Sverige
13 mars 21:55
Ridsportplus

Johan Fyrberg: ”Utesluter inte vidare åtgärder”

KonsekvenserSvenska Ridsportförbundets generalsekreterare Johan Fyrberg säger till Ridsport att han inte utesluter ytterligare konsekvenser för den elitryttare som polisanmäldes av förbundet på onsdagen. Han svarar också på frågan varför förbundet inte polisanmälde de misstänka missförhållandena i utbildningsstallet tidigare i vintras.

Johan Fyrberg: ”Utesluter inte vidare åtgärder”
Ridsportförbundets generalsekreterare Johan Fyrberg svarar också på varför elitryttaren inte stängs av nationellt. Arkivbild: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Varför stänger man inte av ryttaren även nationellt?

  – Vi tar ärendet i flera steg och i dag gjordes en polisanmälan eftersom brott inte kan uteslutas. Å ena sidan är det viktigt att vi agerar snabbt, men också målmedvetet och strukturerat. Vi började med att ta avstånd, de berättelser vi fått ta del av är mycket, mycket allvarliga och är ingenting som hör hemma i svensk ridsport. I tisdags beslutades att stänga av ryttaren från landslagsuppdrag eftersom sådana sanktioneras av förbundet. Jag utesluter inte vidare steg men vi behöver ha en säkerhet i vårt beslutsfattande och det innebär att jag ska prata med fler personer innan vidare beslut fattas.

  Vuxenskolan
  Johan Fyrberg, generalsekreterare för Svenska Ridsportförbundet. Foto: Svenska Ridsportförbundet/Ola Hedin

  Vilka är det?

  -Jag vill inte gå in exakt på vilka parter det handlar om. Vi behöver prata med olika aktörer inom ridsportförbundet och med berörda föreningar på olika sätt. Vi har långgående mandat men det är viktigt att vi kartlägger och talar med berörda parter innan vi tar beslut kring nationellt tävlande. Jag utesluter inte alls på något sätt att vi kommer agera även nationellt tävlande, men det beslutet ska ske metodiskt.

  Varför agerar förbundet med polisanmälan i det här fallet, men inte i fallet med utbildningsstallet? 

  – Det viktiga är att vi går till botten med de ärenden som kommer in. Nu har vi säkerställt att det i båda fallen finns polisanmälningar. Det är det viktiga, inte vem som anmält utan att det görs. I det senare fallet är det en ryttare som i egenskap av att ha landslagsuppdrag är nära vår verksamhet. De senaste dagarna har personer hört av sig direkt till mig med så oerhört allvarliga berättelser att jag valt att polisanmäla ryttaren. Jag är väldigt tacksam över att de här människorna gett mig förtroendet att ta del av detta mycket, mycket allvarliga.

  Har du vetskap om fler saker än det som framkommit i media?

  – Det som framkommit i media är mycket allvarligt och det stöds också av det som personer som kontaktat mig direkt har berättat om.

  Blir det inte godtyckligt om det blir ett snabbt agerande när du som generalsekreterare kontaktas direkt? I det andra fallet var det ju länsstyrelsen som gjorde anmälan, inte förbundet, trots att inte minst bilder på missförhållanden som framkommit i media är snarlika i de båda fallen?

  -Jag förstår att man kan reagera på det, men det finns diskrepanser mellan fallen. När förbundet får ta del av händelser agerar vi på varje fall, men enskilda fall ser olika ut och vi får ta del av dem på olika sätt. Vi har trygga och stabila funktioner och har under vintern vidtagit åtgärder och förändrat våra rutiner och jag upplever nu att vi har stabila funktioner.

  Får det här några andra konsekvenser för elitryttaren i fråga och sporten i stort?

  -För ryttaren i fråga innebär det som nu framkommit naturligtvis väldigt stora konsekvenser. Ryttaren bygger hela sin verksamhet på ridsporten och vi har fått ta del av bilder där hästar far illa, det gör väldigt, väldigt ont. Det här fallet har koppling både till hästvälfärd men också när det handlar om trygghet för människor. Med det sagt finns det en människa bakom allting, även i det här fallet. Ryttaren har genom förbundet erbjudits kontakt med Riksidrottsförbundets stödteam, vilket sker eftersom vi har haft ett väldigt långt samarbete med vederbörande.

  – När det gäller konsekvenser för sporten i stort står hästvälfärd väldigt högt på agendan, där Sverige är aktiva och på vissa områden ledande. Vi har jobbat i decennier med frågorna hästhantering och god hästhållning. Det är viktigt för oss själva och omvärlden att skapa trygga miljöer för hästar och människor.

  Men hur många fler skandaler klarar ridsporten egentligen av?

  -I grunden är vi trygga i den verksamhet som finns i förbundet. Det vi ser är att vi behöver bli bättre att hitta samspelet mellan idrotten och näringen inom ridsporten. Jag vill inte säga vad vi klarar av eller inte, det viktiga för mig att vi ska gå till botten med de här allvarliga berättelserna som framkommer. Sådant vi nu har fått se hör inte hemma i svensk ridsport.

  Har det någonsin tidigare hänt att SvRF har polisanmält en ryttare?

  – Det har jag ingen aning om. Vi är ingen myndighet, vi är en ideell förening som vill värna, vårda och stå för ridsporten som betyder oerhört mycket för många människor. Med det kommer ett jättestort ansvar och vid minsta misstanke om brott är det därför självklart för oss att agera.

  Ridsport har sedan i måndags, utan respons, sökt elitryttaren för en kommentar till uppgifterna som framkommit i Aftonbladets granskning.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden