Dressyr
2 januari 2021 10:20

Juan Matute Guimón: ”Mentalt är jag starkare än någonsin”

Siktar mot toppenOddsen för att Juan Matute Guimón skulle överleva den livshotande hjärnblödningen som han drabbas av i maj var inte stora. Men några mirakel senare är den unge dressyrstjärnan nu på väg tillbaka – med sikte på att rida OS. "2021 är mitt år", säger han i en FEI-intervju.

Juan Matute Guimón: ”Mentalt är jag starkare än någonsin”
Juan Matute Guimon med Quantico. Foto: Hippo Foto/Sharon Vandeput

För drygt ett halvår sedan drabbades den spanske dressyrstjärnan Juan Matute Guimón av en livshotande hjärnblödning mitt i sin OS-satsning. Vägen tillbaka har varit ett styrkeprov för den unge spanjoren som tappade både kraft och rörelseförmåga i ena sidan av kroppen.
– Varningstecknen hade funnits där tidigare. Jag hade ofta svår huvudvärk och svimmade nästan. Jag också hemska mardrömmar, berättar Juan Matute Guimón i en FEI-intervju.

– Dagen när jag fick hjärnblödningen red jag med min pappa. Jag sa till honom att det kändes som att jag inte hade någon balans. Jag klev av hästen och sedan minns jag inget mer, säger Juan Matute Guimón som föll ihop i manegen.

– Det var en stor chock för min far och redan en svår situation med tanke på att det var lockdown, och att det inte fanns någon i närheten som kunde hjälpa.

Efter att ha blivit förd i ilfart till sjukhus följde en tid där Juan Matute Guimón svävade mellan liv och död. Han genomgick två omfattande neurokirurgiska ingrepp med stor risk för att antingen dö eller bli förlamad. Chansen att han skulle bli helt återställd var bara en procent när han började vakna ur koman en knapp månad efter hjärnblödningen.

Han hade gått ner 25 kilo och var så svag att han inte kunde prata, men när han såg sin pappa i ansiktsmask och skyddskläder började han skratta.

Tänkte direkt på att rida

– Från första dagen när jag började vakna till tänkte jag på att rida, berättar Juan Matute Guimón.
– Så fort jag kunde börja gå tänkte jag på ridningen och att ta mig till toppen av sporten. Det är det som motiverar mig.

Hans första ögonblick i sadeln på topphästen Don Diego firades stort och filmades av spansk tv.
– Det var svårt eftersom jag fortfarande var så svag och mager, och jag hade även ganska ont.

I oktober var han stark nog att starta i de spanska mästerskapen, en tävling han aldrig glömmer.
– Det var väldigt känslosamt. Jag fick så mycket kärlek av andra ryttare och de som var där, berättar Juan Matute Guimón, vars telefon var fylld med tusentals meddelanden från hela ridsportvärlden när han för första gången öppnade den efter hjärnblödningen.

Dryga 70 procent blev resultatet vid comebacken. När det nu har gått ett par månader till är OS-drömmen starkare än någonsin – liksom Juan Matute Guimón själv. Fysiskt kan han göra exakt det han gjorde innan hjärnblödningen, och mentalt finns det inga spärrar alls.

– Mentalt är jag starkare än innan. Det här har varit en positiv förstärkning när det gäller allt. Den här upplevelsen har förändrat mig. Den har fått mig att mogna och uppskatta de små sakerna i livet.

– 2021 är mitt år. Jag kommer att satsa med allt jag kan.

Här kan du läsa hela den engelska FEI-artikeln skriven av Richard Mulligan.

Fotnot: Den 5 maj 2020 drabbades Juan Matute Guimón av en livshotande hjärnblödning. Efter omfattande hjärnkirurgi och efter att ha legat i koma fick han komma hem från sjukhuset i början av juli. Den 23-årige dressyrstjärnan är rankad som nummer två av de spanska ryttarna på världsrankningen med hästen Quantico och som trea med Don Diego. Han red VM 2018 och siktade på en OS-plats 2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden