Hoppning
7 april 2022 14:40

Fin svensk inledning – favoriten Fuchs toppade tidshoppningen

VärldscupfinalTre rejäla klasser väntar finalhästarna i hoppning, när det nu äntligen är dags för start - efter två års uppehåll på grund av coronapandemin är längtan stor efter att kora en ny världscupvinnare. Finalen inleddes med en rafflande tidshoppning, där Sverige hade två ekipage till start. Klassen vanns av storfavoriten Martin Fuchs, men även Jens Fredricson fick till en fullträff och ligger sjua inför morgondagen. Här kan du läsa Ridsports liverapportering från klassen.

Fin svensk inledning – favoriten Fuchs toppade tidshoppningen
Martin Fuchs lotsade Chaplin till seger i Leipzig. Foto: FEI/Richard Juilliart

Det visade sig vara en utmanande bana för de 35 ekipagen – nio klarade banan felfritt men för många gick det för långsamt. Martin Fuchs, en av storfavoriterna till totalsegern, gjorde ingen besviken med Chaplin och toppade i inledningen. Där bakom ligger Max Kühner tvåa med Elektric Blue P, före Conor Swail och Count Me In.

För svensk del lyckades Jens Fredricson leverera helt enligt plan, en väl avvägd runda då han inte ville sätta för mycket fart på Markan Cosmopolit som hoppade felfritt. Ekipaget ligger sjua.
För Angelica Augustsson Zanotelli blev det två ner med Kalinka van de Nachtegaele, och en 27:e plats.

Resultat torsdag
Poängställning efter torsdagens klass

Inför klassen

Dagens klass, en 1,60-hoppning med bedömning C, är en tidshoppning där varje nedslag ger tre sekunder i tidstillägg. Resultaten omvandlas sedan till poäng, där vinnaren får en poäng mer än antal startande i klassen, tvåan får två poäng färre än ledaren och där bakom får ryttarna poäng i en fallande skala ner till en poäng. Om ett ekipage blir uteslutet är världscupfinalen över och ryttaren får inte starta i nästa klass.

35 ekipage från 19 nationer kommer till start, efter att USA:s Margie Engle strukit sig. Regerande mästaren från 2019, Steve Guerdat som vunnit titeln hela tre gånger, finns i startfältet. Han rider nu 13-årige valacken Victorio des Frotards, som bland annat gick Top 10-finalen i Geneve i december där han slutade sjua. Guerdat har chansen att bli historisk – vinner han så blir han den första ryttaren som tagit hem fyra finaltitlar. Detsamma gäller för Marcus Ehning som rider Calanda.

Världscupfinalen i hoppningen arrangeras nu i tyska Leipzig, och det är den 42:a finalen sedan starten 1978. Efter dagens tidshoppning väntar den andra finalhoppningen under fredagen, dit samtliga ryttare som inte blivit uteslutna idag går. Det är tillåtet för ryttarna att byta häst till nästa klass.

Angelica Augustsson Zanotelli startar som nummer tio med Kalinka van de Nachtegaele. Jens Fredricson och Markan Cosmopolit går ut sist i klassen, som nummer 35.

Liverapportering från klassen

Tidshoppningen består av 13 hinder med 16 språng. Först ut var belgaren Jos VerlooyLuciano van het Geinsteinde, som inledde med ett nedslag och därmed tre sekunder i tidstillägg i slutet av banan.

Rutinerade Geir Gulliksen satte första felfria rundan med VDL Groep Quatro, och toppar klassen efter tre ekipage.

Trots ett nedslag fick klassen en ny ledare genom tyske Gerrit Nieberg och 11-årige valacken Ben. Hans landsman Marcus Ehning hade något bra på gång men ett hinder föll mot slutet och Ehning ligger nu tvåa med Calanda.

Kalinka van de Nachtegaele och Angelica Augustsson Zanotelli gör sin första världscupfinal i Leipzig. Angelica inledde lugnt med det heta stoet, och såg ut att satsa mer på snäva svängar, men tyvärr föll två hinder efter varandra och med 75,60 sekunder ligger de nu sjua av de tio som startat.

Amerikanen McLain Ward är alltid att räkna med och med valacken Contagious var han oerhört snabb runt banan idag. De rev dock ett hinder men lyckades ändå placera sig högst upp i resultatlistan tills vidare. Det är fortfarande bara Geir Gulliksen som klarat banan felfritt, efter att tolv ekipage startat.

Tyske David Will skulle gå ut som nummer 13 med C Vier, men kom inte in på banan på grund av en tappsko. Han startar nu senare i klassen.

Harrie Smolders bjöd på en klassrunda med Monaco men återigen var inte alla bommar med på noterna – ett hinder föll och holländaren ligger just nu trea.

21-årige Jack Whitaker är yngst i startfältet och imponerade med en felfri runda – klassens andra totalt – på Equine America Valmy de la Lande. Britten satsade inte direkt mot klockan och stannade på 71,9 sekunder, vilket gav en åttondeplats efter halva klassen.

Marcus Ehning, som fick byta häst i början av veckan, träffade SVT efter sin ritt.
– Jag hade en okej runda, starten blev inte som jag hade tänkt och jag hade lite tur i slutet. Men min häst kändes fin. Det var inte en enkel bana, den sista linjen är väldigt svår, konstaterade den rutinerade tysken.

Efter en kortare paus i mitten av klassen var det så dags för David Will, som fått vänta efter att C Vier dragit av en sko på framhoppningen. Hemmaryttaren fick publiken att jubla när han var felfri och snabbast – ny ledare i klassen med en halv sekund.

Egyptens Abdelrahman Shousha rev ett flertal hinder innan hans Check Quick stannade på den maffiga trippelbarren som inleder den sista linjen. Vid andra försöket tog de sig över men sedan rev ekipaget även näst sista hindret och på den avslutande oxern kastade valacken in handduken.

Skimmelvalacken Checker stod emot fram mot sista hindret, en oxer med vattenmatta, men Christian Kukuk lotsade sin häst fint runt hela banan och blev klassens fjärde felfria. Tysken förlorade lite tid på sista linjen och ligger nu tia av de 22 som startat.

Ledare David Will var ett enda stort leende när han intervjuades efter sin ritt.
– Vi hade ju ingen optimal framhoppning med tappskon, men min häst var 100 procent fokuserad. Han får sprången att kännas små, man vet alltid att han kan ta sig över hindret. Det ger mycket självförtroende inför fortsättningen här nu, att han hoppade så här bra trots den framhoppningen vi fick, sa Will till SVT.

Nu fortsätter de felfria rundorna att trilla in – Syriens Amre Hamcho var väldigt nöjd med sin Vagabon Des Forets som hoppade övertygande.

Att Max Kühner kan rida snabbt förvånade ingen, och idag hade österrikaren turen på sin sida. Hans Elektric Blue P levererade och klassen har nu en ny ledare med stor marginal, nästan 1,3 sekunder.

Irländaren Conor Swail lekte runt banan med sin Count Me In. Den 15-årige valacken gjorde nu sin första start på europeisk mark och det gjorde han med den äran – in på andra plats efter en kvick felfri runda.

Steve Guerdat hade ingen bra dag på jobbet, då han rev hela tre hinder med Victorio Des Frotards. Nu återstår bara två ekipage, Martin Fuchs och Jens Fredricson.

Och Martin Fuchs – en av storfavoriterna till titeln – gjorde ingen besviken. Med Chaplin satte han en klockren runda och ny ledare i klassen.

Markan Cosmopolit såg ut att vara i fin form och han lotsades snyggt av Jens Fredricson. En lugn felfri runda placerade dem som sjua och en bra start för det svenska ekipaget inför fortsättningen.

Resultat

Banskiss

SVT Play sänder samtliga finalklasser, och hoppningen visas även i SVT1/SVT2.
ClipMyHorse/FEI-TV sänder samtliga klasser online

Start- och resultatlistor samt tidsprogram
Samtliga ryttare, kuskar, voltigörer och hästar
Arrangörens hemsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 89 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden