Hoppning
21 september 2020 18:13

Jörgen Larsson 1,50-segrare hos Henriksdals RF

NationelltHenriksdals Ryttarförening har slitit hårt med att arrangera förstklassiga tävlingar ända sedan coronauppehållet tog slut. I helgen toppades det hela med Världs Ände Grand Prix – vinnare blev ingen mindre än rutinerade Jörgen Larsson. Tävlingsledaren Ebba Berglöf är nöjd, men hade önskat sig fler starter. "Jag försöker förstå vad det är som lockar", säger hon.

Jörgen Larsson 1,50-segrare hos Henriksdals RF
Jörgen Larsson och Casillia. Foto: Kim C Lundin

Så fort coronauppehållet var över satte gänget på Henriksdals Ryttarförening full fart. I juni hölls premiärtävlingarna och nu har den hårt arbetande tävlingsorganisationen med Ebba Berglöf i spetsen genomfört nio tävlingar med totalt 25 tävlingsdagar och över 5 000 starter.
– Det är jag som är drivande bakom det hela och det är helt klart en nysatsning. Vi blåser liv i föreningen, men inte på samma plats utan på min anläggning, berättar Ebba Berglöf, som tänker fortsätta rada upp elittävlingar nästa år.

I helgen var det dags för finalernas final, Världs Ände Grand Prix, en femstjärning elittävling med klasser från 1,20 till 1,50. Finalklassen, en 1,50-hoppning med 12 kvalade ekipage vanns av Jörgen Larsson och hästen Casillia (SWB sto f-09 e Caressini L-Cardento, uppf Carina Didrik-Sandström, äg Carina Didrik Sandström AB, Lennart Peter Sandström).

Larsson och Casillia var det enda felfria ekipaget i grundomgången, vilket innebar att det inte ens blev någon omhoppning i klassen som reds med bedömning A1:a. Banbyggaren Fredrik Malm bjöd in till 16 språng och rikligt med utmaningar med felen spridda över hela banan. Danmark stod för andraplatsen genom Martin Knudsen som red i mål på fyra fel med hingsten Volstrups Cash. Tredjeplatsen knep multipelt Henriksdalsplacerade Thomas Ryan med Casanova som slutade på åtta fel. För segern fick Jörgen Larsson 40 000 kronor.

Enda smolket i glädjebägaren var att helgens tävling inte lockade fler starter med tanke på det dignande prisbordet och perfekta utomhusförhållanden med 22 grader varmt och vindstilla, menar Ebba Berglöf.
– Jag försöker förstå vad det är som lockar. Vi har sagt inom hoppkommittén att det ska vara rejält med prispengar, men det verkar inte vara det som styr. Helsingborg hade ju helt fullt i helgen. Samtidigt säger folk att de önskar att det fanns utomhustävlingar längre in på hösten, men det är som de säger – inte som de gör, säger hon.

Att det blev en lite olycklig krock med Sundbyholm, efter att Henriksdals ursprungliga tävlingsdatum fick flyttas fram på grund av pandemin, är hon medveten om.
– Jag kan ändå tycka att det är lite synd att vi inte hade fler starter. Men nu har vi gjort det, och det kanske tar ett tag innan man etablerar sig också.

En sak är i alla fall säker, nästa år kommer Henriksdals Ryttarförening inte ha femstjärniga tävlingar. Det tvingar nämligen ryttarna att stalla upp, även om de bor tio minuter bort.
– Många tycker det är jäkligt onödigt, så nästa år blir det bara fyrstjärnigt, säger Ebba Berglöf.

Resultatlista 1,50.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden