Sport
25 november 2016 19:45

John Whitaker: ”100 bilar vore något”

John Whitaker har tävlat i Stockholm så många gånger att han inte ens vet exakt vilken gång i ordningen han är på besök just nu. Vinnarbilarna har han dock koll på och målet är att nå 100. ”Jag skulle gärna ta hem en till i helgen” säger han när Ridsport kollar läget med legendaren.

John Whitaker: ”100 bilar vore något”
John Whitaker och Echo of Light värmde upp i 1,40. Roland Thunholm

Uppdatering: John Whitaker vann 1,45 – läs mer om det här.

Engelsmannen John Whitaker, 61, är på strålande humör och skämtar mest hela tiden när Ridsport får en pratstund med honom. Han trivs uppenbarligen prima i Stockholm och det är inte så konstigt kanske.
– Det går oftast bra här, så det ger en bra känsla att vara tillbaka. Det gäller förresten inte bara Stockholm, det har ju gått bra i Göteborg också, säger den mångfaldiga mästerskapsmedaljören.

Han har just värmt upp i välkomsthoppningen med en femteplats Echo of Light och laddar inför 1,45 med Argento (vilket sedemera ledde till seger). Efter en snabb huvudräkning konstaterar John att han har tävlat i Stockholm kanske sisådär 15 gånger. Att han är lika populär som alltid stod klart när han red in på arenan och fick en av dagens största välkomstapplåder, nästan i stil med det jubel Peder Fredricson fick.
– Jo, det är ju väldigt trevligt att vara omtyckt här. Särskilt roligt är det att även yngre publik verkar ha koll på mig.

Tror du populariteten hänger ihop med sagohästen Milton?
– Oh yes, for sure! Det var väl honom de gillade mest och sedan råkade det vara jag som red honom, säger John och skrattar.


Hur mycket har du sett av Stockholm egentligen?
– Under VM, när det nu var, hade vi lite lediga dagar och då såg jag mig omkring en del. Nu är det mest hotell, tävling, hotell och tävling som gäller. Just här på Friends blir det ibland en tur över till den stora gallerian i närheten, men helst inte. Jag gillar inte att spendera pengar, men min fru gör det, säger John och skrattar gott igen.

Men du gillar väl att vinna? Är det fortfarande lika kul?
– Yeah, jag gillar det lika mycket som någonsin förr! Jag har inget att bevisa längre och det tar bort en del av pressen, men samtidigt vill jag verkligen vinna och har kapacitet att göra det. Om jag vaknar upp och känner ”nja, jag vet inte om jag har kapacitet att vinna idag” är det dags att sluta.

Då får vi hoppas att det dröjer tills dess. Det sägs förresten ibland att du inte vet hur många bilar du har vunnit?
– Joho, det vet jag. 90 för att vara precis. Förhoppningsvis blir det 100 innan jag pensionerar mig – det vore något.

Blir det någon mer bil i helgen?
– Det är ett tufft gäng jag tävlar mot. Alla vi 18 har kapacitet att vinna Grand Prix-klassen och det är små grejer som avgör. Ibland är man i toppen, ibland i botten så man vet aldrig. Men visst, en bil till skulle jag gärna få med mig hem, säger John med ett lurigt leende som vittnar om att konkurrenterna lär få se upp i helgen.

Har du missat något från Friends? Här finns Ridsports alla artiklar från hästfesten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden