Avelsnyheter
7 augusti 2015 15:11

Säker seger för Sezuan

I Verden, till ackompanjemang av hällregn och åska, gick 6-åringarnas kval. Fjolårssegraren Sezuan joggade enkelt till sig 9,52. De fyra svenska ekipagen får starta i lilla finalen. Quarton och Yvonne Ŗsterholm var bäst med 8,24 poäng i benhård konkurrens. En förarglig 13:e plats, första utanför final, blev resultatet.

Säker seger för Sezuan
Dorothee Schneider med Sezuan visade klassen direkt. Kim C Lundin kim@witnet.se

Vädret var besvärligt men störde inte hästarna synbart, värre var det med kameramannen och fotograferna som föses i hop i en klunga i hörnet.De skrämde några ekipage utan egen skuld, på grund av vädret sökte alla skydd på samma ställe. De 36 startande dömdes av Maria Colliander från Finland, holländaren Eddy de Wolff van Westerrode, fransyskan Isabelle Judet och tyska ridgurun Dr. Dietrich Plewa.

Segrande Sezuan(DWB e Blue Hors Zack-Don Schufro, uppf Linette Jaeger, äg. Gestüt Peterhof) placerades i en helt egen division poängmässigt eller vad sägs om den här sviten; 9.5 9.0 9.8 9.5 9.8, totalt  9.52. Det lägsta betyget är för skritt och en nia är inte direkt dåligt. Fint visad av sin ryttare sedan snart två år Dorothé Schneider.
– Han är som en rockstjärna, det spelar ingen roll hur trött han är eller ur form, så fort han kommer in på banan i skarpt läge presterar han, en helt fantastisk häst, sa en glad ryttare. 
Dorothée är mycket populär och gick även direkt till final med Stanford/(Rhein e Sir Donnerhall I-Diamond Hit) som blev fyra på 8,62 poäng. Toppen hade total tysk ryttardominans även om Sezuan räknas som dansk i kraft av sin DWB-registrering.
Andraplats gick till Danza(Hann e Dimaggio-Rubin Royal) riden av Julie-Katharina von Platen, de fick 8,58 poäng. Stoet hade otroligt regelbunden takt och mekanik i alla gångarter, gjorde fina byten och uppvisade många likheter med Scara Boa som segrade några år tillbaka. En fin häst men lite blek och intetsägande.
Tredje plats gick till hingsten DSP Belantis(e Benetton Dream-Expose), en mycket ädel individ trots att han bara innehåller 35 % förädlande blod efter två fullblod i fjärde led. Förra året blev det en fjärdeplats tillsammans med Beatrice Buchwald i finalen. Poängen rasslade in trots att bytena var långtifårn enkla att leverera.

För de svenska ekipagen gick det genomgående bra, men det var ganska snålt med tilldelningen av poäng. Snålt därför att avspänning, mjukhet och byten var på plats utan att det belönadessamtidigt som en del andra ekipage med större problem fick fin tilldelning. Bedömningen i dagens klass kändes allt annat än transparent för många ekipage i övre halvan av resultatlistan. Det blir till att kvala i lilla finalen för samtliga.
Yvonne Österholm med Quarton(SWB e Quaterback-Don Schufro, uppf/äg Per-Arne Persson) ligger bäst till, Efter poängsviten 8.7 7.3 8.6 8.1 8.5, totalt 8.24, var de 0,04 poäng från final och trettonde placerade. Quarton och Yvonne var verkligt fint fokuserade och ett mycket samspelt ekipage. Den stilige valacken satte sin byten och var mjuk och fin i alla övergångar.
Anna Svanberg och Revolution(SWB e Skovens Rafael-Fürst Heinrich, uppf Lena Nyström, äg Mats Fredén) gjorde en riktigt fin runda, riktigt bra galoppombyten, hästen har en härlig galopp och travarbetet flöt på fint. Svagheten är skritten, den är kort men ren och taktmässig även om kvalitén för betyg över 8 inte finns där. Sifferserien 8.5 7.0 8.1 8.0 8.0 totalt 7.92 var snålt tilltagen i jämförelse med andra ekipage. Med sin första häst Missippi(SWB e Higcruiser-Maraton, uppf Anders Göransson, äg Lars Göransson) hade Anna lite problem med kamermannen och hans regnskydd. Stoet blev rädd men Anna fick henne på rätt köl om än lite spänd. Stoet får en ny chans i lilla finalen där det kan bli en bättre runda.
Caroline Darcourt med hingsten Sankt Erik II(SWB e Johnson-Weltmeyer, uppf Forty Invest AB, äg Erik Strömkvist) gjorde en riktigt fin uppvisning, om än i lite undertempo i traven. Galoppombytena var riktigt fina och även här kändes poängen ganska snålt tilltagna med 7.9 7.8 7.6 7.5 7.8 totalt 7.72 poäng. 

De 6-åriga hästarnas lilla final går lördag morgon kl 9 och då blir det fyra nya chanser i unghäst-VM-lotteriet.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden