Sportnytt
28 oktober 2020 09:01
Ridsportplus

Jonas Holmberg sparkad från hoppkommittén

AvgångBanbyggare Jonas Holmberg slutar som ordförande i hoppkommittén och banbyggnadsgruppen inom Svenska Ridsportförbundet. ”Man anser att jag haft en för hård stil i mitt ledarskap” skriver han i ett brev som gått ut till landets banbyggare.

Jonas Holmberg sparkad från hoppkommittén
Jonas Holmberg har entledigats från hoppkommittén. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Beskedet var helt oväntat för såväl ledamöterna i hoppkommittén som i banbyggnadsgruppen, där banbyggaren och ridskolechefen Jonas Holmberg haft ordförandeposten i ett antal år.

  − Alla var extremt förvånade, och när vi kontaktade ledamöter i tävlingssektionen fick vi från flera av dessa höra att de inget visste, eller inte stod bakom beslutet, säger Jacob Hellström, tills nyligen vice ordförande i hoppkommittén.
  − Jag valde att avgå på stående fot, och är oerhört besviken på hur detta har hanterats. Jonas har gjort ett fantastiskt jobb som ordförande i hoppkommittén och borde ha fått blomma och förtjänstmedalj i stället för att få sluta på det här viset efter så många år av ideellt arbete, säger Jacob Hellström.

  ”Dåligt och oprofessionellt skött”

  Han har också skrivit ett mejl till berörda inom Svenska Ridsportförbundet där han kritiserar förbundets hantering av situationen.
  ”SvRF har genom åren förföljts av mer eller mindre infekterade konflikter och snabba uppsägningar, men efter att Henrik Ankarcrona tog över som förbundskapten så har ett lugn spridit sig där känslan har bytts ut, från internt maktspel till att alla i stället förefaller dra åt samma håll, därför är detta beslut att så hastigt säga upp Jonas Holmberg ledsamt, dumt och hela saken är enligt mig, ytterst dåligt och oprofessionellt skött”, skriver han bland annat i brevet som Ridsport fått ta del av.

  Även Ragnar Bengtsson lämnade hoppkommittén med omedelbar verkan.
  − Det var i solidaritet med Jonas. Man gör inte så här som ett förbund, att man kastar ut folk  utan någon förklaring, säger han till Ridsport.

  Förtroendekris

  Niklas Jonsson sitter också i hoppkommittén, och har tills vidare valt att stanna kvar, för att inte det löpande arbetet ska bli lidande. Men även han är förvånad över beskedet,
  − Vi har fått höra i möten med tävlingssektionens ordförande Meta Persdotter att det handlar om en förtroendekris, men vi har inte förstått i vilken form. I vår kommitté har han fungerat utmärkt, säger hoppryttaren Niklas Jonsson.
  − Så fort det handlat om en jävsituation har han gått undan om det berört honom, liksom alla har gjort om vi varit jäviga.

  Jonas Holmberg har i många år varit ordförande i banbyggarnämnden, som numera kallas banbyggnadsgruppen, och blev i juni 2017 utsedd till ordförande i hoppkommittén.

  Den 21 oktober i år fick han veta att tävlingssektionen hade entledigat honom från uppdragen i hoppkommittén och banbyggnadsgruppen och att detta skulle träda i kraft 1 november. Han valde då att själv avgå omedelbart.

  Vill sportens bästa

  I går skickade han ut ett brev till alla landets banbyggare, angående att han lämnat banbyggnadsgruppen, och där skriver Jonas Holmberg att han anses ha haft för hård stil i sitt ledarskap.
  ”Det ligger säkert något i den bedömningen och jag är medveten om att jag ibland går på ganska hårt när vi haft kurser eller examinationer. Jag är rak i min kommunikation och vill mycket. Många har tyckt detta varit bra och att det varit ett tecken på stort engagemang. Andra har tagit illa vid sig och till er vill jag framföra min innerliga ursäkt. Jag har alltid försökt agera utifrån sportens bästa och dess utveckling och i det fallet är det inte någon förändring”, skriver Jonas Holmberg.
  − Jag har fått höra att ridsportens värdegrund är orsaken till att jag får gå, men inte fått några konkreta exempel, säger Jonas Holmberg till Ridsport.
  − Det ska inte finnas några disciplinära eller civilrättsliga utredningar, utan handlar om att människor hört av sig till förbundet angående min ledarstil, fortsätter han.

  Kan bli skarp

  Jonas Holmberg skriver i brevet och säger till Ridsport att banbyggarna har ett krävande uppdrag.
  − Det är en utsatt position, och tål man inte kritik på en fortbildning gör man det inte i verkligheten heller. Men jag har haft en god och positiv dialog med banbyggarkåren, och alltid tagit mig tid att ge synpunkter på banor jag har fått mig tillsänt.
  − Om sedan någon inte vill följa våra riktlinjer, då blir jag skarp, men det är för sportens bästa.

  Jonas Holmberg är återhållsam med kritik mot Svenska Ridsportförbundet, som han varit lojal mot och försvarat inför andra under sina år som ideellt verksam.
  − Jag vill fortsätta ha en god dialog med ridsportsverige. Men om jag hade suttit i en position där något ska redas ut, så hade jag velat höra båda sidor innan ett beslut fattas.

  Om sedan någon inte vill följa våra riktlinjer, då blir jag skarp, men det är för sportens bästa.

  Ridsport har varit i kontakt med ett par av ledamöterna i banbyggnadsgruppen, som även de ställer sig oförstående till att Jonas Holmberg entledigats, och bara har gott att säga om hans arbete inom gruppen.

  Ridsport har sökt tävlingssektionens ordförande Meta Persdotter.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden