på plats - Jens Fredricson, Angelica Augustsson Zanotelli och Patrik Kittel - och redan på tisdagen börjar allvaret då hopphästarna ska veterinärbesiktigas. Här hittar du allt du behöver för att följa spänningen i Leipzig.

Fyrtal i världscupfinaler – nu startar det
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit är redo för världscupfinal. Foto: Roland Thunholm

Hoppning

Hoppningen har 36 ryttare till start, och för dem väntar i eftermiddag den första utmaningen – klockan 16.00 är det dags för veterinärbesiktning. Sex av ryttarna har med sig två tänkbara hästar till finalen, men de flesta är på plats i tyska Leipzig med en fyrbent stjärna – Jens Fredricson sitter på Markan Cosmopolit medan Angelica Augustsson Zanotelli har med sig Kalinka van de Nachtegaele.

Programmet för hoppryttarna fortsätter med att de får känna på banan under onsdagen – varje ekipage får nu vara inne i arenan under 90 sekunder och hoppa valfritt antal språng över 1,40-hinder som finns uppställda. På torsdagen börjar allvaret på riktigt, då tävlingarna inleds med en tidshoppning över 1,60-hinder, där varje rivet hinder ger tre sekunder i tidstillägg.

Världscupfinalen går vidare under fredagen, då samtliga ryttare som inte blivit uteslutna eller utgått i torsdagens klass får starta. Nu ligger hindren på 1,50-160 och dagens klass rids med en grundomgång och omhoppning mot klockan. Rejäla prispengar väntar redan här – totalt rider ryttarna om 150 000 euro på fredagen. De 30 bästa går vidare till den tredje och sista finalklassen.

Lördagen är vilodag för världscuphästarna, och det kan behövas – på söndagen ska det avgöras. Nu väntar två hela rundor på liknande banor, men inför den andra rundan har svårigheterna spetsats till ännu lite mer. Den slutliga vinnaren blir den ryttare som har samlat på sig lägst antal fel efter de tre finalklasserna. Om två ryttare står på samma slutpoäng på söndagen rids en omhoppning över en kortare bana.

I avslutningen hoppar ryttarna om 300 000 euro i prispengar – segraren får 69 000 euro.

Dressyr

I dressyren har 18 ekipage fått plats i världscupfinalen, som är upplagd som ett vanligt världscupkval när det gäller antal klasser och vilka program som rids. Hästarna besiktigas klockan 14.00 på onsdagen, medan själva tävlingarna inleds med en kort Grand Prix på torsdagskvällen med start 18.30.

Därefter ska det hela avgöras på lördagskvällen, i Grand Prix Kür klockan 19.10. Alla ekipage som fick över 60 procent i torsdagens klass får starta i küren, som rids i omvänd startordning.

275 000 euro står på spel i världscupfinalens avslutning för dressyrryttarna, där segraren får 60 000 euro. Patrik Kittel är ensam svensk till start, med Blue Hors Zepter.

Följ tävlingarna online

SVT sänder samtliga finalklasser på SVT Play, och hoppningen visas även i SVT1.

SVT Play
ClipMyHorse/FEI-TV sänder samtliga klasser online

Start- och resultatlistor samt tidsprogram
Samtliga ryttare, kuskar, voltigörer och hästar
Arrangörens hemsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden