Avelsnyheter
17 augusti 2017 15:10

Johan Ifverson vill utöka Elitfölauktionen

Se intervjun med Johan Ifverson där han berättar om årets fölselekteringsturné som avslutas i dag, de mest spännande fadershingstarna och vilken utvecklingspotential han ser i Elitfölauktionen framöver.

Johan Ifverson vill utöka Elitfölauktionen
Johan Ifverson berättar mer om turnén. Fürst William-sonen Fürst N filmas av ClipMyhorse tyska fotograf, som har följt med på hela resan. Foto: Lottapictures (vänster), Lena Sellman (höger).

I dag avslutades fölselekteringsturnén som ska ta ut de bästa fölen till Elitfölauktionen under Breeders i höst. Efter en liten fadäs med busiga gps-koordinater hittade fölselekteringskommittén fram till de vackra omgivningar i Södermanland där Stuteri Nådhammar bedriver sin verksamhet och stod som värd för dagens första stopp. Två till var inplanerade i dag, Vikbolandet och Frödinge, innan denna turné, som började i lördags avslutades för i år. Nu väntar många fölägare spänt på besked om de tillhör de exklusivt utvaldas skara eller ej.

Kommittén har som vanligt bestått av Johan Ifverson och Andreas Jönsson, ett dreamteam som båda har utpräglad känsla för kvalité men också stor kunskap om avelsdjuren i härstamningarna.


Ett plus i pärmen från Andreas Jönsson t v betyder att fölet har chans att komma med på auktionen. Niklas Samuelsson t h åker med för att hjälpa till att visa fölen optimalt.


”Är ni här för att titta på mig?” tycks den kavate Skovens Rafael-Briar-sonen tänka när han spanade in den fåhövdade publiken.

 
Therése Bjerketorp, som driver Stuteri Nådhammar, stod värd för dagens första selekteringsplats och visade med Mikael Harveys hjälp sin egen Fürst William-son Fürst N.

Laila Berglund har fotograferat och Niklas Samuelsson, proffsvisare, har assisterat för att fölen ska visa sig från sin allra bästa sida framför kamera och ClipMyHorse-teamets filmkamera.

Till selekteringen på Nådhammar kom endast fem föl och ägarna får varken omdömen eller besked på plats. Ett hoppstammat föl fick hoppa ett litet cavaletti-hinder och teamet var nöjda med fotoresultatet.

”Plus, minus eller frågetecken”
– Jag har bara tre kategorier, förklarar Andreas Jönsson, efter att han kort noterat i pärmen med de deltagande fölen.
– Jag sätter plus, minus eller frågetecken.

Ett minus betyder att det inte blir någon auktion, ett plus att fölet ligger bra till. Ett frågetecken betyder att filmerna måste granskas närmare.

Viktigt är att fölen är pigga, så de kan visa sig med tryck i gången.
– En del tas direkt från betet och är för trötta att visa sig bra även om vi kan se att det finns gång i dem. Viktigt att man har dem inne och låter dem vila före selekteringen, konstaterar Andreas.

Johan Ifverson berättar mer om fölen, turnén och auktionen i filmklippet:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden