Avelsnyheter
30 januari 2014 10:15

JJ RayBan 1173 kastrerad

Han klarade sig från buköppning och hade fått dispens för fortsatt avelsverksamhet. Teamet runt JJ RayBan ansåg att hingstens sportkarriär var alltför värdefull för att riskeras. Nu är han kastrerad med ett antal spermadoser i tryggt förvar i frysen.

JJ RayBan 1173 kastrerad
JJ Rayban 1173 med Jan Brink i träning. (redaktionsnot, vi rekommenderar ridning med hjälm)

Förra året kom JJ RayBans första årskull till 3-årstest, av 332 födda föl visades 13 på 3-årstest med fem diplomhästar och ett antal klass I som resultat. I dag finns nära 90 registrerade avkommor men bruksprovsvinnaren från 2010 har tyvärr gjort sin sista aktiva avelssäsong, det finns ett antal frysdoser kvar. Nu väntar en sportkarriär för den elegante fuxen som växt ut från en gänglig yngling till en GrandPrix-häst i vardande. 

Det var i juni 2013 som hingsten drabbades av kolik efter att ha arbetat på bocken. Han opererades i Helsingborg och förlorade en testikel i processen, tillståndet var allvarligt men RayBan klarade krisen. SWB beviljade honom och Bocelli 1044, som drabbades av kolik och pungbråck i juli, dispens för att kunna fortsätta i avel.

Nu har teamet runt hingsten, ägarna Hannell Dressage Stable och ryttaren Jan Brink, beslutat att inte ta risken att förlora honom igen efter arbete på bocken. RayBan kastrerades före jul och har återhämtat sig väl, han och Jan Brink är tillbaka i träning. 
– RayBan är en otroligt stor begåvning för dressyr, han har verkligt lätt för piaff och passage, säger Jan Brink, en känsla han haft sedan allra första början med hingsten. -Vi vill inte riskera hans sportkarriär trots att han förärver sig bra, nu blir fokuset framåt på tävling.

Eftersom RayBan drabbades tidigt i säsongen hann bara 26 ston betäckas och av dem blev 19 dräktiga, det blir en sista kull i sommar.

JJ RayBan (hann f -06, e Rascalino-Londonderry, uppf Klaus Jürgens) har tre legendariska dressyrlinjer i sitt stamträd med Rubinstein I, Lauries Crusador xx och Weltmeyer. Han premierades i Hannover 2008 och godkändes i Tyskland 2009 genom sitt 30-dagarsprov i Schlieckau med 7,96 i dressyr/8,27 i hoppning. Inom SWB blev han samma år en av få godkända 3-åriga hingstar för att följa upp med seger i  bruksprovet 2010.

Tävlingskarriären består av få starter med nästan bara segrar:
2011 Seger i Scandinavian Open och Öppna championatet
2012 Seger i Öppna championatet
2013 Debut i Lilla rundan med två segrar i Msv:A på över 73 procent 

Några avkommor på 3-årtest 2013:
Raymore, 48 p ue Figaro R, ägs av Tullstorp, inköpt på fölauktion och exporterad till USA
Cara E 49,5 p ue Münchausen
Rubin 49 p ue Nactus

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-