Dressyr
9 december 2019 10:25
Ridsportplus

Kalkylerad risk kan ge mer betalt i küren

DoDSvårighetsgrad, Degree of Difficulty, är ett av delbetygen i kür. Ryttarna lämnar in sina program i förväg och deras risktagande värderas. Väl på banan gäller det att leva upp till sina egna kreationer.

Kalkylerad risk kan ge mer betalt i küren
Ryttarna gör en kalkylerad risk av hur svåra moment de kan rida och lämnar in sina kürprogram före tävlingen. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Degree of Difficulty – DoD, svårighetsgrad – började användas för tre år sedan och tillämpades bland annat i Saab Top 10 i Friends. Det är ett av fem delbetyg som ingår i det artistiska betyget i kür.

    Ryttarna gör en kalkylerad risk av hur svåra moment de kan rida och lämnar in sina kürprogram före tävlingen. Domarna tar sedan ställning till om de lyckas med sina kreationer.
    – Om ryttaren gör det godkänt, det vill säga får en sjua, godkänns vikten. Om de misslyckas eller inte gör det så bra dras det av, säger Annette Fransén Iacobaeus, som tycker att systemet fungerar bra.
    – I början såg man vissa som tog i i överkant, men det ska ju också vara koreografiskt bra. Det sker justeringar hela tiden; är något viktat för mycket eller för lite?

    Xannette-fransen-iacobaeus1-170224-rt
    Femstjärniga dressyrdomaren Annette Fransén Iacobaeus som bland annat dömde under VM i Tryon. Foto: Roland Thunholm

    Vad är det svåraste man kan göra?
    – Svårt att säga, det är kombinationen av rörelser och övergångar. Till exempel ökad galopp till dubbelpiruett med max tre språng emellan, och sedan gå ut i 15 byten i varje.

    Fick inte tillräckligt betalt för svårighetsgraden

    Annette Fransén Iacobaeus berättar om bakgrunden till Degree of Difficuly:
    – En del ryttare och tränare tyckte inte att ekipaget fick tillräckligt betalt för sin svårighetsgrad, att domarna inte såg eller förstod att belöna svåra program.

    Katrina Wüst, femstjärig FEI-domare, och Daniel Göhlen, GP-ryttare och nationell GP-domare i Tyskland, började tillsammans, med input från de aktiva, att hitta metoder för att vikta svårigheter som ryttarna kunde använda sig av när de komponerade sina program.
    – Ryttarna kan välja utifrån en mängd svårighetsgrader och kombinationer av rörelser, som finns listade på FEI:s hemsida.

    Obligatoriskt vid mästerskap och världscupen

    Systemet användes första gången vid världscuppremiären 2016. I dag är det obligatoriskt i Västeuropaligan samt vid mästerskap. Men alla arrangörer som vill kan använda det.
    – Det som kan vara jobbigt för domarna är om ryttaren kommer av sig eller rider fel och programmet inte stämmer. Då gäller det att komma ihåg om de gör rörelsen senare. Och hur.

    Fakta

    Degree of Difficulty

    Svårighetsgrad är ett av fem delbetyg i det artistiska omdömet i kür.

    De andra är:

    • Rytm, energi och elasticitet.
    • Harmoni mellan ryttare och häst.
    • Koreografi.
    • Musik – samstämmighet med musiken.

    DoD används i världscupens Västeuropaliga och på internationella mästerskap. Valfritt för övriga arrangörer.

    Saab Top 10 i Friends rids med DoD.

    Expandera

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 22/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden