Fälttävlan
25 augusti 2019 21:00
Ridsportplus

Junior tog hem segern i YRSM i fälttävlan

Ung segrare17-åriga Alice Andersen blev svensk mästare i Young rider när fälttävlans-SM avgjordes på Segersjö. ”Det här är den bästa rundan vi gjort” säger Alice efter segern.

Junior tog hem segern i YRSM i fälttävlan
Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det uppstod till en början  förvirring kring resultaten för Young rider-klassen. I första skedet rapporterades tidsfel för Alice Andersen och Lavendel (SWB sto f 2006 e Lavirco-Alpen Furst uppf Anders Carlsson äg Jon Andersen). Men sedan korrigerades Alices tid och hon utropades som segrare.
− Jag blev stoppad av funktionärer på banan inför ett nedhopp. Sedan ångrade funktionären sig men då hade jag redan brutit av. Jag förstod att något hade krånglat med min tid, eftersom jag vet att jag låg bra till tidsmässigt, säger Alice till Ridsport.

190825 Alice Andersen Lavendel
Alice Andersen och Lavendel klarade den krävande banan utan hinderfel. Foto: Pernilla Hägg

Efter tidskorrigeringen fick Alice 5.2 straff i terrängen. Hon var felfri på hinder och jättenöjd med sin häst.
− Jag och Lavendel har hållit ihop i några år, och detta var den bästa runda vi gjort. Det är fantastiskt här, både banan och arrangemanget.

Alice Andersen Lavendel-9768
17-åriga Alice Andersen satte nollan på hinder i terrängen med Lavendel, en bedrift som få klarade. Foto: Pernilla Hägg

Alice Andersen fyller 18 i år och har alltså redan blivit Young rider-mästare i fälttävlan.
− Det blir svårt att följa upp detta nästa år, konstaterar hon med ett leende.

Det har gått bra att träna för pappa

Fälttävlan har hon i generna. Pappa Jon startade också i den 3* klassen på Segersjö, om än inte med lika lyckat resultat som dottern. Det är också Jon som tränar Alice i terräng.
− Det har gått bra att träna för pappa. Det har tagit mig både till SM och EM, konstaterar Alice Andersen, som bor med familjen i Flyinge och tränar dressyr för Bo Jenå och hoppning för Hannes Melin.

Amanda Sternberg El Samuel-9843
Junioren Amanda Sternberg och El Samuel tog silver vid YRSM. Foto: Pernilla Hägg

Junior tog även silver

Ytterligare en junior tog medalj i YRSM, Amanda Sternberg från Nynäsham, som tog hand om silvret.
− Jag vann junior-SM i fjol, så därför valde jag att starta den 3* klassen nu, utan att känna någon press utan bara känna på banan, inför Young Riders-EM här 2021, säger Amanda Sternberg.

Tävlar finskt varmblod

− Det var en väldigt tuff bana och innan jag gick ut hörde jag att många var uteslutna på första vattnet, så jag bestämde mig för att satsa på att nolla på hinder. Och han var en riktig tiger i terrängen, säger Amanda om finskfödde El Samuel (FWB f 2006 e Königin’s Sohn Ks 69 –  Ramiro’s Son I uppf Kivipelto Ann-Lis äg Camilla Sternberg), som hon haft i snart tre år.

Han var en riktig tiger i terrängen

− Och det var verkligen en tuff bana, när till och med landslagsledaren fick bryta, säger Amanda och syftar på Viktoria Carlerbäck, en av alla dem som inte kom runt banan.

Saga Suovanen Nueller Aldrie-9507
Saga Suovanen och Nueller Aldrie var en av de första att ta sig runt den stora banan i den 3* klassen. Foto: Pernilla Hägg

Bronset i YRSM gick till Saga Suovanen och Nueller Aldrie (SWB stof f 2007 e Carland – Billion XX, uppf Tord Westergren äg Ulrika Fåhraeus Suovanen) en av de första som bröt förbannelsen och visade att det gick att komma i mål på den utslagsgivande banan.

Alice Andersen Lavendel Vid Huset Foto Anna Nyberg
Alice Andersen och Lavendel klarade första vattenhindret utan problem. Foto: Anna Nyberg

Av de 40 ekipagen som kom till start i terrängen i den 3* klassen där YRSM ingick, var det bara hälften som tog sig i mål, medan andra halvan blev uteslutna eller valde att utgå.
Det var dels ett hinder i början av banan, dels det första vattenhindret där Segersjös hus ingick, som vållade problem för ryttarna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden